avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie Asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie Asociatia de Proprietari

Buna ziua,
 
Ma confrunt cu o situatie neobisnuita: in 2008 am achizitionat o locuinta la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. Balconul locuintei era inchis in momentul in care am cumparat locuinta dar acest lucru nu se regaseste in documentatia aferenta achizitiei, asadar se poate ca inchiderea balconului sa fie realizata fara autorizatie.
 
In prezent am primit o somatie de la Asociatia de Propietari a blocului care ma instinteaza ca din cauza inchiderii balconului si « avand in vedere venirea anotimpului rece si a riscului formarii de turturi la nivelul acoperisului terasei apartamentului dvs. , va rugam sa faceti demersurile necesare instalarii de jgheaburi, burlane de scurgere si parazapezi la acoperis, astfel incat sa evitati producerea de accidente sau daune materiale provocate de caderea turturilor sau zapezii. » (citat din Somatie).
 
As dori sa stiu care sunt pasii ce trebuie urmati si care este obligativitatea mea dpdv legal in acest caz:
- Ce prevede legea in cazul acesta?
- Care este implicarea Asociatiei de Propietari in acest caz, nu ar trebui sa suporte o cota parte din cheltuieli?
- Cum si in cat timp trebuie sa raspund la ea (daca trebuie)?
- Care sunt actiunile pe care trebuie sa le intreprind pentru a rezolva aceasta somatie ? In cat timp si cum trebuie sa raspund la somatie?
- In cazul in care voi fi obligata sa construiesc jgheaburile, burlanele si parazapezile care sunt pasii de urmat dpdv legal ? Necesita o autorizatie ? Daca balconul a fost inchis fara autorizatie, ce implicatii exista si cum ma afecteaza pe mine (care este termenul de prescriptie pentru o lucrare de acest gen)?
 
Multumesc anticipat,
Stanca Vladoiu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:47, 6 Noiembrie 2011
Pentru a fi inchis balconul de catre proprietar nu este necesara o autorizatie.

Instalarea de jgheaburi, burlane, etc. reprezinta cheltuieli comune si trebuie suportate cheltuielile din fondul de rulment al asociatiei de proprietari.

Instalarea acestora cad in sarcina asociatiei de proprietari.

Puteti sa le instalati pe cheltuiala proprie, iar ulterior va puteti recupera cheltuielile aferente de la asociatie.

Trebuie sa aveti neaparat chitante doveditoare.
terasa si acoperisul este al dvs!!! nu va plati nimeni reparatia, interventia, investitia! ve-ti suporta toate acestea.

asociatia "se acopera" cu aceasta somatie deoarece exista un pericol, intradevar, de a se forma turturi ce pot cadea... insa dvs chiar credeti ca se aduna atata zapada pe acoperisul dvs si se vor forma turturi? daca credeti acest lucru faceti-va un jgheab si burlan.

eventual va fi musai sa montati niste opritoare de zapada daca aveti panta si suprafata mare
Imi pare rau, valitinu, dar te contrazic: terasa si acoperisul unui bloc face parte din partile comune ale blocului (condominiu) intotdeauna! ... reparatiile acestora se suporta in mod obligatoriu (conform Legii Asociatiilor de proprietari!) din fondul de reparatii al asociatiei, la care sunt obligati sa contribuie toti membrii asociatiei de proprietari.
@stanca81

Daca balconul nu figureaza in acte ca fiind inchis, dar in realitate a fost inchis, indiferent de autorizatie sau nu, acoperisul acestuia va apartine, iar asociatia nu are niciun amestec in modul cum va construiti jgheaburile sau ce se intampla daca nu le construiti si se intampla oarece neplaceri.
Asadar aceasta constructie pe care proprietarul dinaintea dv. a realizat-o este proprietatea dv. si deci toate cheltuielile le suportati dv., nu asociatia.
Situatia trebuie vazuta si din alt punct de vedere: daca tavanul balconului este din constructia blocului (face parte din terasa ) sau a fost construit odata cu inchiderea balconului. In primul caz este problema asociatiei (cu rezerve ) , in al doilea caz actualul proprietar trebuie sa indeplineasca hot. asoc. Am pus rezerve deoarece eu am o situatie asemanatoare cand un locatar de la ultimul etaj si-a inchis balconul dar deasupra si-a pus un glaf de cca 20cm , sa nu-i vina ploaia pe geam, iar asta iarna se formau turturi si de 1 m.

Alte discuții în legătură

Indepartarea zapezii de pe bloc aleodor27 aleodor27 Cui revine obligatia de a da jos zapada si sloiurile de gheata de pe acoperisul unui bloc- proprietarilor de la ultimul etaj sau asociatiei? Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)
Va rog sa imi spuneti in atributiile cui intra repararea acoperisului balcoanelor de la ultimul etaj al unui bloc? m_dobran m_dobran Va rog sa imi spuneti in atributiile cui intra repararea acoperisului balcoanelor de la ultimul etaj al unui bloc? a) asociatiei de proprietari b) ... (vezi toată discuția)