avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... MARTURIE MINCINOASA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

MARTURIE MINCINOASA

BUNA....daca o persoana ,face o declaratie pe propria raspundere,intr-o ancheta judiciara,penala,fiind chiar ea partea vatamata,si totusi exista documente oficiale care contesta categoric declaratiile partii vatamate,se poate spune ca acea persoana,fiind chiar parte vatamata,face dovada unei marturii mincinoase in ancheta?
...si a doua intrebare:Se poate face o noua actiune pentru darea in judecata a acelei persoane,pe baza documentelor existente si declaratia data in dosarul rezultat din ancheta, pentru marturie mincinuasa?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: memos , utilizator 05:09, 4 Decembrie 2012
Nu trebuie să se facă nimic, pentru că doar cu acea plângere, dacă nu mai există și alte probe nu se va ajunge în instanță.

După cum spuneam, pentru a servi la aflarea adevărului, declarațiile părții vătămate trebuie să fie coroborate și cu alte mijloace de probă. Dacă nu mai sunt și alte probe în sensul celor susținute de persoana respectivă se va da o soluție de neîncepere a urmăririi penale.

Probabil că persoana respectivă încercă să obțină de la D-voastră ceva bani în schimbul retragerii plângerii respective.

După părere mea puteți să o ignorați (atât plângerea cât și pe acea persoană)

Eventual ați putea să vă gândiți la infracțiunea de denunțare calomnioasă (art. 259 Cod penal.)
...da aveti dreptate dar vedeti dumneavoastra ca pe baza acestei declaratii s-a emis un mandat european de arestare,de catre organele italiene.cum este posibil asa ceva?
Eu nu cred ca pe baza unei singure declaratii(si asta minicinoasa dupa cum declarati dvs) s-ar fi putut obtine un mandat de arestare european. Cred ca sunt si alte probe pe care dvs. nu le cunoasteti.
Veți obține despăgubiri cu titlu de daune dacă se va ingrădi dreptul de libertate pe baza unei denunțări calomnioase.

E păcat că se ajunge până la așa ceva.

PS
Are și colegul RaduSava dreptate, în sensul că e foarte greu de crezut că dacă omul nu face nimic rău să ajungă arestat...
În lumea reală nu e chiar așa. Adică, nu se emite mandat european de arestare dacă omul chiar nu face nimic și nu încalcă legea.... ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
Pt.domnul sava si patrik. Am dosarul la mine si as vrea sa vil dau si dumneavoastra,dar o sa fiu f. scurt si am sa expun pe scurt situatia.....Fiind in afara, un amic mi-a solicitat 2 locuri de munca pt 2 pers(o fata si un baiat).Am gasit ceva de munca pt ei,dar fata nu a mai vrut sa vina cu baiatul impreuna(nu cunosteam motivele),ci a venit singura cu o firma de turism.Dupa o saptamina de acomodare timp in care a locuit cu mine si sotia(eu suportind cheltuielile),a cunoscut un amic de al meu care ia propus un loc de munca pe o insula impreuna cu sotia lui.Aceasta fiind deacord a plecat pe acea insula la munca la un bar.din momentul plecarii eu nu am mai stiut situatia ei.Stiu doar ca a imprumutat o suma de bani pe care a trimiso acasa urmind sa inapoieze suma ulterior.Dupa o perioada am aflat ca sa dus la politie si a cerut sa plece in Romania,pe motiv ca este sechestrata,ca patronul barului se ocupa cu ilegalitati,etc(situatie a unui bar cu dame de companie).Dupa o declaratie a fost trimisa in Romania.In aceasta declaratie nu a mentionat despre mine nimic ci despre amicul meu si patronul barului si angajatii acestuia.Ajunsa in Romania a dat alta declaratie la org. de politie romane.In aceasta declaratie aceasta domnisoara a spus o poveste mincinuasa incriminind multe persoane nevinovate.....Baiatul cu care a vrut sa vina taximetristul care a duso la firma de transport,eu,amicul si nevasta acestuia, patronul barului,si gazda unde locuia, o femeie de 60 ani.Aceasta declaratie sa trimis inapoi in italia si pe baza asta sau emis 7 mandate europene dintre care 4 sau prezentat singuri sau au fost arestati,dar toti sint in stare de libertate pina va fi procesul.In declaratia domnisoarei se arata ca a fost dusa cu forta din romania cu autoturismul de catre prietenul ei si taximetrist care nici nu se cunosteau,si nici eu nu ii cunosc,apoi la mine unde am sechestrato eu si sotia, imptreuna cu amicul meu dupa care a plecat pe insula unde a fost sechestrata de catre gazda, femeie de 60 ani,si ca patronul nu ii dadea salarul integral dar In tot acest timp se plimba si facea cumparaturi singura sau cu vreo prietena fapt declarat de martori.Aceasta este toata povestea.Acum cere 30 mii euro de la 60 mii initial pt a retrage plingerea.Cum este posibil asa ceva??????

Alte discuții în legătură

Ce poate pati prietenul meu george djpasional djpasional Buna seara am un prieten ce a lucrat ca barman la Cafe Bar si binenteles ca in interiorul barului existau si jocuri de noroc.El era angajatul barului dar nu si ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciucacri ciucacri am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in ... (vezi toată discuția)
Acuzat de tâlhãrie.declarație falsã, mãrturie mincinoasã. clau32 clau32 Inculpatul x in data de 05.09 dimineata fiind in stare de ebrietate si aflandu-se pe spatiu public a deranjat-o pe y (parte vatamata) care l-a lovit cu o ... (vezi toată discuția)