avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... INCHIRIERE GARSONIERA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

INCHIRIERE GARSONIERA

Sunt persoana fizica proprietar al unei garsoniere.Doresc sa inchiriez garsoniera catre angajata unei firme careia ii plateste firma chiria.Aceasta persoana mi-a platit 550lei contravaloarea chiriei pe o luna si 400 de lei garantie.Trebuie sa inregistrez contractul de inchiriere la Administratia Fiscala.Am urmatoarele intrebari:

1.durata contractului inregistrat la Administratia Fiscala poate fi fractiune de an sau fractiune de luna de exemplu de 1 luna sau de 1 luna si 13 zile?

2.garantia solicitata este supusa impozitarii?tin sa reamintesc ca suma respectiva a fost platita de angajator chiriasei; ce obligatii am eu?ce obligatii are angajatorul in legatura cu aceasta suma?ce obligatii are chiriasa?

3.chiriasa doreste ca eu sa-mi fac un cont in banca in care angajatorul ei sa-mi plateasca chiria pentru ea.este normal?adica chiriasa nu ar trebui sa-si faca un cont in care angajatorul sa-i vireze banii pentru chirie iar ulterior chiriasa sa-mi inmaneze suma respectiva?ce riscuri(daca exista) exista pentru mine daca accept ca angajatorul ei sa-mi vireze banii de chirie direct in contul meu atat timp cat nu exista un contract intre mine si angajatorul ei

4.eu nu am domiciliul in localitatea in care este garsoniera pe care vreau sa o inchiriez .Cum procedez sa inregistrez contractul la Administratia Financiara din localitatea in care este garsoniera intrucat chiriasa nu doreste sa vina in localitatea unde am eu domiciliul pentru a inregistra la administratia de acolo contractul?

Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:35, 26 Noiembrie 2012
Buna seara,

Revin cu o intrebare legata de raspunsul dumneavoastra la intrebarea numarul 4 cum ca trebuie sa inregistrez contractul la AFP in termen de 15 zile .Daca intarzii de exemplu 5 zile nu mai este primit la inregistrare?Sunt acuzat de evazinue fiscala?Ce pedeapsa risc?
In cazul intarzierii stiu ca se aplica o amenda. Sunati la ei si aflati mai multe
Va multumesc frumos pentru raspuns.Consider ca intrebarea mea a fost intemeiata intrucat termenul de 15 zile in cazul meu este vinerea asta si am aflat ca vineri nu se lucreaza in cazul asta trebuie sa inregistrez pana joi adica in max 14 zile?

Am o alta problema: Persoana care a vrut sa inchirieze garsoniera mi-a platit chiria si garantia si eu i-am dat un inscris de mana ca dovada ca mi-a platit ,inscris pe care ea l-a predat angajatorului ei.Tot atunci am incheiat si un contract scris de mana in 2 exemplare intre persoana respectiva si mine.Cand am adus formularele tipizate de la AFP completate cu datele mele mi-a zis sa i le las ca le completeaza si mi le da in alta zi.Cand mi le-a adus contractele erau completate cu datele angajatorului ei si nu cu datele ei personale.

Vreau sa inteleg si eu ce castiga persoana respectiva si ce castiga angajatorul ei daca au procedat asa?Care sunt riscurile pentru mine (daca exista)?

De asemenea tin sa mentionez ca daca au completat contractul cu datele firmei nici macar nu mi-au dat si copie dupa certificatul societatii necesara pentru inregistrarea contractului la AFP.
Sincer parerea mea e ca trag de timp pentru ca eu sa nu ma incadrez in termenul de inregistrare a contractului si apoi pot sa ma santajeze cu faptul ca as fi comis evaziune fiscala si sa obtina ceea ce vor ei de la mine.
Cum trebuie sa procedez in conditiile in care ma poarta cu vorba si insista sa trecem in contract ca si chirias angajatorul respectivei persoane si nu persoana.
Firma castiga faptul ca poate deconta chiria platita din impozitul pe profit, cred. Mai multe detalii ne-ar putea da colegii de pe contabilitate.

Dvs. nu prea aveti riscuri, altele decat cele generale, sa nu va plateasca chiria, etc. care sunt valabile in ambele variante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de inchiriere Iness01 Iness01 Daca locuinta se afla in Bacau, contractul de inchiriere trebuie facut obligatoriu in Bacau sau se poate incheia si in Bucuresti? Se incheie la finante sau la ... (vezi toată discuția)
Inchiriere garsoniera PIFOU PIFOU Buna ziua, Vreau sa inchiriez o garsoniera catre o persoana.Am incheiat un precontract cu acea persoana dar aceasta s-a consultat cu angajatorul ei si cand ... (vezi toată discuția)
Chirii mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi Am inchiriat un apartament de doua camere la trei tineri proveniti din plasament avand varste cuprinse intre 21 si 22 de ani spunand ca sunt angajati. Am ... (vezi toată discuția)