avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
apelez la cunostintele dvs din cauza ca nu stiu legea asa bine, si nu o pot interpreta.
Eu doresc sa imi dau demisia fara preaviz, din cauze pur subiective legate strict de seful meu. Am un contract pe perioada determinata (pana in 14 decembrie), eu lucrand in acest loc de munca de o luna de zile. Fiind o angajata pe foaie de boala, toate atributiile mi-au venit mie; cum nu am cum fizic posibil sa fac 2-3 lucruri in acelasi timp acest sef si-a facut un obicei sa imi aduca injurii, sa strige si sa imi arate nemultumirea fata de munca mea intr-un mod urat, jignitor. Astfel, nu mai vreau sa lucrez nici macar o zi, sa il las pe el sa faca toata treaba (des spunand ca el e in stare sa faca tot si sa nu imi mai deie bani, si mai bine stau acasa-ca de ce vin la lucru).
El m-a angajat cu contract pe perioada determinata, fara ca eu sa fac o cerere de angajare, sa aduc o adeverinta medicala ca sunt apt de lucru sau sa aduc o copie a ultimei forme de invatamant absolvite. Si se pare ca contractul e inregistrat la ITM cu numar de inregistrare si toate cele.
Ideea principala e ca nu mai vreau sa lucrez acolo, incepand de azi, iar nedumeririle mele sunt:
Cum m-a putut angaja fara cerere de angajare, adeverinta medicala si copie a diplomei ultimei scoli absolvite?
Se poate sa imi dai demisia fara preaviz (asta in cazul in care refuza el sa incetam colaborarea asa, de azi pe maine)?
Ce pot pati daca pur si simplu nu mai merg sa lucrez pana in data de 14 decembrie?

Pot atasa CIM daca e nevoie (cu toate datele de caracter personal sterse).

Va multumesc anticipat pentru ajutor si timpul de a citi "problema" mea.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 19:11, 27 Noiembrie 2012
Va puteti da demisia fara preaviz daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin c.i.m sau daca acesta renunta la preaviz.

Insa dvs. se pare ca ati prestat munca in temeiul unui c.i.m nul:

Art. 27 Codul muncii:
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Nulitatea c.i.m este reglemetata de art. 57 Codul muncii:

(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.

Cererea de angajare nu este reglementata de niciun text de lege, nu este necesara la angajare.

Daca nu va mai prezentati la lucru, angajatorul va va ponta nemotivat, urmand ca dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile sa va sanctioneze inclusiv cu desfacerea disciplinara a c.i.m.
Multumesc pentru promptitudinea cu care am primit un raspuns.
Dupa cele mentionate de dvs, m-am gandit sa ii cer sa constate nulitatea C.I.M. si desfacerea acestuia din aceasta cauza, incepand de maine. Remuneratia am primit-o (cu cateva zile mai tarziu decat data prevazuta) azi. Procedez corect? Ar trebui sa mai fac ceva..? Mai am ceva obligatii fata de angajator in acest caz? Nu vreau sa imi produc nici mie, nici lui probleme, de nicio natura; ce ar avea el de gand (si ce ar putea) sa imi faca in temeiul legii..nu stiu.
Intarzierea chiar si cu o singura zi a platii salariului va da dreptul de a demisiona fara preaviz.

Puteti cere angajatorului sa va inceteze c.i.m avand la baza constatarea nulitatii c.i.m in baza art. 56 alin. 1 lit. d) insa daca nu cadeti de acord, va trebui sa solicitati pronuntarea nulitatii in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj babycika babycika Buna ziua.Am fost angajata pe perioada de proba la o firma.Mi s-a facut un contract de munca fara analizele medicale facute,iar dupa o saptamana din motive de ... (vezi toată discuția)
Intrebare preaviz DrThrax2010 DrThrax2010 recent am gasit un loc de munca in strainatate , unde lucrez acum nu ma lasa sa plec fara preaviz pana la sfarsitul lunii , eu lucrez intrun depozit unde e ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lovit de nulitate marianconta marianconta Buna ziua. Am un contract de munca incheiat cu data incepere 01.03, transmis revisal corect, dar nu am analizele medicale. De fapt, analizele medicale au fost ... (vezi toată discuția)