avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nu imi este recunoscut dreptul de a schimba medicul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nu imi este recunoscut dreptul de a schimba medicul de familie

Buna ziua,
Sunt angajat MAI, fapt pentru care sunt asigurat la casaopsnaj. In luna Mai-2012 am hotarat sa-mi schimb medicul de familie ( vechiul medic fiind unul care este angajat MAI si face parte dintr-un centru medical militar, care are sediul in alta localitate fata de localitatea mea de domiciliu ). Am urmat pasii descrisi in lege, mi-am ales un medic nou, iar din luna Mai-2012 am fost inscris pe lista sa de pacienti, insa dupa doua luni am aflat de la noul medic ca nu poate sa-mi mai acorde asistenta medicala deoarece am fost sters din lista sa de pacienti. Dupa ce am luat legatura cu casa nationala de sanatate am aflat cu stupoare ca ei " imi recomanda sa ma inscriu la casa de sanatate cu care actualul medic este in relatie contractuala", pai in aceste conditii unde este dreptul meu de a-mi alege casa de sanatate, furnizorul de servicii medicale si medicul de familie, conform prevederilor art.218, alin.2 din legea 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, actualizată în septembrie 2010 ?.
Va rog sa ma lamuriti de ce sunt obligat sa-mi schimb casa de sanatate pentru a putea beneficia de asistenta medicala ? In aceasta situatie eu cred ca este un abuz din partea casei nationale de sanatate care nu tuine cont de prevederile art.218, alin. din leg.95/2006, deoarece eu platesc in fiecare luna contributia de sanatate conform legii, insa sunt nevoit sa-mi cumpar medicamentele de care am nevoie.

Cel mai recent răspuns: marianpr , utilizator 16:12, 10 Mai 2014
Trebuie sa schimbati casa de sanatate intrucat medicul pe care l-ati ales are contract cu CNAS-ul si in consecinta daca sumele retinute si virate de angajator, nu se duc catre aceasta casa, el nu poate sa va ia in baza de date.
MAI are contract cu OPSNAJ si in consecinta acolo vireaza sumele pentru sanatate. Depuneti o cerere la departamentul contabilitate, pentru a vi se vira sumele in contul celeilalte case, bineinteles dupa ce faceti contractul de asigurare cu aceasta.
Diferenta dintre cele 2 case este ca OPSNAJ-ul, este o instituie publica cu personalitate juridica proprie si cu buget propriu, chiar daca este subordonata CNAS-ului.
De ce trebuie sa schimb casa de sanatate ?, atata timp cat eu prin lege am dreptul de ami alege, atat casa de sanatate cat si medicul.
Referitor la sumele retinute din salar, va aduc la cunostinta faptul ca art.5, alin.1 din Ordinul nr. 617 din 13 august pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, publicat in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007, prevede ca :
Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote stabilite de lege, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligatia calcularii, retinerii si virarii lunare integrale a contributiei datorate de catre persoana asigurata in contul deschis pe seama CNAS la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului in a caror raza angajatorii sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe.
In consecinta nu se vireaza banii la Casa OPSNAJ.
In aceasta situatie, ce este de facut ?
E o chestie cu dus si intors alegerea casei, a medicului. Daca ne alegem un medic trebuie sa-l intrebam de ce casa apartine.... Daca vrem sa ne alegem casa atunci trebuie sa ne informam ce medici au contract cu casa aleasa.....Undeva in legislatia asta foarte stufoasa a asigurarilor de sanatate se specifica faptul ca medicii au contract cu o singura casa de sanatate, pe cale de consecinta dumneavoastra daca v-ati schimbat medicul probabil ca cel nou nu e sub contract cu OSPNAJ-ul. Eu, de exemplu, nu sunt angajat MAI si totusi am medicul de familie de la OPSNAJ... Cunosc persoane din MAI si M.Ap.N care au medici de familie din casa Bucuresti.
Stiti cu ce casa are contract noul medic? Dumneavoastra ati anuntal la seviciu ca v-ati schimbat medicul de familie?
Da cunosc cu ce casa de sanatate are contract noul meu medic de familie, insa acest lucru nu cred ca imi va rezolva problema.
Referitor la anuntarea la serviciu nu este o obligatie a meu, acest lucru nu este prevazut in lege.
Va repet, eu am scris acest topic pentru a primii sfaturi, nu critici.
Astept acele sfaturi de la cunoscatorii legislatiei.
Va multumesc
Nu va critic.... Poate nu e prevazut in lege, spun poate... ( am sa caut). Dar sa va dau niste secrete din "bucataria" firmei... lucruri pe care dvs. ca si salariat nu le cunoasteti... ca nu aveti de unde... serviciul contabilitate intocmeste lunar declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si EVIDENTA NOMINALA a persoanelor asigurate.In aceasta declaratie pe langa numele salariatului trebuie trecuta si Casa de sanatate a acestuia... Daca dvs. nu ati anuntat la serviciu ca noul medic e la alta casa, atunci angajatorul va transmite in continuare la veche casa de sanatate... Si in afara de casa de sanatate se mai trec si alte aspecte legate de salariat...

Alte discuții în legătură

Declarata decedata dar lucrez si platesc cass Isa  Radov Isa Radov Vin cu rugamintea de a-mi da un sfat la urmatoarea situatie pe care o traiesc: Sunt asigurata la CAS Ilfov din anul 2002. Institutia unde lucrez a virat ... (vezi toată discuția)
Declaratii sanatate versus medic familie-teritorialitate blagu blagu In legislatia privind asigurarile de sanatate se lasa la latitudinea asiguratului (angajat al unei SC) la ce casa de sanatate se poate asigura. Daca un ... (vezi toată discuția)
Schimbarea medicului de familie AmaliaPopescu AmaliaPopescu Doresc sa-mi schimb medicul de familie care apartine de OPSNAJ,cu un altul ce apartine de CASMB.Tin sa mentionez ca la servici am cartea de munca din ian ... (vezi toată discuția)