avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motivatia instantei in cazul Adrian Nastase - in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Motivatia instantei in cazul Adrian Nastase - in dosarul "Trofeul calitatii", un amestec ciudat de opiniile instantei si faptele concrete incriminate de lege

(In cazul Adrian Nastase - dosarul Trofeul Calitatii) Judecatorii au considerat ca fostul premier reprezinta un exemplu negativ pentru modul in care si-a folosit influenta politica.

"Instanta de recurs considera intemeiata opinia majoritara exprimata de prima instanta, in sensul ca - exemplul inculpatilor (...) trebuie sa reprezinte un puternic semnal de alarma in primul rand pentru toti reprezentantii clasei politice din Romania, cu mesajul ca ei nu sunt mai presus de lege (legea finantarii partidelor politice - n.red.), ca faptele penale si, in particular, cele de coruptie, pe care intentioneaza sa le comita, nu vor ramane nesanctionate, chiar daca, deseori, trece un interval de timp mai indelungat de la momentul savarsirii lor si pana la aplicarea pedepselor, perioada de timp de care inculpatii nu sunt, intotdeauna, straini.

In acelasi timp, pedepsele aplicate inculpatilor au menirea de a descuraja finantarea ilegala a partidelor politice si, in particular, a campaniilor electorale, folosirea, fara acoperire legala, a institutiilor publice si a resurselor acestora in beneficiul unor candidati, dar si implicarea ilegala a persoanelor particulare in asemenea activitati", se arata in document.

Judecatorii mai noteaza ca activitatea desfasurata de inculpatii din acest dosar reprezinta, "fara echivoc, un caz de coruptie la cel mai inalt nivel", intrucat era Nastase "unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie la acel moment si candidat cotat cu sanse reale la cea mai inalta demnitate a statului roman". :stunned:

Totodata, judecatorii sustin ca si cei care ar putea dori candva sa contacteze politicieni pentru a-i ajuta in activitati ilegale se vor gandi de mai multe ori dupa aceasta condamnare. :P

"In acest context, just s-a apreciat ca pedepsele aplicate au menirea sa-i descurajeze pe toti cei care ar fi tentati sa intre in relatii cu exponenti ai vietii politice sau sa angajeze activitati, dincolo de limitele legii, cu reprezentantii clasei politice, contribuind la realizarea de catre acestia a unor foloase necuvenite. :O

Orice persoana ar trebui, astfel, sa reflecteze asupra riscurilor pe care si le asuma prin procurarea unor beneficii oamenilor care detin temporar functii publice sau politice importante, in sensul de a cantari daca sunt dispusi sa plateasca cu propria libertate atunci cand se lasa angrenati in activitati ilicite in favoarea acestora", se mai arata in motivarea ICCJ. :(

Totodata, instanta arata ca, in acest caz, nu a fost vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispozitia lui Nastase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestuia.

"Se constata ca probatoriile administrate in cauza au dovedit, fara echivoc, faptul ca inculpatul Nastase Adrian si-a exercitat influenta si autoritatea ce decurgeau din calitatea de presedinte alPSD, functie detinuta la momentul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000, asupra unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice - inculpata Jianu Irina Paula, inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii si asupra reprezentantilor unor societati comerciale - inculpatii Popovici Marina Ioana, Popovici Bogdan, Vasile Mihail Cristian, in vederea obtinerii de foloase necuvenite constand in suportarea contravalorii unor materiale de propaganda electorala, in timpul campaniei sale prezidentiale din anul 2004", se mai arata in motivare.

Oricat l-am uri pe Nastase si oricat de corecta ar fi solutia instantei, nu putem sa nu constatam, din modul in care este formulata aceasta motivare ca "mare jivina e justitia din Romania". Numai bolsevicii si comunistii, in sedintele de partid scoteau asemenea materiale scrise, semn clar ca acestia inca sunt printre noi.

Astept sa aud si alte opinii referitoare la aceasta motivare, respectiv daca asa trebuie sa sune o motivare a instantei, indiferent de obiectul procesului.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:01, 27 Noiembrie 2012
Daca s-a dovedit vinovatia instanta poate motiva in sensul in care considera.
Coruptie exista in Romania si daca se va aplica mereu suspendare...ar insemna ca justitia sa incurajeze coruptia.
Cu pedepse cu suspendare vor fi incurajate faptele de coruptie si se poate observa ca au fost condamnate si alte persoane.Spre exemplu, Muresan si altii.

Este greu de spus cum este corect.
Becali a fost arestat preventiv pentru ca era considerat formator de opinii.

Conteaza si persoana zic eu...
Daca era un oarecare Gigel nu putea avea influienta.

Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
O motivare ciudata, intr`adevar...erare humanum est!... iar greseala este ca urmare a unei decizii politice... ceea ce inseamna ca justitia la noi, cel putin la nivelul ICCj si CC nu este independenta ci aservita politicului...
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Petre Enache, Avocat
Mie mi se pare chiar ok motivarea, am renuntat de mult sa mai sper la ceva profesionalism din partea instantelor, iar motivarea asta arata macar ca instanta suprema e realista.
Interesante si fragmentele acestea din motivare:

"Instanţa de ultim control judiciar apreciază că modalitatea de executare, în regim de detenţie, este singura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia faţă de comiterea de infracţiuni, resocializarea sa viitoare pozitivă, precum şi o reacţie socială adecvată în diminuarea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie la nivelul unor funcţii de înaltă demnitate publică, întărind percepţia opiniei publice că organele judiciare sunt în măsură să acţioneze cu fermitate şi să realizeze un act de justiţie, cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale conferite, atât de dispoziţiile legale procesuale penale, cât şi de cele ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a căror finalitate, prin tragerea la răspundere penală, în condiţiile stabilirii vinovăţiei sale, corespunde şi caracterului disuasiv al pedepsei"

".............se impune menţinerea acestei pedepse de doi ani închisoare şi a pedepsei complementare a interzicerii drepturilor pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei principale, aplicată, în mod just, de către prima instanţă, care a avut în vedere şi circumstanţele personale ale inculpatului, respectiv poziţia procesuală negativă manifestată de acesta, calitatea inculpatului, respectiv aceea de vicepreşedinte al Camerei Deputatilor începând cu 2008, care nu i-a modificat atitudinea cu privire la faptele comise, motivând că lipsa antecedentelor penale, ca singur element pozitiv ce circumstanţiază persoana inculpatului, prin el însuşi, nu este de natură să conducă la stabilirea unor pedepse mai uşoare"

Subscriu la ce a afirmat dl. Munteanu, intrucat hotararea este motivata in concret, nu contine motivari de fapt care sa fie contradictorii si din ea reiese clar logica sentintei.....cu un mic amendament; motivarile pe alocuri par mai curand "justificari acoperitoare".
Referitor la pedeapsa, ca am vazut ca ati scris despre pedeapsa, este normal sa nu se incurajeze coruptia prin aplicarea unei pedepse cu suspendare.
Pedeapsa de 2 ani nu este echivalenta cu ocna pe viata...sau cu o pedeapsa cu un cuantum de mai multi ani.

In general, in cazul acestor infractiuni cam asa se motiveaza si nu este ceva cu caracter de noutate absolut in privinta condamnarilor pentru infractiunile de coruptie.
A avut avocati alesi care l-au aparat si nu a avut avocat din oficiu.
Daca nu existau probe in acuzare nu avea cum sa fie condamnat nici macar daca comanda condamnarea insasi Obama personal.

Poate exista doar o problema de ordin procedural pe care nu am inteles-o dar daca a avut avocati si instanta a apreciat in alt fel nu pot sa imi dau seama.
Dar, asa cum spuneam, legea se aplica in mod egal pentru toti.


Si eu am avut un caz in care a durat 6 luni pana sa se redacteze motivarea hotararii instantei supreme, iar apoi a aparut in mai toate revistele de specialitate juridica constituind un fel de precedent in materie, o orientare jurisprudentiala.Si in cazul acestei hotarari judecatoresti pronuntate de ICCJ va fi tot la fel, va putea constitui un reper jurisprudential.
Am vazut ca se bate moneda pe acest aspect al duratei motivarii ICCJ.
De multe ori au procese pana la ora 18 sau 12 noaptea si nu este chiar asa usor referitor la timp.

Daca am face abstractie de faptul ca este vorba de un fost-prim ministru al Romaniei nu cred ca ar exista obiectii.
Legea trebuie sa fie aplicata independent de persoana in sensul ca daca persoana a fost ministru sau prim-ministru sa fie aplicata in mod obligatoriu si dictat chiar o pedeapsa cu suspendare.

Se va pronunta CSM daca hotararea este sau nu arbitrara si incorect motivata.

Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de incercare tweety_baby tweety_baby Buna seara am o intrebare in aceasta perioada de incercare persoana acuzata,respectiv care a primit o pedeapsa cu suspendare trebuie sa se prezinte lunar sau ... (vezi toată discuția)
Amanarea pedepsei in instanta ce inseamna??? Chisalita Chisalita Si daca instanta va deci sa primesc o amenda penala??? Permisul se anulează???? Si cand voi putea da din nou examenul auto???? (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza? Imparatul Imparatul Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai ... (vezi toată discuția)