elena_vana15 a scris:
Buna ziua,eu sunt noua pe aici dar problema cu care ma confrunt ma depaseste si nu stiu cum sa ii fac fata sau cum sa o rezolv.Eu lucrez de aproximativ 5 luni la o gradinita privata care acum este in proces de restructurari , bineinteles se merge pe principiul "ultimul venit,primul plecat" si asa m-am trezit cu o iformare verbala ca nu mai poate sa ma plateasca si ca ar trebui sa imi gasesc in alta parte alt post,asta intamplandu-se pe data de 27.01.2009 precizandu-mi ca pana pe 15.02 voi fi in preaviz si ma voi duce 4 ore la munca(defapt 5 ca de atat era nevoie).Intrebarea mea este,eu ca profesor in acea gradinita,cum ar trebui sa inchid contractul de munca la acea institutie?Cu acordul partilor sau cu articolul 65 alin.1?Care ar fi cea mai avantajoasa si de ce?Iar pentru faptul ca pe aceasta perioada voi lucra doar 4 ore,in ziua de salariu,respectiv 15 salariul meu va fi pe jumatate?Daca nu mi-am luat nici o zi de concediu dar a fost vacanta in perioada sarbatorilor de iarna,ar trebui sa imi fie platite zilele de concediu?Nu mi-am luat concediu nici anul trecut si nici anul acesta!As aprecia ajutorul dumneavoastra!
Ca la orice concediere prin desfiintarea postului, si in cazul dvs. trebuie ca angajatorul sa va instiinteze in scris cu privire la preaviz. Acesta este de
20 zile lucratoare iar dvs. aveti dreptul sa veniti la locul de munca 4 ore in vederea cautarii nui nou loc de munca, 4 ore nu "5 ca asa este nevoie", iar plata va fi pentru 8 ore.
Cat timp nu ati primit un preaviz scris nu va puteti considera in procedura concedierii din motive neimputabile.
In nici un caz sa nu faceti cerere de demisie sau de incetare CIM.
Nu este cazul nici sa semnati un preaviz cu o data retroactiva. Adica nu trebuie semnat azi un preaviz pe care scrie ca este comunicat in data de 27.01.2009.
Trebuie sa stiti ca daca ati fi fost instiintata in scris in data de 27.01.2009 preavizul ar fi pana la data de 23.02.2009 iar CIM ar inceta in 24.02.2009
Aveti dreptul la concediu de odihna si pe anul trecut cat si pentru luna ianuarie a acestui an si puteti sa il efectuati in perioada de preaviz. In cazul in care nu vi se aproba cererea acest concediu va este compensat la incetarea CIM.De asemenea aveti dreptul la salariu compensatoriu, cel putin 1 salariu conform CCMUN.