avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas sotie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas sotie

Mama mea este divortata de tata de aprox 15 ani,dupa o casatorie de 20.Ea este cetatean american acum.Tata este pensionar militar de aprox 14 ani.As dori sa stiu,in cazul unei recasatorii intre ei,in ce conditii ar beneficia mama de pensia de urmas dupa tata,in cazul decesului acestuia? Se vor socoti si anii de casatorie de dinainte de divort?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:22, 18 Noiembrie 2012
Legea 263 din 2010:
"Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 88
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5). "

intrebarea ramine totusi: anii dinaintea divortului se socotesc?
Legea nu face nicio distinctie in ceea ce priveste modul de calcul al perioadei respective ... prevede , de exemplu, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.... Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem... parerea mea, in tacerea legii, este ca cei 15 ani pot fi cumulati si din mai multe perioade ...

Casatoria care a durat 20 de ani s-a incheiat, parintii sunt divortati , daca vor ramane asa pana la data decesului, nu exista nicio legatura intre ei ca persoane, iar daca se vor ( re) casatori, va conta cat timp a durat casatoria ca sa beneficieze de pensie in conditiile legii citate mai sus.
Acum am citit ce a scris @freeelis mai sus, s-ar putea sa aiba dreptate.

Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierd pensia de urmas? simonafab simonafab buna ziua,as vrea sa va intreb daca imi infiintez o firma pierd pensia de mostenitor? sotul meu a decedat n urma cu 2 ani si de atunci atat eu cat si copilul ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas! stefan8989 stefan8989 Am 52 de ani , sotul a decedat la varsta de 57 ani avand o vechime in munca de 38 de ani. Cand pot beneficia de pensia de urmas? Nu am nici-un venit si nici-un ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cata70 cata70 buna! in urma decesului sotului,sotia va beneficia de pensie de urmas?mentionez ca aceasta are in prezent pensie de handicap (vezi toată discuția)