O stire tare mi se pare si aceea ca am scapat (deocamdata) de alte bazaconii legislative.
Un parlament unicameral ne-ar fi procopsit, probabil, cu prevederi legale precum cele de mai jos:
1. Votul ar fi fost obligatoriu pentru cetateni.
“Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”, “participarea la vot este obligatorie” şi “la trei absenţe de la vot, amenda cumulată este de 3000 de lei, iar dreptul de a vota se suspendă”.
Aceste prevederi erau cuprinse în proiectul adoptat de Senat în mod tacit şi trimis ulterior la Camera deputaţilor. Din fericire, deputaţii jurişti şi Guvernul au remarcat că transformarea dreptului de vot în obligaţie contravine Constituţiei.
Dar ce mare lucru sa schimbam Constitutia, tacit?!
2. Ziua de 7 Aprilie ar fi devenit zi de doliu national.
Este vorba de propunerea ca Ziua mondială a Sănătăţii să fie declarată zi de doliu naţional, în contextul desfiinţărilor şi comasărilor de spitale iniţiate de Guvernul Boc.
“În această zi decidenţii ar trebui să facă diferenţa dintre reforma statului şi sentinţa de condamnare la moarte a tuturor românilor”, au scris cei doi iniţiatori în expunerea de motive. Merită amintită şi motivaţia cu care comisia de specialitate s-a opus legii:
“Comisia propune Plenului Camerei respingerea proiectului de lege întrucât adoptarea măsurii propuse ar putea fi interpretată ca o lipsă de respect din partea României la adresa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.”
Ideile acestora au trecut de Senat dar au picat în Camera deputaţilor.
3. “Se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 25.000 de lei […] expedierea sau distribuirea la domiciliu, cu scop de reclamă, a materialelor cu caracter obscen sau pornografic, precum şi afişarea acestor materiale pe autoturisme fără ca proprietarul să fi solicitat acest lucru.”
Fluturaşii de reclamă la saloanele erotice puşi pe maşini în lipsa proprietarilor au enervat-o într-atât pe o fosta ministru al muncii, încât aceasta şi încă doi colegi din Parlament au iniţiat o lege care să amendeze fenomenul. ªi acest text a trecut de Senat. Dar, deocamdata, s-a oprit.
4. Unii aleşi au apreciat că foamea de cunoaştere bate foamea cu care românii s-au obişnuit. Doi parlamentari (unul e acum “fost parlamentar” ) au propus acordarea de tichete de carte în valoare de 500 de lei, pe an, salariaţilor. Suma ar trebui suportată, în schimbul unor facilităţi fiscale, de companiile care înregistrează profit. Comisia de cultură a deputaţilor a avizat favorabil proiectul. În schimb, Guvernul se opune întrucât calculele arată că aplicarea prevederii împovărează cheltuielile bugetului cu peste 600 de milioane de lei pe an.
[ link extern ] /