avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Malpraxis
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Malpraxis

Am facut o operatie estetica, si doctorita ma desfigurat la sani.
Am dat-o in judecata dar mi sa cerut factura/chitanta ca am platit. E insa nu o mai pot gasi, pot sa o iau de undeva, o copie ? Circa financiara? Sau cum pot sa procedez in acest caz ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2012
suprosimoa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 08:16, 10 Noiembrie 2012
Puteti solicita societatii/cabinetul medical care a emis factura, sa va inmaneze o copie dupa factura, pe care trebuie sa existe mentiunea "Duplicat". Daca ati achitat factura cu numerar, atunci poate reusiti sa gasiti macar chitanta...sau daca ati achitat factura prin banca, atunci va este de folos ordinul de Plata.

Ordin nr. 3512 din 27/11/2008 privind documentele financiar-contabile - (M. Of. nr. 870 din 23/12/2008)

45. In cazul in care documentul disparut a fost emis de alta unitate, reconstituirea se va face de unitatea emitenta, prin realizarea unei copii de pe documentul existent la unitatea emitenta. In acest caz, unitatea emitenta va trimite unitatii solicitante, in termen de cel mult 10 zile de la primirea cererii, documentul reconstituit.

46. Documentele reconstituite vor purta in mod obligatoriu si vizibil mentiunea "DUPLICAT", cu specificarea numarului si datei dispozitiei pe baza careia s-a facut reconstituirea.
Documentele reconstituite conform prezentelor norme metodologice constituie baza legala pentru efectuarea inregistrarilor in contabilitate.
Nu se pot reconstitui documentele de cheltuieli nenominale (bonuri, bilete de calatorie nenominale etc.) pierdute, sustrase sau distruse inainte de a fi inregistrate in contabilitate. In acest caz, vinovatii de pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor suporta paguba adusa unitatii, salariatilor sau altor unitati, sumele respective recuperandu-se potrivit prevederilor legale.

47. In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al facturii, emitentul trebuie sa emita un duplicat al facturii pierdute, sustrase sau distruse.
Duplicatul poate fi:
- o factura noua, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala; sau
- o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila societatii si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.
Dar sunt obligati sa imi emita un duplicat ? Pntru ca eu sunt in judecata cu ei.
In opinia mea, instanta este cea care va cere sa i se puna la dispozitie documentele emise de cabinetul medical. Adica factura si chitanta. Cabinetul poate fi obligat sa prezinte copii ale acestora in instanta, daca Dvs. veti aduce la cunostinta acesteia ca ati pierdut documentele respective.

Cabinetul este obligat sa va emita duplicat, dar in situatia de fata, daca va aflati in proces cu acestia, nu cred ca veti gasi bunavointa acolo.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta pierduta. niko 94 niko 94 S-a emis factura si chitanta la un client, pers. juridica, dar chitanta s-a pierdut de la sediul firmei pana la client. Ce sa fac, trag la xerox chitanta in ... (vezi toată discuția)
Cum aș putea să înregistrez plățile unor facturi/bonuri care se văd în extrasul bancar, dar la care nu am și nu voi avea documente justificative? contabdodo contabdodo Buna ziua, Cum credeti ca ar trebui sa inregistrez plata unor facturi/bonuri care se vede in extrasul bancar fara sa am documentele si fara sa le mai ... (vezi toată discuția)
Acte distruse emma08 emma08 daca din motive independente de mine actele contabile ale unei firme au fost distruse , cui trebuie sa anunt acest lucru si ce pot face ? nu am nici o ... (vezi toată discuția)