avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare costuri daune provocate de caderi de zapada ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare costuri daune provocate de caderi de zapada de pe o cladire publica

Iarna trecuta autoturismul meu a fost avariat substantial de caderi de zapada de pe acoperisul unei cladiri publice. Institutia proprietara a cladirii este locul meu de munca, iar autoturismul se afla parcat legal, pe locurile de parcare amenajate pentru personal, pe un teritoriu ce este proprietatea institutiei in cauza. Incidental a avut loc in timpul programului de lucru. Nu exista nici un fel de marcaj, semnalizare de prevenire, preintampinare a unui astfel de incident. Deci nu am negliat nici un fel de avertisment. In caderile de zapada a mai fost afecat un autoturism. Cum nu am avut asigurari Casco, am suportat integral cheltuielile de reparatie. Desi am depus o solicitare in acest sens, raspunsul oficial al institutiei (proprietar de cladire) a fost ca nu exista nici un temei legal care sa justifice pretentiile noastre de acoperire a cheltuielilor de reparatie a prejudiciilor. Ceea ce cred eu insa este faptul ca probabil nici o cladire publica nu are asigurare de raspundere civila fata de terti. Totusi, consider ca – in concordanta cu legea (noul Cod civil Legea nr 287/2009 - Art. 1376, Aliniat 1 si Art. 1378) – cererea de despagubire este indreptatita.

Intrebari:

1. Ma puteti ajuta cu informatii, daca se poate cat de cat detaliate, despre cazuri similare ? Unde (eventual in instanta, in urma unor hotarari judecatoresti), posesorii de autoturisme avariate “de catre” cladiri publice au fost despagubite de catre institutiile publice proprietare ale acestor cladiri ?

2. Mentioneza undeva Codul civil CLAR ca proprietarul este OBLIGAT sa PREINTAMPINE evenimente de acest gen ? Sau se subintelege din art 1378?

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Dauna masina provocata de zapada cazuta de pe acoperis sz_mse sz_mse Buna tuturor, In urma incalzirii vremii masina mea a fost avariata foarte urat in urma unei cantitati mari de zapada/gheata cazuta de pe acoperisul unui ... (vezi toată discuția)
Daune auto ca urmare a caderilor de zapada Andreea Istrate Andreea Istrate In situatia in care mi-a fost avariata masina in urma caderi de zapada de pe terasa blocului in care locuiesc, cum mi-as putea recupera banii platiti pentru ... (vezi toată discuția)
Masina avariata de caderi de zapada Catalin167 Catalin167 Buna ziua. As dori sa intreb pe cei care cunosc legile mai bine decat mine care ar fi procedura corecta de urmat in cazul de mai jos. Am lasat ieri masina in ... (vezi toată discuția)