avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezilierea unei intelegeri bilaterale de plata a unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezilierea unei intelegeri bilaterale de plata a unui imobil

Buna ,

As dori si eu sa stiu cateva lucruri despre rezilierea unei intelegeri bilaterale de plata a unui imobil incheiata la un notar public.

Am vrut sa cumpar un apartament de 54.000 euro insa nu puteam achita din aceasta suma decat 50.000 euro urmand ca restul sa ii achit intr-un termen stabilit de comun acord de 6 luni. Am fost la notarul public cu care lucra dezvoltatorul si am incheiat o intelegere de plata in care se stipula ca voi achita in 48 de ore suma de 50.000 euro iar diferenta pana in luna iunie 2013. Se stipuleaza ca din momentul in care avansul intra in contul dezvolatatorului, acesta nu mai are drept de instrainare sau orice alt drept de proprietate, acestea revenindu-mi mie ca si cumparator, dar in cazul neachitarii diferentei de plata pana la data stabilita , dezvoltatorul isi reia toate drepturile de proprietate plus o despagubire de 10.000 euro din avansul achitat. In acest precontract totusi erau precizate si o gramada de alte lucruri cu privire la niste taxe de mentenanta si cu privire la semnarea unor acte aditionale obligatorii pe viitor pe care eu nu le-am vazut. Am achitat la notar o taxa de aprox 3000 ron pentru acest precontract facut pe suma de 50000 euro avans la apartament. In timpul celor 48 de ore m-am razgandit citind precontractul si am vrut sa il reziliez nedorind sa mai cumpar acel apartament. Precizez ca suma nu a fost virata catre dezvolatator, dar am dorit rezilierea inainte de cele 48 ore. In precontract se mentiona oricum ca precontracul se reziliaza automat oricum daca suma nu este virata. Problema mea costa in faptul ca taxa platita la notariat de 3000 RON doresc sa o recuperez deoarece suma de 50000 euro nu a fost virata niciodata. Sunt de acord sa platesc serviciile notariale , insa taxa respectiva aplicata pe valoarea ap ar trebui sa o pot recupera macar partial, nu? Cum pot face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: IonutC82 , utilizator 21:41, 14 Noiembrie 2012
Ce reprezintă acea taxă? Cu ce titlu a fost încasată?

Dacă e cu titlu de onorar notarial, nu prea aveţi şanse de recuperare.
pe bonul fiscal asa este trecuta ca si onorariu, insa onorariul respectiv este platit in baza unei promisiuni de plata de 50.000 euro, nu? plata care nu s-a efectuat niciodata, iar eu nu am intrat in posesia vreunui bun.
Ce treabă are notarul cu faptul că aţi renunţat la drepturile conferite de actul încheiat?

Bineînţeles că nu aţi dobîndit nimic în proprietate. Nici nu aveaţi cum, fiind vorba despre un antecontract.

Notarul a autentificat un antecontract, dîndu-i astfel forţa juridică conferită actului autentic. Actul a legat părţile prin semnarea lui. Existenţa unor clauze de dezicere nu afectează validitatea actului, iar faptul că una dintre părţi înţelege să se folosească de acea clauză este un efect al acelui act.

Că e mult, că e puţin, notarul şi-a încasat atriful pentru ceea ce a făcut el: a redactat actul conform voinţei părţilor, a identificat părţile, le-a luat consimţămîntul şi a autentificat actul. Banii i se cuvin şi nu aveţi niciun temei legal pentru a putea cere restituirea lor pe motiv că aţi ales să vă folosiţi de clauza de dezicere, clauză opozabilă cocontractantului şu nu notarului.

va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula un precontract de vanzare -cumparare ca fiind din vina ambelor parti busuioct busuioct Am incheiat un precontract de vanzare cumparare , in calitate de vanzator , ptr un apartament de 3 camere cu client ce cumpara prin \"prima ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare Luminita D Luminita D buna ziua, Un antecontract vanzare cumparare intre doua persoane juridice se poate intocmi fara a fi autentificat la notar ,urmand ulterior sa se faca ... (vezi toată discuția)
Am achizitionat 2 garsoniere pe numele meu, la contractul vc ... dayana7 dayana7 Am achizitionat 2 garsoniere pe numele meu, la contractul VC platesc onorariul notarial ( plus intabularea) pt fiecare in parte sau doar unul singur? ... (vezi toată discuția)