avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinþã civilã fãrã semnãtura judecãtorilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinþã civilã fãrã semnãtura judecãtorilor

Insistent rog colegii de pe forum sa-mi elucideze urmatoarele probleme:
- o sentinta civila com
unicata partilor nu trebuie sa fie semnata de judecatorii completului de judecata si de catre grefier?
- o comunicare de executare silita nu trebuie sa aiba sentinta civila ramasa definitiva si irevocabila semnata de catre judecaorii completului si de catre grefier?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: JARR , utilizator 12:05, 15 Decembrie 2020
Buna dimineata!

In ambele cazuri, hotararile judecatoresti sunt lovite de nulitate, in lipsa semnaturii judecatorului.
Situatia este foarte delicata:
- pe hotararea judecatoreasca data de tribunalul x , apare numele fiecarui judecator care a compus completul de judecata si numele grefierului, dar nimeni nu semneaza;
- in continuarea paginii apare stampila Curtii de Apel Y - respectand competenta teritoriala- si o semnatura fara numele in clar, doua timbre judiciare de cate 0,15 lei, pe un timbru este pusa stampila judecatoriei Z si o semnatura, pe al doilea timbru este pusa stampila C.A. Y si o semnatura;
- apoi pe pagina in continuare, judecatoria Z are aplicata stampila dreptunghiulara in care este faximilul cu textul - ...conforma cu originalul si se mentioneaza ca a devenit irevocabila.
- pe stampila dreptunghiulara este aplicata stampila rotunda a judecatoriei Z si o semnatura
Va multunesc frumos pentru raspuns
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
APET_R a scris:
o sentinta civila comunicata partilor nu trebuie sa fie semnata de judecatorii completului de judecata si de catre grefier?

Nu, nu trebuie. Hotărârile judecătoreşti se fac în două exemplare originale, iar persoanelor care au fost părţi în cauză li se comunică doar copii ale acestora. Numai exemplarele originale sunt semnate de toţi judecătorii care au alcătuit completul.
Pai daca cele 2 exemplare originale sunt semnate de toti judecatorii, iar persoanelor care au fost parti li se comunica doar copii ale acestora, nu rezulta ca aceste copii (banuiesc ca xerox) prezinta si semnaturile existente in original deja? Ca doar e vorba de o copie conforma cu originalul, nu?

Ce se intelege in acest caz prin copie conforma cu originalul?
In practica, hotararile comunicate partilor nu sunt semnate de judecator, insa poarta o stampila a instantei si mentiunea ca este conforma cu originalul.

De multe ori nici aceasta din urma mentiune nu exista.

Insa exemplarul existent la dosarul cauzei poarta semnatura judecatorului si de asemenea celalalt exemplar ramas la mapa de sentinte.

Asta nu inseamna ca acea hotarare nesemnata este lovita de nulitate.

Pt a fi pusa in executare acea hotarare tb legalizata si tb sa poarte anumite mentiuni si stampile.

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca si comunicare nesemnate driver_host driver_host Buna ziua, In urma judecarii unui dosar civil, am primit prin posta comunicare ,sentinta si hotararea facuta in numele legii, ori pe nici o pagina din cele 5 ... (vezi toată discuția)
Decizie civilă dată în recurs nesemnată de președinte și nici de judecători viktorV viktorV Bună dimineața ! Stimați forumiști, ce efecte juridice are o decizie civilă dată în recurs, nesemnată de președinte, nici de judecători nici de ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila nesemnata de judecator - presedinte ContSters83715 ContSters83715 la litigii de munca am legalizat sentinta civila , cu timbru, am platit taxa. chiar am fost reintegrat si concediat a doua oara cand am pierdut la ... (vezi toată discuția)