avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii de incheierea unui Contract pentru Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii de incheierea unui Contract pentru Somaj

Sant PFA,dar nu realizez nici pe departe salariul minim pe economie.Nu am alte venituri,decat din PFA. In aceasta situatie exista posibilitatea sa inchei un Contract de Somaj,chiar si unul mai dezavantajos pentu mine? Sau,Contract de Somaj se poate face numai si numai daca realizezi Salariul minim pe economie?Fiindca am cotizat la Somaj pana in 2013 luna mai 2013 si pana la 2014 luna Iulie,primesc ajutor de somaj,445 Lei lunar..Dar am inteles ca Contractul a luat sfarsit. Se mai poate reinnoi cumva?As vrea sa beneficiez in continuare de ajutor de somaj,ca sa pot mentine si PFA-ul in functiune,alfel va trebui sa-l inchid...Caen4941-Transporturi rutiere de marfuri.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
HUBARDONI, utilizator
Cel mai recent răspuns: HUBARDONI , utilizator 07:59, 15 Februarie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese c, in timp ce beneficiati de indemnizatie de somaj, puteti obtine venituri mai mici de 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.


6. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,25 lei.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsul rapid si clar!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri someri EugeniaG EugeniaG In declaratia pe proprie raspundere pe care o semneaza somerii exista aceasta fraza: \\"Declara pe propria raspundere, ca nu are loc de munca, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj adirosu adirosu Pot obţine ajutor de şomaj dacă realizez venituri din cedarea de folosinţă bunuri (închirierea unei camere din apartamentul în care locuiesc) în ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica autorizata carabetdoina carabetdoina Pe perioada in care beneficiez de ajutor de somaj pot sa devin persoana fizica autorizata?Ce venituri pot realiza ca PFA in aceasta perioada? Va multumesc (vezi toată discuția)