avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, mostenire, act donatie sau act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare

Buna ziua,

Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp aprtamentul a fost cumparat la inceputul anilor 90 iar acum este prprietate personala.
Eu sunt singurul copil iar actualul ei sot nu are copii. Si mama si sotul ei au frati/surori cu copiii lor. Apartamentul este pe numele amindorura. Pina acum nu a fost pusa problema mostenirii, etc..dar acum sunt ambii destul de in virsta si cu totii am vorbit cum sa facem ca legal, apartamentul sa-mi ramina mie fara alte complicatii din partea surorilor/fratilor lor. Actualul sot al mamei este total de acord ca apartamentul sa-mi ramina mie. Eu sunt de acord ca ei sa lociuasca acolo pina la sfirsitul vietii lor, iar in caz ca unul din ei decedeaza, celalalt sa ramina acolo pina decedeaza. Eu voi intra in posesia apartamentului numai dupa decesul ambilor parinti. As vrea sa ma protejez impotriva unor eventuale pretentii din partea surorilor/fratilor lor, iar ei doresc acelasi lucru pt. mine.
Eu voi suporta toate cheltuielile legate de aceste acte, deci ma intereseaza varianta cea mai ieftina, dar in acelasi timp legala.

Intrebarile mele sunt:

1. Ce este mai sigur, legal, etc.. sa se faca:
a. Doar Testament ?
b. Act de mostenire ?
c. Act Donatie ?
d. Act Vinzare-Cumparare.

2. Trebeie sa fiu prezent in tara pentru incheierea acestor acte ?
Stiu ca pt. act de vz-cumparare trebuie sa fiu acolo, dar pentru celelalte ?

3. Ce este dreptul de uzufruct ?

4. Cum se aplica clauza de intretinere ?
Mentionez ca eu nu locuiesc in Romania dar le mai trimit bani din cind in cind, in rest ei se descurca destul de bine. Eu nu pot fi zilnic acolo sa am grija de ei.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Martin
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:44, 6 Februarie 2009
Si pretul? nu se intreaba nimeni de plata pretului? Adica, se achita sau nu?
Ca in lipsa lui... :(
Multumesc frumos pentru lamuriri, Dna Romascanu.

Pentru Dna Avlil: eu nu voi plati nici un ban pe apartament, doar va fi trecut de pe numele lor pe numele meu. Din cite am mai citit pe acest site si cum se mentioneaza si mai sus, se va incadra in categoria de Donatie Deghiza.
Este vre-o problema cu aceasta categorisire ?

Multumesc.
Da, este o problema: este anulabil.
In rest, totul de bine!
Dar daca vor sa il anuleze, sansele sunt mari sa reuseasca.
Referitor la "donatia deghizata", eu as zice ca nu este nici o problema in cazul dumneavoastra, deoarece aceasta trebuie dovedita si mai trebuie si cineva care sa aibe calitatea sa intenteze actiune in instanta pentru adovedi ca de fapt vanzarea cumpararea este o donatie deghizata.Mai mult decat atat, partile unui contract de vanzare-cumparare(si nu numai) pot conveni asupra oricarei clauze considera de cuviinta a o trece in contract si care nu incalca ordinea de drept
Cine să ceară anularea actului? Dacă este vorba despre o nulitate relativă, singurii care ar putea invoca nulitatea ar fi moştenitorii rezervatari. Care rezervatari, în speţa de faţă, nu există, vînzătorii neavînd descendenţi şi presupun că nici nu vor lăsa părinţi în viaţă la moartea lor. Nu au decît fraţi şi surori, care, aşa cum spuneam, pot fi exheredaţi. Nici măcar nu este nevoie de artificii juridice precum donaţii deghizate şi altele. Un act de donaţie sănătos, cinstit, e destul. Nu are cine să-l supună reducţiunii sau anulării. Doar de nulitatea absolută să se ferească.

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire proprietate Kentanos Kentanos Am un contract de vanzare-cumparare pentru o mostenire cu uzufruct viager. Ma intereseaza daca dupa decesul parintilor acest testament (act) se poate ataca in ... (vezi toată discuția)