avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ESTE CORECT CA ORICE LICENTIAT IN STIINTE JURIDICE SA ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ESTE CORECT CA ORICE LICENTIAT IN STIINTE JURIDICE SA REPREZINTE PERSOANELE FIZICE SI JURIDICE LA INSTANTELE DE JUDECATA?

atre,
Administratia Prezidentiala
Domnului Traian Basescu
Presedintele Romaniei

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, persoana juridica de utilitate publica, in temeiul art. 77 din Constitutia Romaniei, formulam, inainte de promulgare,

CERERE DE TRIMITERE SPRE REEXAMINARE a Proiectului de Lege PL-x nr. 436/2012
avand ca obiect Propunerea legislativa privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, pentru urmatoarele

MOTIVE:
In art. 15 al Propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, se prevede ca:

„In aplicarea dispozitiilor art. 13 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, in recurs, cererile si concluziile partii, persoana juridica, pot fi formulate si sustinute de catre reprezentantul legal al acesteia sau de catre persoana desemnata de acesta, daca este licentiata in drept”.

Textul art. 13 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, prevede ca „Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept”.

Necesitatea reprezentarii in recurs numai prin avocat ori consilier juridic este explicata in expunerea de motive ce a insotit Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila: „ca element de noutate, se propune ca redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului sa se realizeze numai prin avocat sau consilier juridic, urmarindu-se in acest fel, impunerea unei rigori si discipline procesuale si evitarea introducerii unor recursuri in mod abuziv, in scop de sicana, sau informale, care nu se incadreaza riguros in motivele de recurs; este o regula care corespunde, in acelasi timp, si noii viziuni propuse asupra recursului, avand in vedere specificul acestei cai extraordinare de atac, reflectat in conditiile de exercitare, in procedura, precum si in motivele de recurs, limitativ circumscrise respectarii legalitatii”.

Prin urmare, la adoptarea Codului de procedura civila, legiuitorul a apreciat ca fiind corecta pozitia Comisiei de elaborare a acestui act normativ, conform careia, fata de noua configuratie a caii de atac a recursului (tehnicitatea deosebita a acestei cai extraordinare de atac) se impune ca reprezentarea sa aiba in mod exclusiv un caracter specializat pentru a se evita recursurile informe sau neincadrabile in motivele limitativ prevazute de lege, dar si pentru a se asigura efectivitatea dreptului de a exercita aceasta cale de atac. S-a apreciat, pe buna-dreptate, ca in lipsa unei reprezentari specializate, calea recursului ar fi in multe cazuri o simpla iluzie si un motiv suplimentar de dezamagire pentru justitiabil, deoarece neindicarea cu precizie si claritate a motivelor de legalitate si neincadrarea lor in limitele restrictive prevazute de lege ar conduce, inevitabil, la respingerea acestuia ca inadmisibil, fara o dezbatere in sedinta publica, asa cum se asteapta partea.
Recursul reprezinta o cale de atac, cale prin care se ataca hotararea data de prima instanta. Daca in prima instanta, justitiabilul se poate reprezenta singur si poate depune concluzii scrise, in instanta de recurs, problema reprezentarii se .. schimba. Este necesara prezenta unui ..avocat. Dar revenind la titlul topicului, nu cred ca este corect ca orice licentiat in stiinte juridice sa reprezinte persoane fizice sau juridice in instanta.Se pune intrebarea : cum argumentez:
- la absolvire unde se indreapta un absolvent? in avocatura (daca ia examenul de intrare in barou) in corpul consilierilor juridici (daca gaseste un post si este acceptat), in magistratura (daca trece examenul si indeplineste conditiile de vechime) sau in oricare alt domeniu in care isi gaseste un..post!
- daca a intrat in avocatura, dupa stagiu poate sa reprezinte un justitiabil idem si in cazul consilierilor juridici.
Dar ce face acel absolvent care nu a reusit sa intre in barou, in corpul consilierilor, sau in mod exceptional in corpul magistratilor??
Poate acesta, care nu prea a avut tangenta cu problemele justitiei timp de ..cativa ani sa reprezinte pe X sau Z in cazul unui recurs?? Raspunsul este NU!

Curtea Constitutionala a Moldovei (foto)a statuat printr-o decizie din anul 2000 ca orice persoana are dreptul de “a apela la orice jurist pentru apararea drepturilor sale in toate fazele dezbaterii cauzei penale”. Mai mult, Curtea Constitutionala a Moldovei a concluzionat ca “Acordarea licentei pentru exercitarea profesiei de avocat de catre Ministerul Justitiei numai la propunerea Consiliului Uniunii Avocatilor... confirma ca un organ nestatal (Consiliul Uniunii Avocatilor) este investit cu atributii de stat”, precum si faptul ca “instituirea prin lege a monopolului Uniunii Avocatilor asupra profesiei de avocat, evident, nu contribuie la concurenta intre persoanele care acorda asistenta juridica, mai mult ca atat, impiedica dezvoltarea ei”.

Sunt moldovenii mai inteligenti decat noi?
radusava a scris:

Sunt moldovenii mai inteligenti decat noi?


Dar decât cei din majoritatea statelor europene?
În celelalte state europene cum este legislația în această privință?
Un banc scurtat si aparent off topic plus o intrebare retorica.


Un taran se plangea: Casa mea e un iad. Copiii sunt multi, se bat, tipa toata ziua, nevasta mea ii cearta, e o harmalaie si o inghesuiala la mine in casa de nu mai pot.

Este sfatuit sa introduca in casa, pe rand, si vaca, si porcul, si capra etc.

Cum taranul se plangea ca este din ce in ce mai rau, este sfatuit sa scoata mai intai vaca.

Cum este acum tarane? Parca e mai bine ... nu mai e vaca, nu mai e balega, e oarecum mai bine.

Apoi este sfatuit sa scoata pe rand si celelalte animale. Ei, ce zici acum tarane, cum e la tine in casa!?
E minunat! Numai eu, copiii si nevasta. Nu mai am ce sa-mi doresc.



Intrebare

Voua nu vi se pare ca art 15 al Propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor seamana cu ...solutia din bancul de mai sus?

La ce dracu' s-or mai fi chinuit sa gandeasca art 13 alin 2 din NCPC si sa expuna ratiunea care a stat la baza edictarii lui, daca prin propunerea legislativa s-ar ajunge:

1. la vechea solutie: eu, copiii si nevasta. Unde cunoscatorii vor citi: partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul ...inclusiv, licentiata in drept

2. sau mai rau decat atat... se ajunge la solutia reprezentarii prin orice "cuscru de cumatru vitreg" (licentiat in drept) al persoanei juridice (cine are minte sa inteleaga!)


Si voi ma intrebati daca este corect!? Ce sa fie corecta!? Pricina pentru care balega pute urat!?


Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Ratiunea pentru care au introdus acest art.13 ar fi de a da o prescurtare la vechea interpretare si totodata o extindere a prerogativelor celor licentiati in stiinte juridice.
Ca intr-un final, propunerea fiind retrimisa spre completare/modificare de presedinte, sa se ajunga de unde s-a plecat.

Alte discuții în legătură

Obligatoriu avocat in recurs? catalina.p catalina.p intreb intr-un proces civil ( exemplu o contestatie la PV de contraventie ) daca se face recurs , este musai sa fie intocmit de un avocat si reprezentat pe ... (vezi toată discuția)
Reprezentare la icjc cracanatu cracanatu Buna ziua Doresc un raspuns la intrebarea: este legal sa ma reprezint singur, ca simplu cetatean fara cunostinte juridice in fata judecatorilor ICJC si sa-mi ... (vezi toată discuția)
Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii ... (vezi toată discuția)