avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma cu 50 angajati ne obliga la pfa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma cu 50 angajati ne obliga la pfa

Buna seara. va deranjez cu o intrebare. lucrez intr`o firma destul de prospera avand in vedere criza prin care trecem. acum un an cand m`am angajat eram 15 fete, acum suntem 40. patronul ne impune direct sau indirect sa ne facem PFA`uri.
ne`a spus ca aduce avocat la firma sa ne lamureasca,plateste contabil care sa se ocupe de toate actele... e normal asa ceva?
celor care n`au fost de acord le`a sugerat ori sa plece ori sa ramana`n firma cu salariul minim care`i trecut in cartea de munca.
ajutati`ma cu un raspuns va rog.
multumesc.
Aveti destule avantaje, unul ar fi ca puteti obtine un venit mai mare fata de salariul existent si ca va puteti deduce si niste cheltuieli....Mai mult, contributiile catre pensie, sanatate le puteti face d-voastra personal, deci sunteti siguri pe ele.
Dezavantaje: ca PFA veti incheia un contract de colaborare astfel incat veti putea fi dati afara mult mai usor decat ca salariati angajati cu carte de munca.
In principiul angajatorul doreste sa scape de povara darilor catre stat pentru salariile pe care vi le plateste, dar in acelasi timp "beneficiaza" si de usurinta in a va da afara cand pofteste foarte usor!
ufpuf, cel mai mare pericol il reprezinta reconsiderarea activitatii pe care o desfasurati din independenta (PFA - firma) in dependenta. In cazul asta contributiile / impozitul se recalculeaza. Un control la firma in urma caruia ati fi gasite toate / o parte dintre femei in firma, ar putea usor sa duca la reconsiderarea activitatii din independenta in dependenta.
Cel mai bine mergem pe exemple:
Sa luam spre exemplu un salariu net de 1081 RON. In momentul de fata firma are cheltuieli de 1921 RON pentru acesta. Daca s-ar trece pe PFA si firma ar fi facturata cu aceasta suma, 1921, fostul angajat nu ar pierde nimic, statul insa ar putea pierde daca noul PFA plateste contributia la pensii la un venit minim asigurat o suma de 222 RON / luna si nu la ceea ce realizeaza PFA-ul. La sanatate s-ar plati 5.5% din venitul net. Impozitul ar fi de 16% din venitul net ramas dupa plata contributiilor. Nu s-ar mai plati 5.2% contributia angajatorului la venitul de mai sus, somajul e optional, reprezinta inca 1%
Din incasarile de 1921 RON, sa zicem ca ai cheltuieli 0, ramii cu un venit net de 1921 ron, platesti la pensii 222 RON, la sanatate 105.66 RON, si un impozit de 254.93 RON, ramii in mina cu 1338.41 RON. Diferenta asta de la 1338 la 1081 ron cat castigai inainte ca angajat, reprezinta taxe/contributii care nu se mai platesc sau s-au diminuat, deci statul ar avea de pierdut si ar fi 100% interesat sa-si recupereze banii astia. Singurul mod prin care isi poate recupera banii e reconsiderarea activitatii ca dependenta, caz in care se recalculeaza tot, fostul angajat si firma fiind obligate sa plateasca solidar obligatiile calculate de stat + penalizarile de intarziere.
Firma daca plateste acum 1921 pentru un angajat se poate sa iti dea pe PFA doar 1600 RON, platesti contributia la pensii 222, la sanatate 88 RON, impozit 206.4, ramii in mina cu vechiul salariu, DAR contributia la pensii mai mica, in caz de reconsiderare ca activitate dependenta angajatul ar pierde de pe urma penalitatilor / obligatiilor catre finante recalculate.
Angajatorul dvs. a fost prost sfatuit in sensul că, daca va transforma in p.f.a., 1) ar putea scapa de o parte din contributiile catre stat si ca 2) poate sa va dea afara mult mai usor. Doar cele de la pct. 2 sunt adevarate, caci, in cee ace priveste cele de la pct. 1, este foarte posibil ca activitatea sa fie reconsiderata de către fisc din independentă în dependentă şi să îi calculeze obligaţii suplimentare în ceea ce priveşte contribuţiile sociale care îl vor duce sigur la insolvenţă (cu excepţia situaţiei în care îşi va aranja controlul în stilul pur românesc). Eu zic că îl puteţi refuza, ameninţându-l, totodată, cât puteţi de elegant şi de voalat că, în cazul în care vă face de petrecanie, îl reclamaţi la fisc că se sustrage de la plata contribuţiilor către stat, iar, dacă îşi aranjează controlul, îl veţi reclama la Garda Financiară, la Ministerul Muncii, la ANAF - mă rog, cât mai multe reclamaţii să fie, căci, oricum, nu poate aranja chiar toate controalele...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-contributii activitate dependenta rcujba rcujba Sunt PFA in relatie dependenta fata de platitorul de venit. Nu pot fi angajat deorece posturile sunt blocate. Mai pot colabora cu institutia ca si PFA, pe ... (vezi toată discuția)
P.f.a. poate incheia cu srl contract individual de munca? sirbu maria b. sirbu maria b. Buna ziua, Va rog imi puteti spune daca un PFA, inregistrat cu un domeniu de activitate, poate incheia cu o alta societate un contract individual de munca ... (vezi toată discuția)
Pfa - dependent Spider06 Spider06 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu descurcarea urmatoarei situatii: Persoana fizica autorizata, care, in baza unui contract cu o firma, presteaza o ... (vezi toată discuția)