avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inregistrare platitor de TVA persoana fizica ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inregistrare platitor de TVA persoana fizica nerezidenta

Buna seara,

Va rog daca ma poate ajuta cineva cu urmatoarea speta: o persoana fizica nerezidenta din Polonia va cumpara o cladire pentru care va plati tva. Aceasta cladire o va inchiria. Poate sa se inregistreze ca platitor de tva inainte de achizitie si sa opteze pentru facturarea chiriei cu tva?
Am incercat sa aflu de la Fisc daca se poate dar din pacate nu mi s-a spus nimic exact.
O parte au spus ca se poate o parte nu.

Multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 14:14, 30 Noiembrie 2012
formularul 090 il pot depune numai persoanele impozabile.

de aceea condider ca persoana fizica poloneza trebuie sa se autorizeze la registrul comertului pentru activitatea de inchiriere bunuri imobiliare, potrivit art. 3, alin 1 din OUG 44/2008
În temeiul dreptului la liberă iniţiativă, al dreptului la liberă asociere şi al dreptului de stabilire, orice persoană fizică, cetăţean român sau cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European, poate desfăşura activităţi economice pe teritoriul României, în condiţiile prevăzute de lege.

numai dupa indeplinirea acestor formalitati se poate inregistra in scopuri de tva.
Buna ziua,

Va multumesc de raspuns. Deci va trebui sa se autorizeze si inregistreze inainte de achizitie?
Ma puteti ajuta va rog cu un articol de lege ca sa ii pot prezenta ce taxe va plati la stat pentru veniturile din chirie?

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
MariaLM, utilizator
da, va trebui sa se autorizeze inainte de achizitie.

va plati catre stat taxele si impozitele aferente unei persoane fizice autorizate si va conduce evidenta contabila in partida simpla.

- impozit pe venit 16% (venituri brute - cheltuieli deductibile)
- contributia la sanatate 5,5% din venitul net
- contributia la pensie - 31,3% din 741 lei venitul minim asigurat, daca nu este asigurat in alt sistem de pensii

art. 43, 48, 296^21 si urmatoarele din codul fiscal
legea nr. 95/2006 si legea nr. 263/2010.
Buna seara,

Am discutat speta in cauza si imi spune ca este persoana fizica autorizata platitoare de TVA si in Polonia. O sa incerc sa caut sa vad daca poate achizitiona pe PFA inregistrat in Polonia si daca da, poate reuseste sa isi recupereze tva-ul cu Ordinul 4/2010.
Articolele amintite de dvs mai sus se aplica si in cazul in care dansa va factura chiria prin acest pfa? Am cautat in legislatie si am vazut ca trebuie sa isi desemneze un reprezentant fiscal.

Va multumesc frumos pentru raspuns si ajutor! Cei de la Finante nu au stiut sa imi zica absolut nimic. Mi-a spus ca daca nu ii convine sa nu mai cumpere......
articolele se aplica daca va factura chiria prin acest PFA.
reprezentantul fiscal se desemneaza numai daca persoana poloneze nu se inregistreaza sub nicio forma in romania, dar nu e cazul in aceasta speta pentru ca persoana obligata la plata taxei in cazul tranzactiei imobiliare este furnizorul cladirii.

conform codului fiscal, tva se ramburseaza (dupa procedura ord. 4/2010) numai in urmatoarele situatii:
Se rambursează oricărei persoane impozabile nestabilite în România taxa pe valoarea adăugată achitată pentru achiziţii de bunuri/servicii, inclusiv pentru importuri, efectuate în România, în măsura în care bunurile şi serviciile respective sunt utilizate pentru următoarele operaţiuni:
a) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în afara României, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;
b) operaţiuni efectuate către o persoană care are obligaţia de a plăti TVA în conformitate cu art. 150 alin. (2) - (6) din Codul fiscal.

speta de fata nu se incadreaza la niciunul dintre punctele a sau b susmentionate pentru ca imobilul este situat in romania. daca era vorba de combustibil sau alte bunuri mobile utilizate in cadrul unor operatiuni taxabile in polonia, ar fi beneficiat de rambursare.
ideea este ca imobilul in cauza nu este utilizat pentru activitati taxabile in polonia.

raman la parerea ca numai ca PFA romana are drept de deducere a tva aferenta achizitiei imobilului si numai daca ulterior opteaza pentru facturarea chiriei cu TVA.

mult succes!

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Achiziti de servicii intracomunitare ccgmau ccgmau am primit de la un client facturi de chirie pentru tehnica de calcul emise de o firma din germania. facturile sunt pentru lunile aug, sept, oct, nov, au fost ... (vezi toată discuția)
Pfa, norma de venit, neinregistrat scopuri tva, ce implica depasirea pafonului Popu Popu Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica ... (vezi toată discuția)