avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... legea432/2006
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

legea432/2006

dosar penal si permis retinut Este posibil
Cel mai recent răspuns: lorisand , utilizator 16:48, 6 Decembrie 2013
raspunsul este: Da.Este posibil ! De ce?

Pentru ca in OUG 195 se prevede la:

Art. 85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.

daca raspunsul este negativ atunci politia trebuie sa demonstreze ca autovehiculul era radiat iar retinerea permisului si intocmirea dosarului penal au fost masuri corecte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
citeste te rog legea 432/2006 Dupa multe insistente luni am prima intilnire la politie Ce diferenta e intre suspendat si radiat

imaginati va urmatoarea situatie ai o motocicleta din 1998 nu e pe numele tau dar e a ta cu toate actele in regula trec anii si faci cu ea in jur de 40000 de km e drept nu ai itp si rca risti amenzi si intr o buna zi esti oprit si ti se spune in 2012 moto radiat de autoritati din 2007 legea432/2006 adio permis plus dosar penal Ajungi acasa te calmezi cauti legea si te blochezi legea nu pronunta cuvintul radiere ci suspendare a dreptului de a circula nu face nici o referire la ai stiut sau nai stiut si scrie negru pe alb citez cei care sint prinsi in aceasta situatie sint sanctionati contraventional cu o amenda cam mare dupa umila mea parere cum pot sa pun in circulatie ceva ce are si talon si numere si carte de identitate emise de statul roman fara nici un termen de valabilitate motociclistii in general isi fac rca pe 6 luni ca asta ar fi sezonul ce faci daca in urmatoarele 30 de zile te desfiinteaza prin radiere ptr lipsa rca conform acestei legi
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
suspendat este permisul de conducere iar radiat autovehiculul.
sunt doua lucruri diferite.

legea am citit-o si din acest motiv mi-am si dat cu parerea.

Legea 432/2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate

3. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Incepand cu data de 1 aprilie 2006, la implinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspenda de drept certificatele de inmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se comunica detinatorului vehiculului de indata, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplica si vehiculelor inmatriculate ale caror inspectii tehnice sau asigurari au expirat inainte de data de 1 aprilie 2006 si nu au indeplinit cerintele respective pana la data de 31 martie 2006, conform comunicarii trimise.
(3) Beneficiaza de neaplicarea suspendarii in conditiile prevazute la alin. (2) persoanele care au primit comunicarile prevazute la art. 2 alin. (2) si care pana la data de 31 martie 2006 prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii RCA sau/si, dupa caz, a efectuarii ITP."

intrebarea mea din postarea anterioara a fost:

aveati cunostinta despre radierea autovehiculul in baza legii la care faceti referire?

raspunsul nu poate avea decat doua posibilitati: DA sau NU.

daca raspunsul este DA, atunci sunteti vinovat, ati condus un autovehicul neimatriculat.

daca raspunsul este NU, ramane ca politia sa prezinte dovada scrisa a instiintarii trimise in baza art. 3 din legea respectiva privind suspendarea certificatului de inmatriculare.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
cyan, moderator
ce mi se pare aberant e ca agentul care a intocmit dosarul si mi aluat permisul nici nu s a deranjat sa citesca legea respectiva si ca dovada afaptului ca era total pe linga caz e faptul ca a scris cu mina lui si a si semnat si pe dovada si in pv autovehicul radiat conform legii 432/2007 lege care neexistind nu stiu ce ar putea radia iar ca o scuza a faptului ca n am stiut e ca proprietarii pot muri pot sa nu mai stea la adresa pe care au avut o sau nu mai sint in tara de multi ani lucruri nepedepsite inca de nici o lege ca de altfel nici imprumutul unui autovehicul
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
lorisand, utilizator
lorisand a scris:

motocicleta din 1998 nu e pe numele tau dar e a ta cu toate actele in regula :hm: (...) legea nu pronunta cuvintul radiere ci suspendare a dreptului de a circula (...) motociclistii in general isi fac rca pe 6 luni ca asta ar fi sezonul ce faci daca in urmatoarele 30 de zile te desfiinteaza prin radiere ptr lipsa rca conform acestei legi


4. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Suspendarea certificatului de inmatriculare instituita in conditiile art. 3 inceteaza la data la care detinatorul vehiculului prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii RCA sau/si, dupa caz, a efectuarii ITP.
(2) Suspendarea certificatului de inmatriculare se revoca de drept in cazul in care detinatorul vehiculului face dovada ca la data instituirii suspendarii indeplinea toate conditiile prevazute de lege cu privire la asigurarea RCA si ITP."

dupa clarificarea intrebarii privind diferenta dintre suspendare si radiere revin cu definitiile: suspendarea este temporara iar radierea este permanenta.

cat despre intocmirea dosarului penal acesta a fost intocmit in baza art. 9
8. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - Prevederile prezentei ordonante de urgenta se completeaza cu cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."

ptr a schimba incadrarea faptei de la infractiune la contraventie trebuie sa dovediti ca nu aveati cunostinta despre suspendarea certifcatului de inmatriculare.

"Art. 7. - (1) Conducerea pe drumurile publice a vehiculelor ale caror certificate de inmatriculare au fost suspendate in conditiile prezentei ordonante de urgenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei."

conducerea unui vehicul cu certificat de inmatriculare suspendat este contraventie iar daca nu este inmatriculat este infractiune.

daca dosarul penal a fost intocmit ptr conducerea unui vehicul cu certificat de inmatriculare suspendat atunci cred ca este o incadrare eronata. dosarul penal se intocmea numai daca nu era inmatriculata.

totusi, care este situatia reala? motocicleta era inmatriculata si aveati sau nu cunostinta despre suspendarea certificatului de inmatriculare ori nu era inmatriculata?

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera laubalaur13 laubalaur13 in martie 2011 am primit o amenda ptr ca nu aveam asupra mea asigurarea de raspundere civila auto. in decurs de 10 zile am fost la tribunal si am depus ... (vezi toată discuția)
Radiere certificat inmatriculare (si auto?) - oug nr. 189/2005 Daniela Gratiela Daniela Gratiela Spuneti-mi va rog rolul certificatului de inmatriculare auto? Daca certificatul de inmatriculare este radiat conform Legii nr. 432/2006 privind aprobarea ... (vezi toată discuția)
Radierea autoturismului catalinmail072007 catalinmail072007 Daca nu circul cu autoturismul, acesta va fi radiat din circulatie, dupa o anumita perioada, in lipsa RCA-ului sau a ITP-ului ? Mentionez ca ambele imi expira ... (vezi toată discuția)