avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordin 91/2007 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordin 91/2007 ANRSC

Am o intrebare: este in continuare in vigoare acest ordin ?

Acesta prevede:
ART. 251
Deconectarea unui consumator de energie termicã dintr-un condominiu este interzisã în urmãtoarele situatii:
a) se intentioneazã deconectarea numai a unor corpuri de încãlzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintã si nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totalã fãrã asigurarea încãlzirii spatiului cu destinatie de locuintã sau altã destinatie cu o sursã alternativã de producere a energiei termice.


La noi in bloc, inainte de a fi ales eu presedinte, un proprietar s-a debransat de la reteaua comuna (ca si chestie pe siteul Colterm scrie ca i-ar fi trebuit si procesul-verbal al adunarii generale, adunare generala care nu a existat, dar nu asta-i problema acuma).

Dupa debransare proprietarul urma sa obtina autorizatia de construire a tevii individuale de gaz (e primul care are centrala termica individuala pe scara) de la Primarie. Firma care s-a ocupat de proiect a tot taraganat situatia si omul n-are nici pina astazi autorizatia obtinuta si nici centrala montata.

Eu am acum doua probleme:
- omul a fost scos deja la plata incalzirii comune.
- pe proprietarii care s-au debransat partial (sau carora nu le functiona coloana de incalzire in vreo incapere) i-am pus sa plateasca incazlirea pe intreaga suprafata utila care e trecuta in actul de proprietate (pina acum plateau o anumita parte din suprafata utila).

E un conflict acum:
- cel care s-a debransat legal dar nu-si incalzeste inca apartamentul ca inca nu si-a montat centrala are 0 suprafata utila.
- cei care s-au debransat partial (ilegal conform ordinului 91/2007) platesc suprafata utila totala desi n-au caldura in toate incaperile.

Cum sa-i impac ?
Cel mai recent răspuns: cristian15020 , utilizator 03:14, 12 Februarie 2013
petschovschi a scris:
Discutia pe care o initiez e pur teoretica...

Treceti la practica si lasati teoria pentru cei care participa la cursuri.
Practic ce s-a intamplat in asociatia dumneavoastra?
adriantot a scris:
Practic ce s-a intamplat in asociatia dumneavoastra?


Am sa repet istoria:
1. In luna mai un proprietar a facut o cerere de debransare:
- a obtinut avizul vecinilor cu perete comun
- a obtinut de la fostul presedinte semnatura de accept din partea asociatiei (pusa pe un tabel nominal cu proprietarii din scara, nu s-a tinut adunare generala asa cum cere legea).

2. Proprietarul si-a montat centrala termica si si-a instalat sistemul de incazlire interior (presupun ca pe baza unui proiect).

3. Urma sa obtina autorizatia de construire de la primarie pt. trecerea tevii individuale de gaz prin casa scarii. Aici s-a impotmolit (si din cauza fostului presedinte al asociatiei care n-a vrut sa-i dea semnatura asociatiei).

Actualmente la ~ 5 luni de la deconectare si la ~ 2 luni de la obtinerea ultimei semnaturi necesare din partea asociatiei(pt. autorizatia de construire necesare in cazul tevii exterioare), proproetarul nu si-a depus dosarul la Primarie.
Nu stiu cind isi va depune dosarul, cind o va primi, cind va efectua lucrarile si cind va da drumul la centrala...Actualmente el nu mai plateste incalzirea termica (plateste doar pt. partile comune).

Proprietarul e debransat dar nu si-a achitat obligatia existentei ununi sistem alternativ de producere a energiei termice functional (actualmente se incalzeste cu un radiator electric). Practic procedura de debransare nu a fost finalizata...

In concluzie:
- nu cred ca poate fi pus sa plateasca caldura pe care nu o are (e deconectat cu acordul asociatiei)
- cred ca poate fi reclamat la organele competente fiindca nu si-a indeplinit obligatiile legale de a-si instala un sistem alternativ de incalzire termica functional .

Asta-i cazul nostru actual. Proprietarul mi se pare de buna credinta si sper sa-si obtina avizele de la primarie cit mai repede si sa-si porneasca centrala. Dar daca situatia aceasta se prelungeste indefinit cum trebuie sa procedeze asociatia ? Sa-l reclame ? Dupa cit timp ?
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
petschovschi, utilizator
Nu stiu de ce asociatia moare de grija ca nu stie ce face acel proprietar in proprietatea personala. Alte treburi nu mai aveti pe acolo ?. Aveti cumva scris in statutul asociatiei ca trebuie sa aveti grija ca toti proprietarii sa se incalzeasca corespunzator ?.:O
petschovschi a scris:

Proprietarul mi se pare de buna credinta si sper sa-si obtina avizele de la primarie cit mai repede si sa-si porneasca centrala. Dar daca situatia aceasta se prelungeste indefinit cum trebuie sa procedeze asociatia ? Sa-l reclame ? Dupa cit timp ?

Asociatia si-a facut treaba, a fost de acord si proprietarul s-a debransat.
De incalzit isi incalzeste apartamentul, asa cum ati precizat mai sus. Nu cred ca cineva poate fi obligat sa se incalzeasca doar cu o centrala termica de apartament, ci poate sa se incalzesca si prim alte metode, radiatoare sau sobe electrice, de exemplu.
Nu aveti de ce sa-l reclamati atat timp cat nu va incomodeaza si isi mentine proprietatea in stare buna.
Noi avem apartamente in care nu locuieste nimeni cu saptamanile sau lunile si centrala este oprita in aceste perioade. Usa omului este inchisa si nu ai cum sa verifici pe fiecare proprietar ce pleaca 3 zile sau 2 saptamani de acasa, sa verifici daca si-a lasat centrala in functiune.
@adriantot

Doua aspecte vreau sa discutam:
1. Ordinul 91/2007 prevede ca e interzisa debransarea partiala in blocurile fara repartitoare. Cu alte cuvinte, e interzis sa deconectezi caloriferul in anumite incaperi si sa ramina incalzita doar o anumita parte din apartament (astfel incit sa platesti la factura de intretinere doar suprafata utila a restului de apartament incalzit). Acest lucru s-a intimplat la noi in bloc, anumiti proprietari platind doar o parte din suprafata utila a intregului apartament (fie ca unii s-au deconectat cu acordul Colterm mai demult, fie ca anumite corpuri de incalzire sunt nefunctionale). Incepind de luna aceasta i-am pus pe toti sa se rebranseze sau sa-si repare caloriferele si sa plateasca suprafata utila intreaga.
Se creeaza astfel o inechitate intre:
- cei care au fost debransati partial (ilegal) si care acum trebuie sa plateasca intreaga suprafata,fara sa aiba caldura in anumite incaperi
- proprietarul care s-a debransat total si nu plateste deloc (suprafata fiind considerata 0)

2. In momentul cind faci solicitarea de debransare trebuie sa faci dovada sursei alternative de incalzire. Acest sistem alternativ de incalzire trebuie sa fie dimensionat astfel incit sa inlocuiasca intocmai capacitatea fostei instalatii de incalzire. In consecinta, intreg sistemul alternativ de incalzire trebuie proiectat si instalat de persoane autorizate.
Un proprietar nu se poate debransa total si dupa aceea sa pretinda ca isi incalzeste apartamentul cum,cit si cu ce considera el de capul lui.

P.S: cred ca prevederile Ordinului 91/2007 sunt date tocmai pt. a evita astfel de situatii cind cineva se debranseaza de la incalzirea centrala si apoi se incalzeste de la aragaz (platit pausal pe bloc) sau cu vreun radiator electric sau nu se incalzeste deloc...

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt debransat legal. Dinte Dinte Imi cer scuze daca mai exista topic deschis pe aceasta tema, dar nu l-am gasit.. Problema mea ar fi urmatoarea: In anul 2005 m-am debransat de la caldura (cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)