avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nu imi este recunoscut dreptul de a schimba medicul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nu imi este recunoscut dreptul de a schimba medicul de familie

Buna ziua,
Sunt angajat MAI, fapt pentru care sunt asigurat la casaopsnaj. In luna Mai-2012 am hotarat sa-mi schimb medicul de familie ( vechiul medic fiind unul care este angajat MAI si face parte dintr-un centru medical militar, care are sediul in alta localitate fata de localitatea mea de domiciliu ). Am urmat pasii descrisi in lege, mi-am ales un medic nou, iar din luna Mai-2012 am fost inscris pe lista sa de pacienti, insa dupa doua luni am aflat de la noul medic ca nu poate sa-mi mai acorde asistenta medicala deoarece am fost sters din lista sa de pacienti. Dupa ce am luat legatura cu casa nationala de sanatate am aflat cu stupoare ca ei " imi recomanda sa ma inscriu la casa de sanatate cu care actualul medic este in relatie contractuala", pai in aceste conditii unde este dreptul meu de a-mi alege casa de sanatate, furnizorul de servicii medicale si medicul de familie, conform prevederilor art.218, alin.2 din legea 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, actualizată în septembrie 2010 ?.
Va rog sa ma lamuriti de ce sunt obligat sa-mi schimb casa de sanatate pentru a putea beneficia de asistenta medicala ? In aceasta situatie eu cred ca este un abuz din partea casei nationale de sanatate care nu tuine cont de prevederile art.218, alin. din leg.95/2006, deoarece eu platesc in fiecare luna contributia de sanatate conform legii, insa sunt nevoit sa-mi cumpar medicamentele de care am nevoie.

Cel mai recent răspuns: marianpr , utilizator 16:12, 10 Mai 2014
Va multumesc mult pentru precizari, insa eu am scris mai sus unde merg banii retinuti pentru asigurarile de sanatate, repet : " Angajatorul are obligatia calcularii, retinerii si virarii lunare integrale a contributiei datorate de catre persoana asigurata in contul deschis pe seama CNAS la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului in a caror raza angajatorii sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe "
Asa ca nu puteti sa ma convingeti ca eu platesc pentru o anumita casa de sanatate.
Dupa parerea mea, banii sunt gestionati de casa nationala de sanatate si redistribuiti catre casele de sanatate in functie de persoanele asigurate.
Dar eu vreau sa punctez: Unde este dreptul meu de a alege Casa de Sanatate, medicul de familie si furnizorul de servicii medicale, asa cum este prevazut in lege ?
Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare.#-o
Banii se duc in BASF (Bugetul asigurarilor sociale si fonduri speciale) unde merg toate contributiile ( pensii, sanatate, concedii medicale, somaj, accidente, fond de garantare) deschi la trezoreria sectorului unde societate dvs are sediul... Din nou din "bucatarie" in acea declaratie la care am facut referire mai devreme, noi ca si angajatori trebuie sa trecem casa judeteana de sanatate de pe raza judetului in care societatea isi desfasoara activitatea... Mai pe romaneste banii se pun " la caciula" si isi trege fiecare dupa cum poate.....
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
leuca_luminita, utilizator
Nu exista nimeni pe acest forum care sa-mi raspunda la intrebarile mele ?
De ce nu imi sunt respectate drepturile de asigurat ? ( de ce nu pot sa-mi aleg medicul de familie ? de ce nu pot sa-mi aleg casa de sanatate ? ) drepturi prevazute de lege.
Mai mult de atat in prezent casa de sanatate opsnaj imi comunica faptul ca nu sunt asigurat, fara a putea argumenta baza legala. Iar noul medic nu poate sa ma consulte si sa-mi prescrie medicamente deoarece nu mai sunt pe lista sa de pacienti ( am fost sters ). Nici o casa de sanatate nu poate sa-mi comunice motivul pentru care am fost sters si care este baza legala prin care am fost sters de pe lista de pacienti a noului medic.
Va rog sa-mi dati raspunsurile la intrebarile mele, daca le cunosteti.
Cu scuzele de rigoare ( postarii intarziate ), vin si fac urmatoarea precizare ( pentru persoanele interesate care sunt in situatia mea ) :
In urma unei solicitari in scris la Casa de Sanatate ( cu care noul medic are contract ), prin care am solicitat sa-mi comunice numele persoanei carre se face vinovata de stergerea mea din baza de date SIUI, totul s-a rezolvat.
Am primit un raspuns ca a fost o eroare de soft si s-a rezolvat. In present figurez in baza de bate SIUI pe lista pacientilor noului medic, care are o relatie contractuala cu alta casa de sanatate, nu cu casa la care sunt eu inscris.( asa cum am scris in descrierea de mai sus )
Deci se poate !
Pana la urma in lege nu sunt " chichite ", trebuie sa iti impui punctual de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarata decedata dar lucrez si platesc cass Isa  Radov Isa Radov Vin cu rugamintea de a-mi da un sfat la urmatoarea situatie pe care o traiesc: Sunt asigurata la CAS Ilfov din anul 2002. Institutia unde lucrez a virat ... (vezi toată discuția)
Declaratii sanatate versus medic familie-teritorialitate blagu blagu In legislatia privind asigurarile de sanatate se lasa la latitudinea asiguratului (angajat al unei SC) la ce casa de sanatate se poate asigura. Daca un ... (vezi toată discuția)
Schimbarea medicului de familie AmaliaPopescu AmaliaPopescu Doresc sa-mi schimb medicul de familie care apartine de OPSNAJ,cu un altul ce apartine de CASMB.Tin sa mentionez ca la servici am cartea de munca din ian ... (vezi toată discuția)