avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT DE MUNCA LOVIT DE NULITATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT DE MUNCA LOVIT DE NULITATE

Buna ziua.
Am un contract de munca incheiat cu data incepere 01.03, transmis revisal corect, dar nu am analizele medicale. De fapt, analizele medicale au fost facute ulterior, dupa 10 zile. Eu consider ca este un cim valabil si ca nu ma expun la riscul de a fi considerat lovit de nulitate, art 54 din Codul Muncii. Nu merg pe solutia asta foarte, foarte rar, aproape deloc. Totusi, am avut o discutie cu cineva care a fost la un control ITM, ceva mai sever, si inspectorul ar fi spus ca in astfel de situatii contractul este nul.
Ma ajutati cu ceva pareri, va rog ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 2 Martie 2016
1. Din Codul muncii:

Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
...

Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.

(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.

(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.

(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.

(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.

(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.


2. Conform celor de mai sus nu cred ca inspectoul de la ITM ar spune ca acel CIM este nul.
Multumesc. Sunt de aceeasi parere cu dvs.
C.i.m. este lovit de nulitate pana la aducerea certificatului medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

Spre deosebire de dreptul comun al nulităţii, în dreptul muncii sunt remediabile şi anumite nulităţi absolute ale contractului individual de muncă, cum ar fi: îndeplinirea ulterioară a condiţiilor de studii, vechime în muncă sau de vârstă minimă pentru angajare, obţinerea ulterioară a certificatului medical etc. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 385)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta medic de familie la angajare lilianan lilianan Buna ziua, adeverinta de la medicul de familie trebuie adusa inainte de angajare? Stiam la un moment dat ca se putea aduce si mai tarziu....Multumesc (vezi toată discuția)
Semnat contract individual de munca inca fara examenul medical NewMenace NewMenace Buna ziua am semnat un contract individual de munca pe data de 27.03 fiind incadrat cu data 28.03 in munca, insa nici pana acum nu am efectual examenul medical ... (vezi toată discuția)
Buna, in 2016 societatea a incheiat 2 contracte de munca. la ... frem frem Buna, In 2016 societatea a incheiat 2 contracte de munca. La momentul semnarii contractelor de munca angajatii au prezentat adeverinta de la medicul de ... (vezi toată discuția)