avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nu acontribuit cu nimic,cere jumate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nu acontribuit cu nimic,cere jumate

Am fost casatoriti intre1991-2003,un copil nascut 1994.Sotia a parasit domiciliul plecand in Italia in noiembrie 2001, fara acordul meu. Am mostenit de la mama un apartamemt cu doua camere in 1995. In 1999 facem planuri impreuna de a ne construi o casa la periferia Brasovului. Sursa de finantare - pentru inceput vanzarea apartamentului; in continuare din castiguri (transporturi si fabricare mobilier). Cand eram pe punctul de a vide apartamentul in 2000 si-a shimbat opinia, nemaivrand sa-si asume anumite sacrificii inerente investitiei pe care le prevedeam. S-a angajat, iar la scurt timp a refuzat orice obligatie in familie, chiar lipsea regulat miercuri si vineri noaptea. Am vandut totusi apartamentul mostenire, in aprilie 2000, si am cumparat 900 mp pamant din jumatatea valorii apartamentului in mai 2000. Am inceput constructia in mai 2001 lucrind singur, doar la lucrari de turnare betoane cu ajutor in claca.Diferenta de la jumatatea valorii apartamentului am folosit-o pentru a construi fundatia si parterul pina la cofrajul placii de pe parter.Acesta era stadiul constructiei in momentul plecarii ei. A urmat plecarea in Italia, a cerut divortul in 2003, s-a acordat divortul din culpa comuna in2004, a cerut reincredintare minor in 2007, s-a acordat reincredintarea in 2008, iar acum cere partaj precum ca a contribuit in parti egale la teren si casa. Nici inainte de apleca nu a contribuit cu nici un ban,nici dupa, si nici nu a venit la locul cunstructiei macar sa ma ajute cat de putin. Eu am locuit in casa din decembrie 2003 impreuna cu cu copilul.Ea nu a venit in tara timp de 5 ani si jumate. Ce sanse am in acest partaj.
Cel mai recent răspuns: klakla , utilizator 08:29, 26 Mai 2011
Potrivit codului familiei:

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Prin urmare, construcţia realizată constituie bun propriu în măsura în care se regăsesc în ea valorile obţinute prin înstrăinarea bunurilor dumneavoastră proprii.

Distinct de aceasta, puteţi face dovada contribuţiei la construirea casei raportînd veniturile dumneavoastră la cele ale soţiei. Sigur, soţia a participat şi ea la întreţinerea comunităţii, dar dovezile pe care le veţi administra pot face diferenţierea.

Probabil că nu veţi obţine 100% din acea casă, dar nici ea nu va putea obţine 50%.

Acuma, cît e de moral, cît e de creştinesc, cît e adevăr şi cît nu din ceea ce ne-aţi relatat, nu e căderea noastră să apreciem.

Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2009
themis, utilizator
Eu nu cred ca nu poate domnul obtine 100%, depinde insa de probe: daca exista acte despre achizitiile facute, valoarea lor... daca exista martori despre plecarea sotiei, daca ea a trimis vreun banut acasa, daca sunt martori care sa arate ca numai domnul a muncut la casa...
Unde a stat domnul intre timp, din 2000 pana in 2003? Si altele...
Dar, in mare, depinde de valoarea acsei, a apartamentului si cum puteti demonstra astea. Autorizatie exista?
Vanzarea aparetamentului mostenit s-a facut in apr 2000, cumpararea pamantului in mai 2000. Am primit de la prietenii nostrii de familie un apartament cu 2 camere, fara chirie, pe timpul constructiei. Autorizatie din 07.2001. Martori ? Da. Chiar si nasul de nunta, prietenul meu,( martorul ei, in lipsa de altii). Martorii spun ca am cheltuit din banii proveniti din vanzarea apartamentului, chiar pana in momentul plecarii ei in Italia. Pamantul a fost jumatate din valoarea apartamentului, iar restul de bani i-a pastrat o cunostiinta, si-mi dadea pe masura ce aveam nevoie la cheltuieliile contructiei;(martorul meu). Vecin, dulgher-constructor (om in varsta) care m-a ajutat din noiembrie 2001 pana azi si continua, este martorul faptului ca fosta nici macar nu a trecut pe la constructie. Daca ar fii facut cel putin CEVA ,un pic acolo orice, in afara de reaua ei credinta, inclinam sa-i recunosc si mai mult de 10% (perioada 05.2001-parasire domiciliu 11.2001),Timp in care isi indeplinea sporadic indatoririle de mama, sa nu vorbim de cele de sotie. Valori: fosta pretide ca pamantul si casa legate si impreuna ar face 150.000 Euro; eu spun ca am cheltuit aprox. 25.000+ MUNCA+ servicii contra servicii+ ... Despre contributia ei in bani -0-. A rimis copilului 10+ 50 Euro in timp de 5 ani .
Ideea e ca veti avea nevoie de un avocat...totusi de la momentul plecarii in 2001 si pana la pronuntarea divortului au trecut 3 ani in care ea poate sustine ca a muncit in Italia tocmai pentru a munci si sa va trimita bani...atentie, se pot folosi "martori" in sensul asta...incercati sa fiti precaut. Parasirea domiciliului nu are nicio relevanta, precum nici faptul ca nu a ajutat efectiv la constructie. ""Daca nu e terminata constructia, impartiti numai terenul iar in ceea ce priveste constructia sa spuneti ca are un drept de creanta asupra materialelor de constructie achizitonate pana la divort si atunci tot nu ar fi cota din valoarea de circulatie a imobilului....
De acord in mare... insa nu vad cum nu e important cine a muncit efectiv la constructie...
E imporant ca numai unul a muncit, caci munca e contributie proprie... E un fel de cine face gospodarirea... e un mod de a contribui la bunurile comune...
DReptul de creanta exista in limita in care domnul nu reuseste sa dovedeasca numai contributia lui si doamna aduce martori sau alte inscrisuri ca a contribuit ceva-ceva...
Martori pot veni, dar daca stii ce sa-i intrebi, sansele sunt mari sa esueze tentativa de a minti... Caci nu contributia ocazionala a sotiei cu o suma derizorie, de cateva sute de euro, conteaza... iar o contributie constanta e greu de dovedit cu martori... Sau chiar de se dovedeste prin martori, se pot arunca umbre de neincredere, se pot constitui prezumtii...
In mod clar, depinde de determinarea, de avocatii fiecaruia...

Alte discuții în legătură

Partaj Lung Elena Lung Elena Apartament bun propriu vandut in 2000 cu 70 milioane, aceasta suma a fost investita in constructia unei case.Care este modalitatea de calcul al evaluatorilor ... (vezi toată discuția)
Dacă actele pe o casă sau facut dupa căsătorie in cazul unei succesiuni , după 21 de ani de căsnicie am vreun drept ? Dorianadidi Dorianadidi Construcția s-a început înainte de 1995 prin succesiune s-au facut actele pe casa in anul 2017 iar in acte apare doar soțul. După 21 de ani de ... (vezi toată discuția)
Sotul a mostenit in 2020 35.000 de euro. cu ei, in ... RamonaMDi RamonaMDi Buna ziua. Sotul a mostenit in 2020 35.000 de euro. Cu ei, in 2020 a cumparat un teren si ne-a trecut pe amandoi proprietari. In Cartea Funciara actuala suntem ... (vezi toată discuția)