avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi are fosta sotie a decedatului???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi are fosta sotie a decedatului???

Buna ziua,
Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama decedatului,precum si fosta sotie de care era divortat (am gasit sentinta de divort,dar despre partaj nu am gasit niciun act);fosta sotie vine acum si pretinde bani pe care spune ca unchiul meu i-i datora de cand acesta isi cumparase masina(care e pe numele decedatului).
Va rog sa imi spuneti daca fosta sotie are anumite drepturi la averea lasata de unchiul meu.Unchiul meu a inceput construirea casei sale inainte de pronuntarea divortului,autorizatia si proiectul fiind finalizate inainte de incheierea divortului.In aceasta situatie are si fosta sotie parte din casa?
Putem intra cumva in posesia actelor de partaj? E posibil sa nu se fi facut partajul dupa divort ?(au divortat in urma cu doi ani).
Astept raspunsurile dvoastra.
Va multumesc!
ianca1980 a scris:

Unchiul meu a inceput construirea casei sale inainte de pronuntarea divortului,autorizatia si proiectul fiind finalizate inainte de incheierea divortului.In aceasta situatie are si fosta sotie parte din casa?



În principiu, casa este bun comun. În funcţie de situaţia concretă, se va stabili cota cu care a participat fiecare la construirea ei.

Nu ştiu al cui era terenul. Doar al unchiului? Al ambilor soţi?

Este perfect posibil să fi făcut un partaj la notar, după divorţ, sau prin instanţă, după cum e la fel de posibil să fi rămas în indiviziune prin incetarea căsătoriei şi a regimului matrimonial al comunităţii de bunuri.

Puteţi încerca la Camera notarilor publici sau pe portalul instanţei de care aparţine localitatea de domiciliu.

Va multumesc pt raspuns,dle avocat!
Terenul era doar al unchiului meu;ea nu a contribuit cu nimic la construirea casei,eii fiind despartiti cu mult timp in urma;unchiul meu s-a mutat la tara unde si-a construit o casa in satul natal,pe terenul mostenit de la parinti.Doar ca el s-a apucat de construit inainte de pronuntarea divotului.
Are drept fosta sotie in aceasta situatie?
Este foarte posibil sa nu fi facut partaj dupa divort. Asta puteti afla prin cautare pe portal.just sau la arhiva instantei.
In acest caz, averea unchiului trebuie analizata cu atentie, pentru ca o parte din bunuri pot fi bunuri comune cu fosta sotie.
Cred ca dvs. si mostenitorilor va va fi greu sa identificati care bunuri au fost proprii ale unchiului, si care comune cu sotia.
Este importanta in primul rand data dobandirii acelui bun (in timpul sau in afara casatoriei). Apoi este important modul de dobandire.
In privinta masinii: nu are importanta ca e pe numele unchiului, e important daca a fost cumparata in timpul casatoriei. Daca da, e bun comun, si sotia de atunci e prezumata ca proprietar pe jumate dein masina.
Despre casa: 1. al cui era terenul si cand a fost dobandit? 2. cand a fost finalizata casa? 3. este intabulata in prezent? de cand si pe numele cui? 4. la inceputul constructiei, unchiul si sotia locuiau impreuna in fapt?

Eu cred ca un avocat (cel putin unul comun pentru sora si mama defunctului, presupunand ca au aceleasi interese si se inteleg) va poate ajuta foarte mult in acest caz.
-------
Editare ulterioara:
Corect ce a scris @Themis: partajul s-ar fi putut face si la notar.
Dupa parerea mea, casa receptionata / intabulata dupa divort este bun propriu.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
smeagull, utilizator
Aşa cum este reglementat dreptul de proprietate al soţilor în vechiul cod al familiei, bunurile dobîndite de soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune.

Despre teren nu discutăm, acesta fiind bun propriu al soţului.

Acum, în ce măsură a contribuit fosta soţie la construirea casei, rămîne de discutat. Dacă se poate dovedi că nu a avut nicio contribuţie (avînd în vedere separarea în fapt a soţilor), cota ei poate să nici nu existe.

Multumesc pt lamuriri!
Matusa mea nu a locuit niciodata in aceasta casa.Casa a fost finalizata dupa divort,este intabulata pe unchiul meu,nu stiu exact data(cand voi pleca la tara voi cauta in actele pe care le avea unchiul meu) .Terenul l-a mostenit unchiul meu ,dupa moartea tatalui sau.
Dar inainte de a se desparti ,unchiul si matusa au locuit inr-un apartament din alta localitate.Acesta i-a ramas matusii mele.
De asemenea ,matusa are un fiu dintr-o casatorie anterioara,iar pe numele acestuia are firma,masini ,vila,garaje...
Dar apartamentul in care au locuit nu era e numele fiului vitreg.Atunci si unchiul meu ar avea parte din acest imobil,nu? E complicata situatia:( asa-i?

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are fosta sotie a decedatului? ianca1980 ianca1980 Buna seara, Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)