avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia tardivitatii - penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia tardivitatii - penal

Buna ziua,
Va rog un raspuns, este vb de plangere impotriva rezolutiei data de prim procuror (conf. 278), au avut loc 3 termene ! -> daca mai poate fi invocata exceptia tardivitatii?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:00, 7 Octombrie 2013
parerea mea este ca se poate invoca in masura in care aveti dovezi
Da , am dovezi!
Petenta a depus recurs la prim procuror la 22 de zile dupa ce s-a primit rezolutia procurorului de caz (am exclus prima si ultima zi). Acesta din urma respinge cererea ca neantemeiata . Petenta dupa ce primeste raspunsul prin procurorului in termenul de 20 de zile a depus plangere la judecatorie . Am deja al-IV-lea termen si nu stiu daca mai pot invoca exceptia tardivitatii .
Exceptia tardivitatii poate fi invocata.
După părerea mea nu mai puteți invoca excepția tardivității.
Nerespectarea termenului de la art. 278 C. proc. pen. este sancționată cu nulitatea relativă și nu cu nulitatea absolută.
În cazul nulităților relative, acestea trebuie invocate la termenul respectiv sau la primul termen cu procedura îndeplinită.

Ar fi trebuit să invocați excepția tardivității ori în fața prim procurorului căruia i s-a adresat petenta după 22 de zile, sau cel târziu la primul termen de judecată în procedura de la 278 ind. 1.
Exeptia tardivitatii in astfel de cazuri se invoca adesea de instante care verifica daca plangerea s-a depus in termenul legal.
Tot la fel fac si procurorii.

Execptia tardivitatii se poate invoca si in recurs fara a se fi invocat in prima instanta.

Alte discuții în legătură

Recurs tardiv motivat. Brokeru22 Brokeru22 Buna seara. Am invocat exceptia motivarii tardive a recursului potrivit art. 303 alin 1 vechiul cod de procedura civila. Am solicitat instantei sa constate ... (vezi toată discuția)
Recurs laur2013 laur2013 pot face recurs la Solutia pe scurt: În baza art. 278 ind.1 alin.8 lit. „a” Cpp respinge ca tardivă plângerea formulată de petentul BDL, în ... (vezi toată discuția)
Calcul termen impotriva solutiilor prevazute de art.278 cpp Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA In data de 06.04.2010 se emite rezolutie procuror-dispune NUP; in data de 31.05.2010 se comunica rezolutia partii adverse. In data de 15.07.2010 partea ... (vezi toată discuția)