avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor somaj si contract de mandat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor somaj si contract de mandat

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de ajutorul de somaj daca inchei un contract de mandat si realizez venituri pe baza acelui mandat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:02, 2 Decembrie 2012
Buna ziua,

legea prevede ca pentru a beneficia de ajutorul de somaj, printre altele persoana respectiva trebuie sa nu realizeze venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare.
Prin urmare, daca activitatea desfasurata de dvs. este similara unei activitati autorizate atunci ajutorul de somaj nu va va mai fi platit.

Avocat Boncu
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Un contract de mandat, cu un venit cat de mic, va duce la suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj.
- Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
Multumesc de raspuns.
1.in conditiile in care imi fac un PFA si inchei un contract de mandat intre o banca si PFA, pot beneficia de somaj daca realizez venituri mai mici de 500 lei/lunar.
Intrebarea mea este daca acesti 500 ron se refera la venituri le totale obtinute sau la cele impozabile (dupa deducerea cheltuielilor si dupa aplicarea impozitului de 16 %.
Daca puteti va rog sa ma lamuriti si cu aceasta problema.
2.O alta problema este cum pot sa fac ca sa imi mearga vechimea in munca in continuare?
Multumesc!
1.- Nici Legea 76/2002 si nici Normele de aplicare nu precizeaza daca, in cazul PFA, este vorba de venituri nete sau brute.
- De aici deduc ca este vorba de venituri brute.
- Dar mai bine intrebati la Agentia de Somaj.

2. - Cred ca va referiti la stagiul de cotizare la pensie nu la vechimea in munca in sine.
- Ca PFA trebuie sa va asigurati la pensie, sanatate si somaj incheind contracte de asigurare sociala cu fiecare dintre institutii in parte.

3. Iata cum veti proceda:

A) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

B) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

C) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de incheierea unui contract pentru somaj HUBARDONI HUBARDONI Sant PFA,dar nu realizez nici pe departe salariul minim pe economie.Nu am alte venituri,decat din PFA. In aceasta situatie exista posibilitatea sa inchei un ... (vezi toată discuția)
Somaj - plata contributie magdalena1957 magdalena1957 Daca nu am contract de munca si nici indemnizatie de somaj pot plati somajul din mana si cat costa la salariul minim ? (vezi toată discuția)
Somaj . xan xan Pfa-ul sotului nu realizeaza un venit de 8468lei/an. Are contract cu CAS ,CASS si AJOFM de la infiintare. Acum vrea sa intre in somaj pt ca realizeaza ... (vezi toată discuția)