avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere de salarii in toata firma !Este legal ? Dar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere de salarii in toata firma !Este legal ? Dar nu datorita abaterilor disciplinare

Buna ziua
va adresez cu uirmatoarea problema : lucrez circa de 4 ani in cadrul aceleasi companii pe piata de retail si descopar cu mahnire ca suntem foarte afectati de aceasta criza financiara .Insa problema mea este urmatoarea :am inteles ca s-a luat o decizie la nivelul conducerii si anume de a micsora salariile pentru toti angajatii pe o perioada nedeterminata cu 20% si nu datorita unor abateri disciplionare pentru ca nu toti angajatii dau dovada de asa ceva ci pur si simplu pentru a nu ajunge compania in imposibilitatea de a nu mai plati salariile sau sa nu se micsoreze cifra de afaceri a companiei .
Ce vreau sa stiu este daca este legal asa ceva si daca se pot face modificari salariale (salariul de baza urmeaza sa fie modificat ) ?!
In plus nu inteleg de ce compania recurge la cererea demisiilor si nu concediaza angajatii pentru ca acestia sa poata totusi sa isi primeasa somajul .
Stiu totodata ca se poate modifica salariul daca semnez actul aditional (cu acordul ambelor parti bineinteles )dar daca nu semnez ce se poate intampla in afara de faptul ca sunt constient ca vor fi presiuni asupra mea sa plec sau sa semnez
Va rog ajutati-ma cu un raspuns
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 22:04, 2 Februarie 2009
Buna ziua,

asa cum spuneati, modificarea unilaterala a salariului nu este legala. Asadar firma va poate scadea salariul NUMAI daca dvs. semnati un act aditional.
daca nu veti semna probabil ca se vor face presiuni asupra dvs si poate ca se vor desfiinta si un nr. de locuri de munca.
In conditiile de azi, cand cifrele de afaceri scad de la o zi la alta, unui angajator ii este foarte usor sa se reorganizeze LEGAL si sa concedieze LEGAL un nr. de persoane corespunzator starii sale financiare.
Nu-i o idee buna sa nu semnati - puteti ramane fara loc de munca!

av. Boncu
Orice modificare salariala se face numai prin acordul partilor, prin semnarea de ambele parti a unui act aditional la CIM.
In ceea ce priveste practica unor angajatori de a solicita demisia, va zic ca aceasta este ilegala. Daca se restructureaza sau desfiinteaza unele posturi, salariatii respective beneficiaza de somaj si de salarii compensatorii. In cazul demisiei , nu beneficiati de aceste drepturi.
Se pare ca este o "tehnica" generalizata la nivelul intregii economii. Am auzit si pe un post de radio discutia cu micsorrea cu 20 %.
Ce-i mai trist este ca unii angajatori chiar nu mai fac fata si oricat de nelegala ar fi o asemeneasolicitare, ea este preferabila desfiintrii locurilor de munca.

av. Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditonal micsorare salariu vs preaviz ionescu.maurelia ionescu.maurelia Pot primi in acelasi timp (pentru a semna) act aditional prin care mi se micsoreaza salariul si preavizul pentru disponibilizare? (vezi toată discuția)
Angajatii - bataie de joc ligiamihaela ligiamihaela Am incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata incepand cu data de 16.01.2006, iar acum 07.02.2006, mi-a fost modificat salariul initial inscris in ... (vezi toată discuția)
Reducere salarii cameliasilvia cameliasilvia Buna ziua , Conducerea societatii doreste sa reduca salariile tuturor angajatiilor intrucat cheltuielile sunt prea mari . Este posibil asa ceva ? (vezi toată discuția)