avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie partaj succesoral

Buna ziua. Am urmatoarea speta, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns: 3 mostenitori hotarasc in fata instantei sa faca o tranzactie cu privire la terenul ce a apartinut autorului lor. Acestia au fost pusi in posesie (dupa o cerere de reconstituire in baza legii 18) pe o suprafata de 6000mp ( 3 terenuri, relativ apropiate), iar terenurile au fost schitate in anexa procesului verbal de punere in posesie.
Ideea este ca cei trei vor sa primeasca fiecare parti egale, iar schita din anexa prezinta terenuri de dimensiuni diferite. In realitate, ei chiar si-au exercitat posesia pe terenuri egale, si practic fiecare vrea sa ramana in acte cu ceea ce a posedat pana la momentul de fata. S-a luat legatura cu un cadastrist, acesta a masurat loturile, a facut un plan de amplasament si delimitare, insa nu mai corespund nici vecinii si nici suprafata totala (6067 m.p.)
Intrebarea este daca instanta va pronunta o hotarare potrivit vointei partilor, luand in considerare planurile de amplasament si masuratorile facute de acest om si nu anexa de punere in posesie.
Mutumesc.
Cel mai recent răspuns: SPIRIDON Florina claudia , Avocat 15:33, 1 Decembrie 2012
Instanta de judecata va incuviinta efectuarea unei expertize tehnice juciare, unde expertul va face propunerile de lotizare, in urma carora se vor stabili loturile pentru fiecare in parte. Astfel hotararea judecatoreasca + raportul de expertiza vor sta la baza intabularii loturilor astfel formate.
daca partile nu vor si nici nu cer,instanta nu va dispune efectuarea unei expertize agricole,se va pronunta o hotarare ce va consfinti tranzactia intre parti.E corect ca vecinii nu mai corespund cu cei initiali pentru ca in noua lotizare sunt trecuti mostenitorii ca vecini pe unele laturi,dat fiind ca terenul s-a impartit in mai multe parti.In ce priveste diferenta de teren gasita la fata locului e destul de neinsemnata in ansamblul intregii suprafete asa incat nu influenteaza semnificativ situatia de fapt deja existenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum impartim un teren lipsa? abby abby Printr-o tranzactie (hotarare de expedient) pronuntata intr-un partaj succesoral,celor 2 mostenitori li se acorda cate 3.000mp/intravilan din cei 6000mp ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Probleme cadastru dany0078 dany0078 Buna ziua, prin anul 2000,mama mea si sotul ei,au cumparat o casa construita pe 100 mp. Casa a facut parte dintr-o proprietate mai mare,cu doua ... (vezi toată discuția)