avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dat afara de la serviciu...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dat afara de la serviciu...

Buna seara,
O firma de protectie si paza. Seful solicita la doi angajati sa se urce pe un vagon de tren sa desfaca o prelata. Cei doi angajati refuza,spunand sefului ca nu sunt autorizati sa se urce pe vagoane de tren. Obiectivul celor doi,nu erau vagoanele de tren...
Pentru acest refuz,cei doi angajati au fos dati afara din serviciu.
Ce pot face cei doi ?
Ar putea trage la raspundere firma,pentru abuz ?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
gigelas, utilizator
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 05:52, 30 Noiembrie 2012
1. Daca nu se prezinta la locul de munca, ii da dreptul angajatorului sa ii sanctioneze disciplinar, inclusiv cu masura desfacerii disciplinare a c.i.m. in urma desfasurarii unei cercetari prealabile.

2. Daca nu le-a dat un exemplar din c.i.m, faceti sesizare la ITM.
Incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3) Codul muncii se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
Locul de munca,este,practic,o ghereta in camp.Acolo pazea un obiectiv.NU POATE sa mai mearga la locul de munca. Au fost instiintati VERBAL sa nu mai mearga !
Poate nu este legal ca au fost anuntati numai verbal,dar asa stau lucrurrile.
Poate asta e strategia angajatorului...sa gaseasca o motivatie ptr.decizia de concediere.
Vad ca acesti "trepadusi" care isi fac firme de paza,procedeaza aproximativ la fel. Mai cunosc si alte cazuri,la alte firme de paza,care fac identic...nu platesc salariile luni de zile,iar cand angajatul solicita sa i se dea banii,ca nu mai are ce manca,este concediat fara motiv.Ulterior constatand ca,de fapt,nici nu exista vreun CIM inregistrat la ITM.
Si...nimeni nu ia masuri !
Personal am facut adresa la ITM Bucuresti,sa verifice daca exista CIM.Am raspunsul ITM precum ca nu exista asa ceva,mentionand ca s-a sesizat o comisie sa cerceteze cazul,insa totul ramane la acest stadiu.
Acum,a aparut aceasta situatie cu cei doi (care imi sunt rude).Si,vreau sa stiu concret,de ce au fost dati afara in acest fel,intrucat acestia si-au vazut de servici constiinciosi.
Nu exista motive de concediere,ci doar ABUZUL ANGAJATORULUI.
Stiu ca un contract,indiferent de care ar fi,se incheie de comun acord intre,cel putin,doua persoane.Nu poate veni una dintre aceste persoane,sa modifice contractul,ca asa doreste ea,fara a se consulta cu cealalta parte.Este ceva logic.Tocmai acest aspect ma intriga pe mine, ca acesti asa-zisi angajatori,fac ce vor cu angajatii,de parca in tara asta nu exista legi si nici cine sa le aplice.Practic,considera,pe drept cuvant,ca tara asta este "mosia masii".
Deci,in speta,se formeaza un cerc vicios: seful spune angajatului sa nu mai vina la munca, totodata gaseste alti "prosti" ptr.postul respectiv.Intre timp,se constata ca angajatul respectiv "lipseste nemotivat" si i se emite decizie de concediere.
Cred ca asta este procedura acestor derbedei.
Si,vreau sa-i chem in instanta.Legal.Sa vad ce face justitia in acest sens.Apoi,mai vedem...
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata limitativa a suspendarii cim conform legii ? ar ajuta o sesizare itm bucuresti ? TiberiuGg TiberiuGg Intrebarea a doua este in directa corelatie cu primul subiect : Durata suspendarii CIM conform legii ? : Buna ziua, sunt in a 31 zi de cand am CIM ... (vezi toată discuția)
Angajat incompetent aurijan_service aurijan_service Am un angajat la o statie i.t.p. care nu numai ca e tamaie si nu stie nimic, dar mai e si cu gura mare si nu vrea sa invete nimic, ma ameninta cu relatiile lui ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca ranya ranya am un salariat care din 15 martie nu a mai venit la munca, a spus ca este bolnav si va veni, ne-a dus cu vorba din saptamana in saptamana si din zi in zi. A ... (vezi toată discuția)