avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intirziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intirziere

buna ziua
poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: adm. , utilizator 13:43, 24 Noiembrie 2012
Asociatia de proprietari trebuie sa aiba hotarat in AG sau in statut sistemul propriu de penalizare bazat pe legea 230/2007 de infiintare a asociatiilor de proprietari.
In cadrul acestui sistem se decide procentul de penalizare care nu poate fi mai mare de 0,2% / zi de intarziere. Poate fi mai mic.

Calculul se face in functie de data scadenta inscrisa pe lista, dar si de coeficientul de penalizare.
Sa presupunem un exemplu:
- cota de intretinere luna aprilie partial achitata si ramas de plata din aceasta cota 100 lei. Data scadenta pentru plata pe aceasta luna este 10 iunie.
- cota de intretinere luna mai neachitata in suma de 200 lei. Data scadenta a listei este 10 iulie (pentru simplificarea exemplificarii).

Cum facem calculul azi 22 noiembrie?
- luna aprilie 100 lei * 0.2% * 165 zile (sper sa nu fi gresit la numaratoarea zilelor de la 10 iunie pana azi) = 33 lei.
- luna mai: 200 lei * 0,2% * 135 zile (din 11 iulie - 22 nov) = 54 lei.
In total pe cele doua luni la o restanta neachitata de 300 lei penalizarea este de 87 lei.

Trebuie spus ca in cadrul sistemului de penalizare nu se penalizeaza restantele platite intr-o perioada de 30 zile de gratie dupa data scadenta. Daca insa in aceasta perioada de gratie cota respectiva nu este platita, calculul penalizarilor se aplica imediat de la data scadenta de pe lista.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
elga50, moderator
In temeiul disp art 49 din L nr 230/2007
Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de intretinere
Penalizarile in asociatia de proprietari se aplica in conformitate cu sistemul propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv asa cum prevede legea 230/2007:
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;
E adevarat asta, numai ca:
- la constituirea asociatiei, deci in AG, se propune si se hotaraste, deobicei cu "DA", pentru instituirea acestui sistem, inclusiv coeficientul de penalizare. Asa am facut noi.
- in cazul intocmirii dosarelor pentru chemarea in instanta ni se cere PV al AG in care s-a hotarat sistemul de penalizare.

Asa ca trebuie sa ne adaptam cerintelor concrete.
Nu am experienta in dosare pentru instanta, dar cel putin, asa mi s-a spus, sub aceasta formulare....PV al AG pentru sistemul de penalizare.....

Sa stiti ca penalitatile se calculeaza lunar, inseamna 30 de zile care se inmultesc cu 0,2% x suma penalizata. Vine luna +luna si adunate la total rezulta penalizarea. Cum faceti dvs. inseamna penalizari la penalizari.

Alte discuții în legătură

Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)
Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)