avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi are fosta sotie a decedatului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi are fosta sotie a decedatului?


Buna seara,
Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama decedatului,precum si fosta sotie de care era divortat (am gasit sentinta de divort,dar despre partaj nu am gasit niciun act);fosta sotie vine acum si pretinde bani pe care spune ca unchiul meu i-i datora de cand acesta isi cumparase masina(care e pe numele decedatului).
Va rog sa imi spuneti ce drepturi are fosta sotie la averea lasata de unchiul meu.Unchiul meu a inceput construirea casei sale in mai 2007,cand s-au despartit in fapt ,dar inainte de pronuntarea divortului,autorizatia si constructia fiind finalizate inainte de incheierea divortului(februarie 2011).
Si-a construit casa in satul natal unde s-a si mutat(matusa ramanand in apartamentul din oras),iar pamantul pe care a construit l-a mostenit dupa moartea tatalui sau.Matusa mea nu a locuit niniodata in acesta casa.
Nu stiu daca s-a facut partaj.Am cautat pe portal.just.ro si am gasit doar sedinta in care s-a pronuntat divortul "prin acordul sotilor".Nimic despre partaj.Inseamna ca nu s-a facut?
Mostenitorii decedatului au parte in apartamentul in care au locuit cei doi in timpul casatoriei ,apartament care i-a ramas matusii mele?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:56, 22 Noiembrie 2012
Fosta sotie are dreptul cel mult la o parte din casa, fiind construita in timpul casatoriei. Totusi, mostenitorii defunctului pot sa atace acest drept daca sotia nu a contribuit financiar la contructia imobilului.
Va multumesc pt raspuns.Prin "cel mult o parte din casa"sa inteleg jumatate?Imi cer scuze dar nu imi sunt familiari acesti termeni.
Se preuma că 1/2, dar poate sa fie 0/0 (adica zero) daca nu a contribuit si ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are fosta sotie a decedatului??? ianca1980 ianca1980 Buna ziua, Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa din cauza ca ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)