avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... amenda rutiera
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

amenda rutiera

in martie 2011 am primit o amenda ptr ca nu aveam asupra mea asigurarea de raspundere civila auto. in decurs de 10 zile am fost la tribunal si am depus contestatie deoarece eu aveam asigurarea platita din noiembrie2010 pana in mai 2011, deci era valabila. la depunerea contestatiei am depus ci copii dupa procesul verbal si dupa asigurarea valabila dar cauza sa solutionat pe 21 aprilie. eu am placat din tara da pe 10 aprilie, deci nu aveam cum sa fiu prezent la solutionare. ce se poate intampla daca am lipsit?

Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:50, 25 Aprilie 2011
Precizati ca ati avut termen pe 21 aprilie ac;pentru a afla solutia dispusa de instanta,cunoscand atat instanta cat si numarul cauzei,accesati site-ul instantei si puteti afla hotararea instantei
Daca nu ati solicitat in plangerea contraventionala judecarea in lipsa,exista posibilitatea ca instanta sa fi dispus amanarea judecatii si acordare de termen ,
pentru care sa se repede procedura citarii dvs
Nu omiteti aspectul ca ati fost depistat in trafic fara a detine si fara a putea prezenta organului de control asigurarea de raspundere civila,deci sanctiunea priveste strict neprezentarea la control a respectivului document
Chiar daca faceti dovada existentei RCA nu puteti fi exonerat de sanctiune,
intrucat la momentul controlului,nu ati prezentat asigurarea
Incercati sa aflati solutia pronuntata de instanta de pe Portalul instantelor judecatoresti.
Daca dosarul nu a fost inca solutionat , ar fi bine sa trimiteti o cerere , prin posta , recomandata , cu confirmare de primire , prin care sa solicitati judecarea in lipsa dvs , conf.art.242 al.2 c.pr.civ.
Ca sa vin in sprijinul @laubalaur13 si nu numai al lui, ci al tuturor care cunosc mai putin prevederile legale, aduc urmatoarele precizari, cu citate din lege:

"
Legea nr. 432/2006
27.11.2006
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere înmatriculate

(Publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 976 din 06 decembrie 2006)


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.


Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 189 din 21 decembrie 2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.179 din 28 decembrie 2005, cu urmatoarele modificari si completari:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor constituie si administreaza baza de date nationala integrata privind vehiculele rutiere inmatriculate, care se actualizeaza pe baza datelor furnizate in sistem informatizat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Registrul Auto Roman si Oficiul National al Registrului Comertului, referitoare la vehiculele asigurate pentru raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, denumita in continuare asigurare RCA, vehiculele care au efectuat inspectia tehnica periodica, denumita in continuare ITP, respectiv la radierea operatorilor economici sau a altor persoane juridice.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Registrul Auto Roman si Oficiul National al Registrului Comertului au obligatia de a transmite Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor datele prevazute la alin. (1) in termen de 20 de zile de la incheierea asigurarii RCA, de la efectuarea ITP respective, precum si de la radierea operatorilor economici sau a altor persoane juridice. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(3) In vederea realizarii obligatiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ale Registrului Auto Roman, prevazute la alin. (2), societatile de asigurari si societatile autorizate sa efectueze inspectiile tehnice periodice ale vehiculelor sunt obligate sa comunice saptamanal acestor institutii datele prevazute la alin. (1) privind incheierea asigurarii RCA, respectiv a efectuarii ITP.
(4) Listele cu vehiculele pentru care incheierea asigurarii RCA, respectiv efectuarea ITP au fost realizate anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si nu au expirat pana la data respectiva vor fi inaintate Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, respectiv Registrul Auto Roman.
(5) Modalitatile concrete ...........
2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor efectueaza periodic ...............
(2) Prima comparare .............
(3) Comunicarile prevazute la alin. (2) se transmit la adresele de domiciliu si, dupa caz, de resedinta ori la sediile detinatorilor de vehicule inmatriculate."
3. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Incepand cu data de 1 aprilie 2006, la implinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspenda de drept certificatele de inmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se comunica detinatorului vehiculului de indata, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplica si vehiculelor inmatriculate ale caror inspectii tehnice sau asigurari au expirat inainte de data de 1 aprilie 2006 si nu au indeplinit cerintele respective pana la data de 31 martie 2006, conform comunicarii trimise.
(3) Beneficiaza de neaplicarea suspendarii .....
4. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Suspendarea certificatului de inmatriculare instituita in conditiile art. 3 inceteaza la data la care detinatorul vehiculului prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii RCA sau/si, dupa caz, a efectuarii ITP.
(2) Suspendarea certificatului de inmatriculare se revoca de drept in cazul in care detinatorul vehiculului face dovada ca la data instituirii suspendarii indeplinea toate conditiile prevazute de lege cu privire la asigurarea RCA si ITP."
5. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (1) In termen de 30 de zile .........
(2) Vehiculul fara stapan sau abandonat ...........
6. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - In cazul vehiculelor ale caror certificate de inmatriculare ......
Art. 7.
La articolul 7, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Conducerea pe drumurile publice ...........
(2) Neindeplinirea de catre societatile de asigurari si societatile autorizate sa efectueze ITP ale vehiculelor a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (3) atrage atentionarea in scris a operatorilor economici si a altor persoane juridice vinovate. Incalcarea de catre acestea in mod repetat a obligatiilor mentionate se sanctioneaza cu suspendarea, pe perioade de 1 la 6 luni, a autorizatiei de a practica asigurarile RCA sau de a efectua ITP, dupa caz."
8. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - Prevederile prezentei ordonante de urgenta se completeaza cu cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
Art. II. - Ordonanta de urgenta a Guvernului ..........


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Bucuresti, 27 noiembrie 2006.
Nr. 432."

Am incheiat citatul, cu urmatoarele mentiuni :

În conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 aprobata prin Legea nr. 167/2003, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 40/2005 aprobata prin Legea nr. 373/2005, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi mentinute în circulatie numai daca se face dovada încadrarii acestora în cerintele tehnice specifice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si în categoria de folosinta conform destinatiei, prevazute în reglementarile nationale (RNTR 1/2005), prin inspectia tehnica periodica.
Suplimentar, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/ 2005 aprobata prin Legea nr. 432/2006, "începând cu data de 01 Aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspenda de drept certificatele de înmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate în aceasta situatie". Aceasta masura nu este imediat materializata, detinatorul vehiculului fiind înstiintat de catre M.A.I. - Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor asupra datei calendaristice a operarii efective a suspendarii certificatului de înmatriculare. "Suspendarea certificatului de înmatriculare se revoca de drept în cazul în care detinatorul vehiculului face dovada ca la data instituirii suspendarii îndeplinea toate conditiile prevazute de lege cu privire la asigurarea RCA si ITP"

Asa este textul de lege, pe care Politia Rutiera o incalca in mod voit, sanctionand un participant la trafic in mod nelegal si netemeinic.
Contestatorul poate solicita instantei, ca Politia Rutiera sa faca dovada ca actul procedural a fost indeplinit, intocmai cum prevedeLegea nr. 432/2006.

Mult succes, :D

Nu se intampla mai nimic daca ati lipsi. Luati cunostinta mai tarziu de solutia in cauza fie de la tribunal dupa revenirea in tara fie de pe net. Si daca solutia nu o sa va convina si nu o sa fiti in tara nu o sa puteti sa faceti recurs in termenul legal. Era bine sa va angajati un avocat care sa va reprezinte interesele in lipsa dv din tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzile: suportate de "firma de leasing" sau de "utilizator" ? ContSters174752 ContSters174752 Cine suporta o amenda pentru lipsa I.T.P, \"firma de leasing\" sau \"utilizatorul\", cu mentiunea ca in contractul de leasing nu se regaseste nici o clauza ... (vezi toată discuția)
Radiere auto din oficiu pentru rca si itp neplatite filimonfan filimonfan Buna ziua. Ma numesc Stefan Filimon din Bucuresti si sunt posesorul unei Skoda Octavia /2006. Problema este ; De 2 ani numai am ITP si RCA . Si am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Legea432/2006 lorisand lorisand dosar penal si permis retinut Este posibil (vezi toată discuția)