avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Divergente intre asociatie si reprezentantul primariei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Divergente intre asociatie si reprezentantul primariei

Buna seara,

Adunarea generala a asociatiei a decis cu majoritate de voturi ca pierderile de apa din condominiu sa fie impartite in mod egal pe apartament. Un vecin care nu locuieste in apartament a facut o sesizare la primarie si reprezentantul primariei care raspunde de asociatii sustine ca hotararea adunarii este contrara legi si ca pierderile de apa nu pot fi repartizate pe apartamentele ne locuite si incita spre actionarea in justitie. Imi puteti spune ce lege sau daca ANRSC-ul sau orice alt organism a emis ceva in aceasta privinta sau modul in care putem sa rezolvam aceasta problema pe cale pasnica. Dorim sa facem dovada ca decizia asociatiei este legala si sa putem incheia aceste divergente create de un reprezentant #-o al primariei .

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
jordella, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:29, 26 Noiembrie 2012
Exista mai multe variante de repartizare supliment consum apa
Conform norme in vigoare disp art 24 al 4 din L nr 230/2007 hotararile adunarii generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii
Reprezentantul primariei ar fi trebuit sa prezinte in sustinerea sa care este baza legala contrar careia AG a luat aceasta hotarare. Fara o asemenea precizare sustinerea sa este superflua.

Probabil a plecat de la ideea ca repartizarea consumului de apa se face in asa fel incat, fie in cazul de repartizare la pausal, fie in cazul masurarii consumului cu apometrele, o persoana care nu locuieste in apartament nu va consuma apa si deci nu poate fi pus sa plateasca nici "diferenta" dintre consumul facturat si cel declarat.
Poate avea dreptate numai pentru anumite cauze ale acestor "diferente", dar nu si in cazul in care exista "pierderi" obiective sau consum de apa pentru curatenia partilor comune.
Deoarece proportia intre multele cauze ale crearii acestei "diferente" nu poate fi deloc delimitata, atunci aceasta parere este lipsita de obiectivitate si "aruncata" la intamplare de un functionar.

In instanta reclamantul va trebui sa precizeze baza legala. E bine sa o spuna pana ajunge la proces.
Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv poate stabili modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă din asociatie.
In partea dreapta a acestei pagini, la Documente utile, gasiti un model de regulament adopatat de comitetul executiv, model pe care-l puteti adapta la situatia concreta a asociatiei dumneavoastra.
Sigur ca adunarea generala poate sa hotarasca modificarea acestuia dar comitetul trebuie sa-l elaboreze si adopte.
Vecinul dumneavoastra, care a sesizat primaria are dreptate deoarece nu este firesc sa se repartizeze diferentele de apa numai avand in vedere doar suprafata apartamentelor, ci trebuie avut in vedere si numarul de persoane si comsumul celor ce au apometre.
Problemele dumneavoastra nu "sunt create de un reprezentant al primariei", asa cum spuneti ci chiar de dumneavoastra si de acel vecin, care are posibilitatea sa se adreseze si instantei pentru anularea acelei hotarari luata de adunarea generala. Ati fi avut aceleasi probleme daca se ajungea in instanta si nu din vina instantei.
www.avocatnet.ro/content/con...
.
pierderile de apa sunt cauzate de instalatii, in special din apartamente. daca fiecare apartament are o bucatarie si un WC ,la instalatiile acestora sunt piederi (cu toate ca sunt apart. cu 2 sau 3 camere ) si nu depind de numarul de persoane. Daca sunt pierderi in subsol (care sunt mai rare la asoc. bine ingrijite ) atunci este o problema cum se repartizeaza ,nu este corect nici pe nr de apar. , nici pe suprafata dar nici pe nr de persoane. Aici intervine o "grea" hotarare.Apart . care nu sunt locuite trebuiesc sa se incadreze in acelasi regim ca celelalte (nu pot fi verificate permanent daca au pierderi ). Pierderile de la un robinet sau WC defect ,daca sunt cat un varf subtire de creion, ajung la 20-30 mc de apa pe luna (am masurat cu o sticla de 1 l si se umple in 2-3 min fara ca apometrele sa inregistrze)
"pierderile" de apa intra la aceeasi categorie ca si "reparatiile", deci se impart in functie de cota indiviza.

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Lege pentru repartizarea pierderilor de apa jordella jordella Buna seara, La asociatia noastra s-a hotarat cu majoritate de voturi ca repartizarea pierderilor de apa sa se faca pe apartament.Un locatar care nu ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)