avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi are fosta sotie a decedatului???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi are fosta sotie a decedatului???

Buna ziua,
Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama decedatului,precum si fosta sotie de care era divortat (am gasit sentinta de divort,dar despre partaj nu am gasit niciun act);fosta sotie vine acum si pretinde bani pe care spune ca unchiul meu i-i datora de cand acesta isi cumparase masina(care e pe numele decedatului).
Va rog sa imi spuneti daca fosta sotie are anumite drepturi la averea lasata de unchiul meu.Unchiul meu a inceput construirea casei sale inainte de pronuntarea divortului,autorizatia si proiectul fiind finalizate inainte de incheierea divortului.In aceasta situatie are si fosta sotie parte din casa?
Putem intra cumva in posesia actelor de partaj? E posibil sa nu se fi facut partajul dupa divort ?(au divortat in urma cu doi ani).
Astept raspunsurile dvoastra.
Va multumesc!
Consider ca terenul pe care a fost construita casa e bun propriu al unchiului, iar casa e bun comun. In ceea ce priveste apartamentul in care au locit o perioada unchii dvs,acesta a fost dobandt in timpul casatoriei lor sau e al matusii dvs.? In cazul din urma, e bun propriu al matusii.
daca terenul este proprietatea unchiului, atunci fosta sotie are un drept de creanta din valoarea casei, in masura in care a contribuit la ridicarea sa. Daca s-a inceput construirea dupa ce s-au separat in fapt, adica dupa ce ea a parasit casa, nemiaconvietuind cu unchiul dvs, atunci s-ar putea sa nu aiba dreptul nici la casa. Oricum, terenul nu este proprietatea ei, nu este nici proprietate comuna fiind al unchiului doinainte de casatorie. Iar cu privire la masina, la fel trebuie dovedit momentul separarii, de momentul cumparatii. Daca a cumparat-o dupa separare, nu are dreptul. Acum mai este o problema: sa vedeti daca nu au avut bani in cont, cu care s-a construit casa si s-a luat masina, pt ca daca au avut, atunci acei bani, sunt bun comun, si fosta sotie are drept si la casa si la masina. Puteti face o intelegere cu matusa, consultati un avocat care va v-a sfatui ce trebuie sa faceti, poate inchiati o tranzactie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are fosta sotie a decedatului? ianca1980 ianca1980 Buna seara, Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)