avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema burlan drenare apa pluviala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema burlan drenare apa pluviala

In imobilul nostru avem o problema cu un burlan de evacuare a apei pluviale:
[ link extern ]

Blocul a fost proiectat cu burlanul pozitionat asa cum apare in poza. Balcoanele de la parter, etajul 2 si etajul 3 s-au inchis FARA autorizatie de construire. Actualmente se pare ca exista o fisura in burlan la nivelul etajului al-2 lea, iar acest lucru determina inundarea apartamentului acelui proprietar.

Proprietarul inundat, impreuna cu cei de la etajul 3 doresc reamplasarea burlanului intr-o alta pozitie. Problema e ca:
- consider ca o reamplasare a burlanului ar trebui trecuta in cartea tehnica si ar trebui facuta cu proiect si autorizatie, mai ales ca burlanul dreneaza apa pluviala direct in reteaua de canalizare.
- consider ca proprietarii care si-au inchis balcoanele nu ar fi obtinut niciodata autorizatie de construire cu burlanul ramas in pozitia aceea (dupa cum se poate vedea in poza accesul la burlan e obstructionat la nivelul etajulor 2 si 3 precum si la parter).
- e posibil ca fisura in burlan sa fie determinata de lucrarile de inchidere a balconului, nu de uzura burlanului (nu se poate determina cauza, fiindca nu putem examina burlanul el fiind aproape mansonat la nivelul etajului 2 si 3)

Maine discutam problema in comitetul executiv. Cum vedeti rezolvarea ?
Eu zic ca ar fi corect sa-i punem pe cei 3 proprietari sa intre in legalitate cu balcoanele pe baza unui proiect (asa cum trebuia facut initial) , iar proiectul sa prevada si rezolvarea problemei burlanului. Insa daca procedam asa va iesi scandal in mod sigur, fiindca implica cheltuieli serioase pt. ei (si ne vor acuza si de rea-vointa)

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:07, 12 Noiembrie 2012
Asociatia de proprietari nu poate avea decat o pozitie si anume aceea de a repara un element de proprietate comuna pe amplasamentul actual si cu obligatia proprietarului (proprietarilor) afectati de a permite accesul in acel spatiu, adica pe balconul or.

Nu mai luati in discutie reamplasarea burlanului si terminati povestea.

Burlanul a fost amplasat in balcoane tocmai pentru usurinta de a se interveni asupra lui. Daca ar fi plasat pe exterior, la o crapare ulterioara, ar trebui sa va complicati reparatia cu aducerea alpinistilor.

De acord cu precizarile dumneavoastra dar nu sunt de acord cu faptul ca proprietarii sa se ocupe de rezolvarea problemei. Asociatia trebuie sa o faca. Comitetul sa ia o decizie si sa o puna in practica.
petschovschi a scris:
Daca vor sa-l repozitioneze, suntem de acord, dar se ocupa de tot: autorizatie de construire + plata lucrarii.

Daca lucrarea e lasata pe mana proprietarilor, sunt sanse mari sa iasa rau. Conform legii reparatia instalatiilor comune intra in sarcina asociatiei si nu a proprietarilor. Cheltuielile se suporta din fondurile asociatiei, se repartizeaza pe listele de plata...
Nu cred ca un proprietar poate obtine autorizatie de constructie, nu poate dispune de fondurile asociatiei, nu poate repartiza cheltuielile pe lista, nu poate incasa de la vecini...
De aceea eu spun ca, indiferent de solutie gasita, rezolvarea, punerea in practica se face de asociatie si nu de unul dintre proprietari.
elga50 a scris:

Asociatia de proprietari nu poate avea decat o pozitie si anume aceea de a repara un element de proprietate comuna pe amplasamentul actual si cu obligatia proprietarului (proprietarilor) afectati de a permite accesul in acel spatiu, adica pe balconul or.

Nu mai luati in discutie reamplasarea burlanului si terminati povestea.

Burlanul a fost amplasat in balcoane tocmai pentru usurinta de a se interveni asupra lui. Daca ar fi plasat pe exterior, la o crapare ulterioara, ar trebui sa va complicati reparatia cu aducerea alpinistilor.

Va multumesc frumos pt. raspuns. Aceasta este si pozitia mea, reparam pe actualul amplasament.
Insa chiar si pe actualul amplasament repararea e dificila intrucit dupa inchiderea balcoanelor (fara autorizatie, nici nu le-o dadea cineva intrucit au blocat accesul la burlan) accesul la burlan a devenit posibil doar din exteriorul blocului (tot cu alpinistii se rezolva :) )

P.S adriantot : probabil ca aveti dreptate, e mai bine ca asociatia sa se ocupe de demersurile pt. o eventuala repozitionare, insa cheltuilelile trebuie suportate doar de cei din cauza carora trebuie repozitionat burlanul (asociatia si ceilalti proprietari n-au nicio vina ca accesul la burlan pe actualul amplasament a devenit aproape imposibil).

La dv., ca presedinte al asociatiei de proprietari, am pretentii....:) :rtfm:

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie asociatia de proprietari Stanca81 Stanca81 Buna ziua,   Ma confrunt cu o situatie neobisnuita: in 2008 am achizitionat o locuinta la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. Balconul locuintei era ... (vezi toată discuția)
Probleme burlan crisss2011 crisss2011 Buna ziua Am cumparat acum o luna un apartament la etajul 4. Acesta are sarpanta deasupra facuta acum multi ani , nu stiu daca este facuta cu autorizatie nici ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii balcon iulia_ iulia_ buna ziua. am urmatoarea problema s locuiesc la penultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. balconul de deasupra nu este inchis sau acoperit. de aceea cu timpul ... (vezi toată discuția)