avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 sfaturi, va rog
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 sfaturi, va rog

Buna seara,

voi fi concisa si va multumesc anticipat pentru lamuriri:

1) Angajatorul este obligat sa intocmeasca o fisa a postului sau se poate margini la o informare privind atributiile postului? Daca este obligat, pe ce temei legal? Daca nu respecta acest temei legal, care este santiunea ce i se aplica?

2) daunele morale care se cer pe litigiu de munca...se probeaza cum? Stiu ca suna ft ciudat, dar, in afara unui certificat medical, cum sa probezi ca tu si ai tai au suferite de pe urma stresului concedierii?
Cel mai recent răspuns: ContSters74449 , utilizator 20:50, 2 Februarie 2009
Codul muncii prevede la art.40 alin.1 lit. b , ca printre drepturile angajatorul se numara si stabilirea atributiilor corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati;
Neintocmirea fisei postului nu atrage nicio sanctiune, decat daca in urma unui control al ITM-ului se da ca masura intocmirea fisei postului, iar angajatorul nu indeplineste aceasta masura.

Pentru acordarea daunelor morale, este totuşi nevoie de existenţa unor elemente probatorii adecvate care să permită găsirea unor criterii de evaluare a întinderii acestora, nefiind suficientă libera apreciere a instanţei.
Curtea Suprema de Justitie a decis ca in ceea ce priveste stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial, acesta „include o doza de aproximare, dar instanta trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii cum ar fi consecintele negative suferite de cel in cauza pe un plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala. Pentru ca instanta sa poata aplica aceste criterii apare insa necesar ca cel ce pretinde daune morale sa produca un minimum de argumente si indicii din care sa rezulte in ce masura drepturile personale nepatrimoniale, ocrotite prin Constitutie i-au fost afectate..."
Multumesc frumos!
Ma iertati...dar ati putea sa imi indicati numarul Deciziei Curtii? Daca nu va cer prea mult!


( Asta inseaman ca angajatorul nu e obligat sa aiba fisa postului...ciudat, mai ales cand ea e precizata in cim..dar nu exista efectiv..iar ITM nu a luat nici o masura)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale alroco alroco Intr-un conflict de munca am cerut daune morale.Trebuie sa platesc taxa de timbru? Cat se calculeaza daca trebuie platita?poate fi platita in rate? (vezi toată discuția)
Cat ar trebui sa cer daune ? concediere abuziva anonim2009 anonim2009 buna ziua am urmatoarea speta in luna mai am fost concediat pe art 65- pierderi semnificative pe anul 2012 in iunie am contestat in instanta decizia in ... (vezi toată discuția)