avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care sunt spatiile ce intra in proprietatea comuna la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care sunt spatiile ce intra in proprietatea comuna la blocurile noi construite?

Buna ziua!
Locuiesc intr-un bloc nou, construit in 2010, format din 16 apartamente.
Va rog sa imi spuneti daca spatiul de sub casa scarii intra sau nu in proprietatea comuna sau poate fi vandut de catre dezvoltator!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:59, 24 Iulie 2016
Nu e vb. de alte spatii, decat de cele de acces care, conform legii, intra in proprietate comuna!
Buna ziua! Ma numesc Urs Gavrila si va scriu in calitate de dezvoltator/primul proprietar al blocului despre care vorbeste doamna aici. Cred ca pentru ca dumneavoastra, juristii inscrisi aici, sa o puteti lamuri pe doamna in aceasta problema, va trebui sa cunoasteti si perspectiva noastra, si datele concrete, referite prin documente.

La subsolul blocului exista urmatoarele: 8 boxe/garaje vandute individual, un hol de acces comun + o casa a scarii , descrise printr-o suprafata utila de 77 de m2, vanduta in cota parte indiviza fiecarui nou proprietar de apartament sau boxa si, SEPARAT, acel spatiu la care se refera doamna, aflat sub ultima rampa de scara, la nivelul demisolului, cu acces din acel hol comun de 77 m2. Practic, vorbim de un spatiu de 5 m2, sub forma de boxa de subsol, care nu reprezinta acces catre nimic. E doar un spatiu inchis sub scari.

Cand doamna spune ca acel spatiu reprezinta cale de acces, mi-e greu sa-mi imaginez spre ce ar face acces, pentru ca acel spatiu se ingusteaza pana la nivelul placii, el fiind delimitat de pereti din 4 laturi, jos de placa peste fundatie iar sus de prima rampa, evident inclinata, a casei scarii.

Revenind, din punct de vedere legal, spatiul e identificat prin CF 51808-C1-U20, Bistrita. La fel ca oricare alt spatiu privat, are cota parte de 0.79/171.59 din spatiile comune si de acces si cota parte de 2.96/646 din terenul aferent contructiei initiale. In speta vorbim de o proprietate privata aflata la subsol.

Cum ar putea doamna sa revendice pentru asociatia de locatari o proprietate privata a primilor proprietari, daca noi nu am instrainat-o catre viitorii proprietari ai apartamentelor din bloc si nu face parte din spatiile de acces sau comune? Mie mi se pare absurd!
Cred ca dezvoltatorul are dreptate si asa cum a vandut acele boxe sau garaje de la subsol, poate sa ramana proprietar ori sa vanda si cea boxa de 5 m.p. Fiind un spatiu identificat clar in documente ca orice apartament, boxa sau garaj, acesta se poate vinde separat.
Informatia confirmata mai sus de ambele parti, precum ca acel spatiu este proprietatea dezvoltatorului (dar putea fi a oricarui alt proprietar), spatiu identificat si inscris in cartea funciara..., ne duce la concluzia ca acesta nu este un spatiu comun.
Sa facem un exercitiu si poate ajuta. Daca doamna care a prezentat aici problema ar cumpara acum acel spatiu de la dezvoltator, ar deveni proprietara. Nu cred ca dupa ce devine proprieatara, achitand o suma de bani, o sa-l cedeze spre folosinta comuna vecinilor sau asociatiei de proprietari si o sa-l considere proprietate comuna.
Multumesc mult pentru raspuns!
Sa nu ma intelegeti gresit, eu nu vreau acel spatiu pentru mine. Eu am cumparat boxa/garaj la subsol, si asa apare in CF.
Dar ma intreb de ce, spatiul respectiv despre care vb. si pe care aici il numim boxa, apare in extrasul CF ca HOL? Se poate sa fie doar o ”greseala” de exprimare sau se poate sa nu fie alta definire pentru acest spatiu? Pt. ca in decizia 1514/2012 a CCR se specifica cum ca Holurile fac parte din proprietatea comuna!
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
adaz, utilizator
Probabil a fost numit hol de catre expertul topo care a intocmit documentatia pentru ca este o nisa ingusta, de un metru si ceva latime doar. Insa nu denumirea unei proprietati ii confera natura de privata sau comuna. Ci actele de proprietate ale acesteia. Nu uitati ca majoritatea apartamentelor, poate si cel al dumneavoastra, au in corpul lor de proprietate, de obicei la intrare, o incapere numita cadastral hol. Dar pentru acest considerent, nu reprezinta parte comuna cu vecinii dumneavoastra!

Alte discuții în legătură

Amenajare beci bloc pmeli pmeli Daca vreau sa amenajez in beciul blocului o boxa pentru mine am nevoie de caordul vecinilor? (vezi toată discuția)
Insusirea de catre constructor a spatiilor cu alta destinatie din bloc - abuz sau drept? adila adila Locuiesc intr-un bloc nou in care constructorul cu ocazia dezlipirii, a intabulat pe numele sau toate spatiile cu alta destinatie decat locuinta in scopul de a ... (vezi toată discuția)
Vanzare unei parti din proprietatea comuna a unui condominiu? ionescucarmen ionescucarmen exista posibilitatea ca in cadrul adunarii generale sa se hotarasca vanzarea unei boxe din subsol catre un proprietar de apartament din bloc. daca da, cum ar ... (vezi toată discuția)