avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen constatare abateri disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen constatare abateri disciplinare

Buna ziua. As dori unsfat legat de intentia mea de a introduce un articol in Regulamentul Intern al societatii pe care il redactez. Pentru a eficientiza procedura de constatare si sanctionare a abaterilor disciplinare in firma, as dori ca la sectiunea referitoare la procedura disciplinara sa introduc mentiunea: "Abaterea disciplinara va fi adusa la cunostinta Dep. Resurse Umane de catre superiorul ierarhic al angajatului sau alta persoana care o constata, in maxim 20 de zile de la savarsire prin Referat de informare."
Intrebare: daca acest referat este inregistrat la Dep Resurse Umane dupa expirarea termenului de 20 de zile, acest termen va putea fi considerat unul de decadere, iar angajatul care a savarsit abaterea disciplinara sa poata invoca acest fapt in apararea sa si sa considere eventuala cercetare disciplinara drept nelegala si neintemeiata?

Multumesc mult anticipat pentru sfaturi si ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 15 Noiembrie 2012
In aceste conditii, cercetarea cand se va efectua sau cat va dura ?
in termen de 10 zile de la inregistrarea Referatului de informare la Departamentul Resurse Umane, va trebui organizata comisia de cercetare disciplinara. Practic in 30 de zile de la savarsirea faptei considerata abatere disciplinara, comisia de cercetare disciplinara va trebui constituita. Din acest moment va curge si termenul de 30 de zile in care va trebui efectuata cercetarea disciplinara. Daca voi prevedea acel termen de 20 de zile pentru constatarea faptei, intocmirea si inregistrarea Referatului, voi putea grabi procesul de sanctionare a abaterilor disciplinare, dar voi scurta considerabil acea perioada de 6 luni in care o abatere disciplinara poate fi constata si cercetata disciplinar. Temerea mea e ca nu cumva sa fie contestata cercetarea disciplinara tocmai pentru ca un manager a intocmit Referatul dupa expirarea termenului de 20 de zile de la luarea la cunostinta a savarsirii abaterii. Multumesc.
Termenul de 10 zile este un termen cam la limita ... daca angajatul nu va semna de primire a convocarii , ce faceti in situatia asta, intrucat trimiterea prin posta dureaza uneori .? .

Termenul de emitere a deciziei de sanctionare curge de la doua momente diferite :
- cel de 30 de zile de la data luarii la cunostinta de savarsirea faptei

- cel de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare.



totul corect pana aici. sa presupunem ca pentru a evita cazul refuzului angajatului, as micsora termenul de intocmire a referatului de informare la 10 zile de la savarsirea abaterii, iar cel de organizare a comisiei de cercetare disciplinara la 5 zile (aceste ultime 5 zile fiind incluse in termenul de 30 de zile in care trebuie emisa decizia)
Scopul meu este sa se sanctioneze cat mai repede abaterile disciplinare, ceea ce inseamna ca acel termen de 6 luni nu isi mai are rostul, daca se vor respecta celelalte termene.

De ladata inregistrarii referatului, care este data luarii la cunostinta a savarsirii faptei, va curge acel temen de 30 zile in care se va efectua cercetarea disciplinara si va fi emisa decizia de sanctionare.
Problema este cu primul termen, cel de intocmire a referatului de informare, pentru ca acest tip de activitate a managerului direct nu il pot controla. Dupa inregistrarea referatului, stiu ce am de facut cu cei de la Resurse Umane, dar pana la referat e problema managerilor.
Temerea mea e ca daca nu se va respecta acel termen de 10 (sau 20) de zile de la savarsirea faptei, pentru intocmirea si inregistrarea referatului, intr-un eventual proces, angajatul poate invoca faptul ca abaterea a fost constatata in afara acelui termen si prin urmare angajatorul a decazut din dreptul de a cerceta disciplinar abaterea.
Am inteles .. in acest sens se poate stabili in sarcina managerului obligatia ca in termen de ... zile de la data savarsirii faptei sa inregistreze referatul de informare .. depasirea termenului constituind abatere disciplinara, sanctionata ca atare de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)
Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)
Referat abatare disciplinara Costy S Costy S Buna ziua, Daca am constatat o abatere disciplinara in urma cu o saptamana, pot face referatul cu data de azi? In cat timp pot sesiza o abatare disciplinara ... (vezi toată discuția)