avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce riscuri sunt ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce riscuri sunt ?

Ce risca un cunoscut pentru ca a fost prins de politita vamala in masina cu 2073 pachete tigari in valoare de 9300 lei ? I s-a facut dosar penal !Trebuie sa isi angajeze avocat si cu ce acte se prezinta la avocat ? De la politie nu a primit nici un act !
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 14:03, 1 Decembrie 2012
Risca pedeapsa cu inchisoare daca fapta se incadreaza la contrabanda cu tigari,este bine sa-si gaseasca un avocat poate reuseste sa primeasca inchisoare cu susp.
i se va confisca ”marfa” și va fi cercetat penal.Depinde de volumul de muncă al respectivei Unități de Poliție cât de repede va fi citat printr-o Citație cu data și ora prezentării pentru a i se lua o declarație : ATUNCI e momentul hotărâtor de a se prezenta cu un BUN avocat specializat și practician în dreptul penal.La avocat se va prezenta cu ceva bănuți pt. a-l angaja în apărarea sa, încheind un contract de reprezentare : doar pentru acea dată ; pt. toată durata cercetării și urmăririi penale etc Va fi sancționat de procuror cu o amendă (dacă nu are antecedente penale) și dacă e bine consiliat-apărat de avocatul penalist.
NU pot înțelege ce fel de poliție a fost aceea care NU a eliberat un P.V de confiscare a țigaretelor.Dar noi trăim în statul de drept și asta spune multe.
Ce amenda risca ? Respectiva cunostinta spune ca i s-a luat atunci declaratie si a fost retinut pentru 24 h ! Va mai fi citat si atunci va trebui sa mearga cu avocat ? Pe langa amenda va mai plati si contravaloarea tigarilor care e cica de 9300 ron ?
Cod Penal, art. 18 :
Pericolul social al faptei
Faptă care prezintă pericol social în înţelesul legii penale este orice acţiune sau inacţiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile arătate în art. 1 şi pentru sancţionarea căreia este necesară aplicarea unei pedepse.

Art. 181
Faptă care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni
Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege şi prin conţinutul ei concret, fiind lipsită în mod vădit de importanţă, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.
La stabilirea în concret a gradului de pericol social se ţine seama de modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum şi de persoana şi conduita făptuitorului, dacă este cunoscut.
În cazul faptelor prevăzute în prezentul articol, procurorul sau instanţa poate aplica una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art. 91.

Amenda
Art. 63
Stabilirea amenzii
Pedeapsa amenzii constă în suma de bani pe care infractorul este condamnat să o plătească.
Ori de câte ori legea prevede că o infracţiune se pedepseşte numai cu amendă, fără a-i arăta limitele, minimul special al acesteia este de 150 lei, iar maximul de 10.000 lei.
Când legea prevede pedeapsa amenzii fără a-i arăta limitele, alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult un an, minimul special al amenzii este de 300 lei şi maximul special de 15.000 lei, iar când prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de un an, minimul special este de 500 lei şi maximul special de 30.000 lei.
În caz de aplicare a cauzelor de atenuare sau de agravare a pedepselor, amenda nu poate să depăşească limitele generale arătate în art. 53 pct. 1 lit. c).
Amenda se stabileşte ţinându-se seama de dispoziţiile art. 72, fără a-l pune însă pe infractor în situaţia de a nu-şi putea îndeplini îndatoririle privitoare la întreţinerea, creşterea, învăţătura şi pregătirea profesională a persoanelor faţă de care are aceste obligaţii legale.

Art. 91
Sancţiunile cu caracter administrativ
Când instanţa dispune înlocuirea răspunderii penale, aplică una dintre următoarele sancţiuni cu caracter administrativ:
a) mustrarea;
b) mustrarea cu avertisment;
c) amenda de la 10 lei la 1.000 lei.

1) ar fi fost bine să solicite organelor de cercetare penală de la momentul reținerii, posibilitatea asistării sale de către un avocat : altfel ar fi dat acea declarație;
2) dacă prima declarație nu acoperă întinderea cercetării penale, funcție de cerințe, mai poate fi chemat.Dacă reușește să scape cu o sancțiune cu amendă pe timpul cercetării penale, e un om norocos și nu se va declanșa începerea urmăririi penale și deferirea lui instanței penale spre judecată : în mod normal, fapta comisă constituie contrabandă și se sancționează cu sancțiune penală.Deci : primind o amendă aplicată de procuror e salvat.
3) țigările confiscate au intrat în comercializare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier patat? alex1925 alex1925 ce inseamna \"ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol ... (vezi toată discuția)
Mustrare sau amenda administrativa ana64 ana64 buna ziua, am o neclaritate vis-a-vis de inlocuirea raspunderii penale. pentru un caz de furt calificat in care prejudiciul a fost recuperat integral ... (vezi toată discuția)
Furt ochelari soare din supermarket tzuppy tzuppy Am luat printre alte cumparaturi dintr-un selgros doua perechi de ochelari de soare in valoare de 75 ron pe care nu i-am platit(adica i-am sustras).La iesire, ... (vezi toată discuția)