avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de urgență
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de urgență

Bună ziua,
Am rugămintea să mă ajutați cu răspunsuri la câteva întrebări.
Din câte știu sunt 2 fonduri reținute de asociațiile de proprietari: fondul de rulment și fondul de reparații. La ultima AG s-a stabilit un al treilea fond: FOND DE URGENȚĂ. Acesta este legal? Din exemplele primite de la administrator, nu este altceva decât fondul de rulment/aceeași lucru sub o altă formă. Acest fond de urgență este trecut separat pe chitanță/factura întreținere? Banii se vor returna după rezolvarea ,,urgențelor'?
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:01, 4 Aprilie 2022
In principiu, s-au incetatenit cele doua fonduri de care ati pomenit: de rulment si de reparatii, dar, potrivit art. 73, al.(1,2), In cadrul AG, membrii as. prop. pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire / cheltuire a acestor fonduri si DA, se poate aproba si un fd. special de urgenta. Am zis, se poate - doar daca dvs. hotarati in AG.
Caracteristic tuturor acestor fonduri este faptul ca sunt aprobate in AG a membrilor, se depun in contul as. prop., au evidenta separata si la incasare trebuie emisa chitanta nominala separata.

Doar fondul de rulment incasat se restituie proprietarului in conditiile in care acesta isi instraineaza proprietatea, dar nu intotdeauna, mai depinde si de ce se prevade in actele de vanzare/cumparare.

Fondurile de reparatii (anuale) sunt aprobate in AG a membrilor fiind necesare pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. De obicei fd. de reparatii este fundamentat de catre com. executiv, care " il prinde" Bugetul de venituri si cheltuieli, se discuta si se aproba in AG. Valoarea acestuia depinde de ceea ce-si propun membrii as. prop, Tot in AG se aproba modul de alimentare a fd. reparatii (de obicei in transe egale) si este cum va fi repartizat proprietarilor pe lista de plata - art. 71, din Legea nr.196 / 2018. Incasarea se face pe chitanta nominala separata.
Spre deosebire de fd, de rulment, fd. de reparatii, se incaseaza, se foloseste si, la terminarea lucrarlor de reparatii nu se inapoiaza proprietarilor, dar ramane in evidenta fiecarui fond - de reparatii sau fd. special, de obicei nominal (pe fiecare proprietar).
.................................................
Referitor la celor semnalate de @Dental002;
Cum toate aceste fonduri se stabilesc si se aproba in AG a membrilor, dvs. proprietarii trebuie sa fiti instiintati prin avizier despre toate hotararile luate cu privire la toate aceste aspecte, si nu :
.... Din exemplele primite de la administrator,...

Administratorul este doar obligat sa va incaseze sumele pe chitatnta nominala separata; de celelalte probleme se ocupa conducerea as. prop. si comisia de cenzori, desigur in sarcina de serviciu a administratorului.
Nu este legal sa se constituie fonduri a caror utilizare sa fie duala
Este un non sens sa constitui fond special din care sa asociatia de proprietari sa achite facturi utilitati/prestatori de serviciu,atat timp cat legiuitorul a prevazut constituirea fondului de rulment cu aceasta utilizare
Pai de unde stiti dvs. care este scopul pentru care AG a unei asociatii de proprietari discuta si aproba un Fd. de urgenta?
V-as da un singur exemplu: vine o furtuna peste oras si deterioreaza grav o mansarda, apa patrunde pe terasa (pana acum protejata) si este nevoie urgenta de o suma de bani pe care as, prop. nu o are la dispozitie - sau o are in Fd. de urgenta, ce ziceti de aceasta dualitate?
Si mai este o chestiune? Nu stim ca o as. prop. ....care are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea,
reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toti proprietarii
?
Asa au gasit dumnealor de cuviinta, in AG sa stabileasca cum sa-si faca treaba...Faza cu Nu este legal... de unde ati scoso?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii asociatii proprietari MOTEABOGDAN MOTEABOGDAN Buna seara,va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:in asociatia noastra presedintele impreuna cu administratorul au hotarat sa transforme fondul de ... (vezi toată discuția)
Unde reclam asociația de locatari? Acustic Acustic In cursul lunilor trecute nici o dată nu a corespuns suma de bani de pe vizier cu cea cerută de asociație. Mereu mi s-a spus că este vorba despre un fond ... (vezi toată discuția)
Fond rulment krysy krysy buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)