Ma numesc Alex, am 37 de ani si sunt din Iasi. Ieri 12.11.2012, m-am trezit cu o invitatie la sectia de politie de care apartin unde politistul care mi-a bagat in usa acea hartiuta, mi-a facut cunoscut faptul ca fosta mea sotie ma acuza de abandon familial.
Pentru a lamuri problema, voi descrie contextul incercand sa fiu cat mai clar si concis.
Sunt divortat din mai, anul 2008 de sotia mea caruia i-am incredintat si copilul (am considerat ca fiul meu la varsta respectiva de 6 ani ii va fi mai bine la ea). Tot atunci s-a stabilit o pensie alimentara de 200 de lei/luna si un program de vizitare. Din acel moment am achitat lunar pensia alimentara pana in urma cu cateva luni (6 sau 8 luni).
In anul 2010 am deschis un proces de partaj privind niste datorii la o banca pe care le-am achitat si dupa divort dar care ii apartineau in exclusivitate, in valoare de 854 euro, pe care l-am castigat, ea urmand sa plateasca in final acea suma.
In ultimele 6-8 luni nu am mai putut achita pensia alimentara deloc, deoarece din 2010 inainte de a se face acele reduceri bugetare (da, sunt bugetar) aveam un salar de 1500 lei si puteam sa achit facturi, intretinere, mancare si pensie alimentara. Dupa mai sau noiembrie 2010 cand a fost facuta ultima reducere a salariilor bugetarilor nu am reusit decat sa suprvietuiesc cu un salar de 700 lei (net) 2-3 saptamani pe luna.
In prezent nu mai pot suporta povara financiara a platii pensiei alimentare pe care nu am reusit sa o achit de cateva luni bune si nici nu stiu daca voi mai reusi sau cand.
As dori sa stiu ce inseamna din punct de vedere legal "Abandonul familial" si ce alternative am si cum ar trebui sa procedez.
Tin sa mentionez ca fosta mea sotie din anul 2008 s-a mutat in Bistrita-Nasaud iar in acea hartie ce a venit la sectia de politie, ma acuza ca nu am platit pensia alimentara din anul 2008, lucru neadevarat, eu avand toate chitantele platite la dosarul personal.
am sa va spun si despre cazul meu ca sa intelegegi! ,,,,,fostul sot nu i-a dat pensie fetei de 4 ani .Anul trecut am deschis un proces civil in care am cerut ca pensia sa fie 20 % din venitul minim pe economie si sa ii dea si pensia alimentara restanta la minimul pe economie! In sfarsit am primit anul asta sentinta ..Tot anul trecut am facut si plangere penala pt abandon la politie. Fostul sot a mers acolo si a declarat ca el nu are loc de munca si il intretine sotia lui ( are o firma de contabilitate- unde lucreaza si el fara acte)...dosarul a ajuns la parchet unde am primit atat din partea procurorului cat si din partea prim procurorului scoaterea de sub urmarire cum ca fostul sot nu este de rea credinta avand in vedere ca este fara loc de munca! ,,,,in sentinta civila scrie clar ca el trebuie sa dea pensia la minimul pe economie chiar daca nu are venituri avand in vedere ca are studii si este sanatos si poate presta o munca ....am facut plangere impotriva ordonantei prim procurorului la judecatorie unde s-a anulat ordonanta si dosarul a fost trimis la instanta,,,,,am avut deja 3 termene unde domnul fost sot a primit un termen de 2 luni pt impacare , un alt termen ca era bolnav avocatul si la ultimul termen judecatorul i-a dat termen 4 luni ( pana in februarie anul viitor) ca sa ii dea pensia toata restanta pt cei 4 ani , spunandu-i ca nu vede ca nu ar fi in stare sa realizeze venituri!....daca nu imi da pensia , va primi o condamnare probabil cu suspendare , dar care nu il absolva de plata pensie restante ,,,,in cazul in care imi da banii si nu imi retrag plangerea tot va primi condamnarea ,,,,doar retragerea plangerii va face ca sa nu primeasca condamnarea,,,,,oricum din cate il cunosc eu pe fostul sot , el nu va plati! Nu pt ca nu poate ci pt ca nu vrea si se bazeaza ca atata timp cat el nu are un venit legal , nimeni nu ii poate face nimic , chiar daca el lucreaza la negru. A fost penibil cand a spus in instanta ca nu lucreaza ca e criza ( de 10 ani e criza ?) si isi cauta de lucru doar adecvat pregatirii lui si ca il intretine sotia,,,,este un barbat cu doua universitati , sanatos , pedant , bine facut ! Judecatorul a spus ca un copil trebuie sa creasca si sa mearga la scoala si amandoi parintii au obligatii pt copil,,,,oricum fostul sot trebuie sa dea pensia pana la 26 de ani daca fata va merge la scoala ( facultate , post liceal).
..................................................................................................................................................
Cereti sa vi se stabileasca pensia la 25% din veniturile nete reaizate si se pot retine direct din salar...faptul ca mama are venituri mai mari nu va absolva sa nu platiti pensia de intretinere ...pensia este un drept al copilului si nu al parintelui care il creste ,,,si sa stiti ca un copil are nevoie pt educare si crestere de foarte multi bani ( pe langa mancare , imbracaminte , intretinere bloc, medicamente are nevoie de bani pt scoala , pt anumite ore , pt relaxare , pt manuale, etc----un copil e un lux in ziua de azi daca vrei sa faca ceva in viata si daca vrei sa nu se simta inferior fata de cei din jur)...avand in vedere ca ati avut venituri si nu ati dat pensia se va considera ca aveti rea credinta,,,,,restanta la dumneavoastra trebuie data la atat cat a fost stabilita , o micsorare se face doar in momentul in care o cereti in instanta si din momentul cererii ( cereti procent 25% si in acest caz daca va scade venitul va scadea si pensia , daca creste venitul net , va creste si pensia)...la politie spuneti ca ii dati banii restanti pe rand si incepeti sa dati o pensie actuala si jumatate din cea restanta si duceti la politie o copie de pe chitanta sa aratati ca nu aveti rea credinta,,,,,si atunci inceteaza pt o perioada cercetarea ....si intre timp deschideti proces pt micsorarea pensiei sau stabilire de procent . Pensia pt un venit net de 700 ron este de 175 ron ( 25 %)....Evitati sa ajungeti in instanta cu un proces penal!! Daca acolo nu isi va retrage plangerea s-ar putea sa primiti o condamnare cu suspendare iar a doua condamnare va fi cu executare!
Eu supravietuiesc impreuna cu fiica mea cu 800 ron pe luna si mai platesc si rate de 300 ron si o tin si la scoala si ii platesc si ore de matematica! Nu fumez, nu beau, nu imi cumpar nimic pt mine , nu merg la coafor sau cosmetica, merg pe jos si nu ma plang ca e criza ! Iar manualele pt scoala unele i le-am cumparat iar altele i le-am xeroxat....iar hainele.....si au fost ani in care nu am mancat cu zilele ca sa aiba ea ce manca, si am donat si sange! .....
Un copil este o obligatie , o datorie ,o povara in loc de bucurie!Pacat!
Scuze domnule sunrise pentru ca am gresit aplauzele. Nu va erau destinate. Am crezut ca v-ati schimbat opinia, dar vad ca m-am inselat....
Daca spuneti ca lucrati la universitate, de ce nu scrieti corect romaneste? Cu cratima unde trebuie! Deci nu va cred!
İar un copil are nevoie de educatie mai ales din partea paritelui care nu il are in grija. Cum sa aiba parte de educatie, cand el nu stapaneste corect limba romana? İi trebuiesc manuale, etc....meditatii...asa va ocupati de el?
Cum s-a spus, copilul are nevoie de multe...educatia consta nu in programul de vizitare, ci in ce ii puteti oferi ca lingvistica. Ca limba romana. Daca sotia dumneavoastra ar vedea cum scrieti, s-ar oripila!
Ce educatie puteti sa ii dati? Doar lucrati la o universitate!
İn alta ordine de idei, copilul are drept de intretinere indiferent de motivele dvs ca nu puteti plati! Sa va dau citatul dvs? Da! Merita vazut!
"va ve-ti lamuri" se scrie "va veti lamuri" parca, nu? Pana si eu care nu sunt de etnie romana, ma simt prost daca nu stiu sa folosesc limba romana corect, dar sa mai lucrez si la o universitate de stat!
"Mai ales cand stiu ca mama baiatului (devenita in scurt timp dna. sublocotenent) are apt. de servici si un salar deloc neglijabil aprox.2000 lei fara alte sporuri, asa ca nu se pune problema saraciei la dumneaei "
Bravo ei ca se lupta sa intretina copilul! Femeie de admirat! Sunteti invidios pe ea? Ca nu va mai intretine si pe dvs? Este o femeie puternica si lupta pentru copilul ei avansand. Este ceva rau in asta? Sau doriti sa o vedeti la pamant cersind?
"Tin sa mentionez ca fosta mea sotie din anul 2008 s-a mutat in Bistrita-Nasaud iar in acea hartie ce a venit la sectia de politie, ma acuza ca nu am platit pensia alimentara din anul 2008, lucru neadevarat, eu avand toate chitantele platite la dosarul personal"
La ce adresa ati trimis banii daca ea s-a mutat? Sunteti sigur ca i-a primit? De unde aveti aceasta convingere?
"n anul 2010 am deschis un proces de partaj privind niste datorii la o banca pe care le-am achitat si dupa divort dar care ii apartineau in exclusivitate, in valoare de 854 euro, pe care l-am castigat, ea urmand sa plateasca in final acea suma." Acest lucru nu are nici o legatura cu pensia de intretinere minor pe care erati obligat sa o dati! Copilul nu este de vina si are nevoie de mult mai multe decat credeti....mult mai multe...nu doar ca vi s-a taiat din salariu...daca il aveati in intretinere, va asigur ca va costa mult mai mult decat vi s-a hotarat sa dati pe luna. İar daca fosta dvs sotie invoca faptul ca nu are bani, o dadeati in judecata.
Si cum sa cereti "sistarea pensiei"?????
Sunteti tata sau nu????
Asa ceva nu se poate cere daca ati scris cu buna-credinta aici!
Tata nu este cel care este pe certificatul tau de nastere scris, ci cel care te creste! Ori mama poate fi si mama si tata! Mai ales ca a les sa aveanseze prin fortele proprii si cu greutatile pe care le are!
Fiti tata, nu calau!
1. Nu cred ca sunteti in masura a stabili cine si cum sa scrie pe acest Forum ..
2. Pe Forum se discuta probleme juridice si nu persoana care posteaza
3. In Forum sunt interzise: atacul la persoana, jignirea sub orice forma a membrilor forumului, comportamentul nepotrivit sau ofensator, hartuirea si mesajele menite sa provoace ceilalti useri. Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat. Aceasta regula se refera atat la forum cat si la sistemul intern de mesagerie. De asemenea, raspunsurile agresive sau ironice la mesajele jignitoare, sunt sanctionabile. O astfel de atitudine poate atrage stergerea mesajului, avertizarea utilizatorului sau chiar banarea temporara / permanenta.
pentru ca sunt un om de onoare, imi cer scuze. Dar aceasta situatie m-a facut sa gandesc ca o mama care are in intretinere un minor si nu am putut suporta ideea ca un copil poate fi abandonat. İnca o data, scuzele de rigoare fata de dumneavoastra. Un copil trebuie tratat cu respect si ajutat sa creasca.