avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ESTE CORECT CA ORICE LICENTIAT IN STIINTE JURIDICE SA ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ESTE CORECT CA ORICE LICENTIAT IN STIINTE JURIDICE SA REPREZINTE PERSOANELE FIZICE SI JURIDICE LA INSTANTELE DE JUDECATA?

atre,
Administratia Prezidentiala
Domnului Traian Basescu
Presedintele Romaniei

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, persoana juridica de utilitate publica, in temeiul art. 77 din Constitutia Romaniei, formulam, inainte de promulgare,

CERERE DE TRIMITERE SPRE REEXAMINARE a Proiectului de Lege PL-x nr. 436/2012
avand ca obiect Propunerea legislativa privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, pentru urmatoarele

MOTIVE:
In art. 15 al Propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, se prevede ca:

„In aplicarea dispozitiilor art. 13 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, in recurs, cererile si concluziile partii, persoana juridica, pot fi formulate si sustinute de catre reprezentantul legal al acesteia sau de catre persoana desemnata de acesta, daca este licentiata in drept”.

Textul art. 13 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, prevede ca „Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept”.

Necesitatea reprezentarii in recurs numai prin avocat ori consilier juridic este explicata in expunerea de motive ce a insotit Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila: „ca element de noutate, se propune ca redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului sa se realizeze numai prin avocat sau consilier juridic, urmarindu-se in acest fel, impunerea unei rigori si discipline procesuale si evitarea introducerii unor recursuri in mod abuziv, in scop de sicana, sau informale, care nu se incadreaza riguros in motivele de recurs; este o regula care corespunde, in acelasi timp, si noii viziuni propuse asupra recursului, avand in vedere specificul acestei cai extraordinare de atac, reflectat in conditiile de exercitare, in procedura, precum si in motivele de recurs, limitativ circumscrise respectarii legalitatii”.

Prin urmare, la adoptarea Codului de procedura civila, legiuitorul a apreciat ca fiind corecta pozitia Comisiei de elaborare a acestui act normativ, conform careia, fata de noua configuratie a caii de atac a recursului (tehnicitatea deosebita a acestei cai extraordinare de atac) se impune ca reprezentarea sa aiba in mod exclusiv un caracter specializat pentru a se evita recursurile informe sau neincadrabile in motivele limitativ prevazute de lege, dar si pentru a se asigura efectivitatea dreptului de a exercita aceasta cale de atac. S-a apreciat, pe buna-dreptate, ca in lipsa unei reprezentari specializate, calea recursului ar fi in multe cazuri o simpla iluzie si un motiv suplimentar de dezamagire pentru justitiabil, deoarece neindicarea cu precizie si claritate a motivelor de legalitate si neincadrarea lor in limitele restrictive prevazute de lege ar conduce, inevitabil, la respingerea acestuia ca inadmisibil, fara o dezbatere in sedinta publica, asa cum se asteapta partea.
Domnule avocat, Uniunea Dvs. a cerut modificarea proiectului de lege.
Este reala afirmatia d-lui avocat Nastase, eu personal am avut contract cu un cabinet de avocatura unde nu era cunoscut termenul de "disjungere" si nu se cunostea termenul de recurs pentru o Ordonanta Presedintiala la pronuntarea careia avocatul a fost prezent. Si erau avocati admisi in barou!!!
Ce sa mai vorbim doar de posesorii de diplome-cata frunza, cata iarba.
Martonze a scris:

Domnule avocat, Uniunea Dvs. a cerut modificarea proiectului de lege.
Este reala afirmatia d-lui avocat Nastase, eu personal am avut contract cu un cabinet de avocatura unde nu era cunoscut termenul de "disjungere" si nu se cunostea termenul de recurs pentru o Ordonanta Presedintiala la pronuntarea careia avocatul a fost prezent. Si erau avocati admisi in barou!!!
Ce sa mai vorbim doar de posesorii de diplome-cata frunza, cata iarba.


Aici intervine chestia cu :
,,vaca,porcul si capra''
Atentie mare ce cabinet alegi pe viitor!
Cand am patit-o, eram novice :innocent:

Acum am deja o vasta experienta :((
romascanu a scris:



Si voi ma intrebati daca este corect!? Ce sa fie corecta!? Pricina pentru care balega pute urat!?





Răspund printr-o aserţiune aflată la limita extremă a oricărui :offtopic: :


Mă gîndesc doar la cît de bune sunt ridichile crescute în pămîntul îngrăşat cu respectiva balegă, faţă de ridichile crescute în pămîntul îngrăşat în spirit european cu fel şi fel de chimicale.

:yeah:

Multe, multe :bow: tuturor celor care au curajul de a-şi exprima deschis opiniile.

Iaca, eu mă gîndesc doar la următorul aspect. Fratele îşi reprezintă fratele şi cumnata în procesul în faţa primei instanţe, fratele (primul dintre ei, nu al doilea, adică mandatarul carevasăzică, avînd studii de drept.

Vine recursul, fratele, recurent sau intimat (după caz), va fi reprezentat tot de fratele mandatar, în timp ce cumnata - ghinion - va trebui să-şi angajeze un avocat, ea neputînd nici să-şi semneze propriul recurs (copiat după cel al mandatarului soţului ei, evident), nici să-şi mandateze cumnatul pentru simplul motiv că ea nu este rudă nici măcar cu soţul ei, darămite cu fratele acestuia.

După lege, e ok. După bunul simţ, e ca dracu', scuzată fie-mi sintagma bunul simţ.

Spunea onorabilul domn Patrick_, undeva mai sus, citînd o decizie a CEDO:

Astfel, într-o speţă, Curtea a apreciat că sistemul prevăzut de normele procedurale franceze (referitoare la acordarea asistenţei judiciare gratuite în ipoteza promovării unui recurs în casaţie) oferă „garanţii substanţiale” justiţiabililor, de natură a îndepărta orice apreciere arbitrară în domeniu.”

Eu nu am făcut decît să boldez ceea ce era de boldat.


Încă odată, :bow:
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
themis, utilizator
Pica pere malaiete! Reprezentarea obligatorie in recurs prin avocat, obligativitatea sedintei informative privind medierea, diploma de mediator in urma unui curs de 80 de ore contra 800 euro..www.avocatnet.ro/content/for...

In taramul rodnic al patriei romane, balega multe ridichi ingrasa.

In afara acestui gen de „asistenţă judiciară”, Curtea a mai identificat şi un alt mijloc şi anume „simplificarea procedurilor judiciare”, ea declarându-se însă necompetentă să indice o asemenea măsură, motivând această poziţie prin faptul că prin Convenţie se impune – limitativ – doar ca individul să poată beneficia de un drept efectiv de acces la justiţie, potrivit unor modalităţi „care să nu fie contrare dispoziţiilor art. 6 alin. 1 din Convenţie” (C. Barsan, citat de Vasile Patulea in “Proces echitabil. Jurisprudenta comentata a Drepturilor Omului, IRDO, ed. 2007, pag. 72).
In Decizia din 7 mai 2002, în cauza McKicar contra Regatului Unit, Curtea Europeană a Drepturilor Omului considera că nici o dispoziţie a Convenţiei nu obligă statele contractante să acorde ajutor judiciar în toate „contestaţiile” de natură civilă, existând în această privinţă o „distincţie netă” între prevederile art. 6 alin. 3 lit. c (care garantează dreptul la asistenţă juridică, în anumite condiţii, în procesele penale) şi cele ale art. 6 alin. 1 (care nu fac trimitere, în nici un mod, la necesitatea reglementării asistenţei juridice).

In Suedia, justitiabilul poate fi reprezentat de catre orice mandatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatoriu avocat in recurs? catalina.p catalina.p intreb intr-un proces civil ( exemplu o contestatie la PV de contraventie ) daca se face recurs , este musai sa fie intocmit de un avocat si reprezentat pe ... (vezi toată discuția)
Reprezentare la icjc cracanatu cracanatu Buna ziua Doresc un raspuns la intrebarea: este legal sa ma reprezint singur, ca simplu cetatean fara cunostinte juridice in fata judecatorilor ICJC si sa-mi ... (vezi toată discuția)
Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii ... (vezi toată discuția)