avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Micsorarea pedepsei pentru boli cronice
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Micsorarea pedepsei pentru boli cronice

Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare. Sotul meu a fost condamnat la 2 ani si 2 luni ca complice la furt iar de cand a fost arestat este bolnav. A fost internat de mai multe ori pe spital chiar si dus la un spital civil unde l-au diacnosticat cu diverse boli pulmonare iar toate tratamentele prescrise nu dau nici un rezultat. Mentionez ca sufera si de astm bonsic depistat acum 6 ani. In ianuarie se implinesc 12 luni de pedeapsa, poate obtine eliberarea pe caz de boala?
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 22:29, 11 Noiembrie 2012
Liberarea condiţionată se acordă în anumite condiţii, printre care se numără şi prestarea unei munci în penitenciar. În cazuri speciale însă, conform prevederiloe art. 60 cod penal, şi în lipsa prestării unei munci este posibilă liberarea condiţionată, dacă persoana condamnată nu a putut munci datorită strării de sănătate. Dar va trebui să îndeplinească celelalte condiţii pentru admiterea cererii , să fi dat dovezi temeinice de îndreptatre, respectiv, să fi avut o atitudine corespunzătoare în penitenciar.

Art. 60
Liberarea condiţionată în cazuri speciale
Condamnatul care, din cauza stării sănătăţii sau din alte cauze, nu a fost niciodată folosit la muncă ori nu mai este folosit, poate fi liberat condiţionat după executarea fracţiunilor de pedeapsă arătate în art. 59 sau, după caz, în art. 591, dacă dă dovezi temeinice de disciplină şi de îndreptare.

Să încerce să facă ocerere de liberare când se împlineşte jumătate din pedeapsă.
Datorita starii de sanatate a fost declarat inapt pentru munca.Cererea trebuie sa o faca el sau trebuie sa fie reprezentat de un avocat?
Va intra in atentia comisiei pentru analizarea liberarii conditionate dupa efecuarea a 2/3 din pedeapsa, aproximativ 1 an si 6 luni.
Comisia va analiza comportamentul persoanei condamnate numai cu privire la dovezile privind disciplina si indreptarea sa, fara a fi dezavantajat de imposibilitatea de a fi staruitor in munca.
Stiam ca la 2/3 din pedeapsa poate intra la comisie dar ma gandeam ca daca este asa de bolnav poate intra mai devreme
Din pacate legea nu prevede un termen mai scurt de 2/3, chiar daca persoana respectiva sufera de boli grave.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare pedeapsa anemary29 anemary29 pot obtine eliberarea la jumatate de pedeapsa din motive medicale?/am de executat 2 ani/si am beneficiat de 2 intreruperi .multumesc (vezi toată discuția)
Angajare detinut ancuta butnaru ancuta butnaru AM AUZIT CA PERSOANELE CONDAMNATE IN REGIM DE DETENTIE SEME-DESCHIS POT FI ANGAJATE DE S,C SI DE PERSOANE FIZICE .EU AM FIRMA CU MAI MULTI ANGAJATI DAR AM ... (vezi toată discuția)
Eliberare la fractie Adyonela Adyonela Buna seara. As dori sa stiu in ce conditii se poate elibera un detinut la fractie, .. adica, de la 4 ani calendaristici sa iasa la 2 ani. Ii trebuie un ... (vezi toată discuția)