avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... FOND REPARATII ASOCIATII PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

FOND REPARATII ASOCIATII PROPRIETARI

Buna seara,va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:in asociatia noastra presedintele impreuna cu administratorul au hotarat sa transforme fondul de rulment in fond de reparatii, fond care se incaseaza lunar si este constituit in depozite la banci. Fondul este de aproximativ 250 milioane lei vechi, fara sa avem un plan de reparatii si fara ca vreunul din poroprietari sa stie exact ce suma revine pe apartament. In caz de necesitate - o reparatie - aceasta se plateste tot din buzunarul proprietarului si nu din fondul depus la banca. Fondul de reparatii este incasat pe aceeasi chitanta cu intretinerea, nefiind specificat cat din suma reprezinta cheltuielile cu intretinerea si cat fondul de reparatii .
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:51, 10 Noiembrie 2012
1. Legal nu se poate schimba destinatia Fd. rulment in Fd. reparatii. Se stie, Fd. rulment se foloseste numai pentru plata cheltuielilor cu intretinerea, in avans fata de listele de plata afisate.
Daca ziceti ca suma reprezentand Fd. rulment este constituit in depozite, inseamna ca stati bine la acest capitol, deci toate platile se fac din incasarile curente. Eu ma indoiesc ca este chiar asa, dar in fine...
2. Reparatiile pot fi planificate din vreme, sunt trecute in bugetul de venituri si cheltuieli, se colecteaza in rate de la proprietari si cand sunt conditii se efectuiaza reparatia respectiva (de obicei reparatii mari) - dar pot fi si reparatii neprevazute care trebuiesc rezolvate pe loc, deci nu mai ai timp sa pui banii pe lista si sa astepti colectarea. Atunci de unde sunt luati banii? Deci este necesar ca la nivelul as. prop. sa existe un fond tampon (chiar in banca) pe care sa-l folosesti in situatii de urgenta, in ideea ca sumele din incasari nu ajung sa acopere valoarea reparatiei.
3. De regula numai sumele platite in scop de Fd. rulment se trec pe chitanta separata, in schimb celelalte plati pot fi trecute pe aceeasi chitanta cu care se achita ch. de intretinere, dar specificate clar, atat ca suma, cat si ca destinatie;
4. La nivelul as. prop. trebuie sa fiinteze registre speciale pentru fiecare tip de fond. In afara de Fd. de rulment care ramane de sine statator, cu celelalte fonduri se pot face ”miscari” de la unul la altul - daca nu au o destinatie speciala. Totul este hotarat de membrii asociatiei, nu de presedinte si mai ales de administrator care poate sa nici sa nu fie membru al asociatiei respective.
Deci verificati daca aveti registre pentru evidenta acestor fonduri, discutati cu membrii com. executiv, presedinte, comisia de cenzori.
Avand in vedere utilizarea distincta a celor doua fonduri ,hotararea presedintelui si administratorului contravin normelor in vigoare
Fondurile individuale sunt evidentiate atat in contabilitatea asociatiei de proprietari cat si in fisa fiecarui apartament
In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007
aveti dreptul sa cunoasteti toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si aveti acces,la cerere,la orice document al acesteia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment doina62 doina62 Este adevarat ca daca fd de rulment e consumat pe cote de intretinere neachitate administratorul tb sa anunte proprietarii in scris sau altfel? (vezi toată discuția)
Fond de urgență Dental002 Dental002 Bună ziua, Am rugămintea să mă ajutați cu răspunsuri la câteva întrebări. Din câte știu sunt 2 fonduri reținute de asociațiile de proprietari: ... (vezi toată discuția)
Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)