avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Situatie termen prescriptie datorii bancare
Discuție deschisă în Executare silită

Situatie termen prescriptie datorii bancare

Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost garantat cu un teren. In 2010 a fost demarata procedura de executare silita de catre executorul bancar. In urma procedurii, terenul (care nu imi apartinea, ci era al persoanei pentru care am facut creditul) a fost vandut de catre executorul bancar in 2011 si, bineinteles, a mai ramas de plata o suma importanta. Acum ma contacteaza o firma de recuperare care ma ameninta sub diverse forme. Comunicarea cu aceasta firma a fost facuta doar telefonic, nu am primit absolut nici o hartie de la acestia, chiar daca la-am comunicat noua adresa de domiciliu. Intrebarile mele, la care va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, sunt:
- de la ce data se calculeaza termenul de prescriptie in acest caz? executarea silita inteleg ca a fost facuta de banca, trebuie sa faca si firma de recuperare? de la ce data calculez termenul de prescriptie?
- daca as avea hartie autentificata precum ca persoana pentru care am facut creditul recunoaste ca a beneficiat de acea suma, la ce m-ar ajuta? trebuie sa il dau eu in judecata, in baza acestei hartii, si sa imi recuperez de la el eventualele sume?
- si inca ceva, foarte important. am fost amenintata de catre firma de recuperare ca vor fi executate silit si RUDELE DE GRADUL I. eu nu sunt casatorita, nu am copii. este posibil asa ceva? adica daca eu stau in apartamentul mamei care II APARTINE, o executa pe mama pentru un credit facut de mine?

Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc anticipat
pentru executarea silita a rudelor de gradul 1 nu exista nicio prevedere legislativa in acest sens.
Din 2010 calculati, nu poate fi vb de prescriptie in acest caz.
Fata de banca dvs sunteti dator, dar daca faceti un contract de imprumut cu persoana respectiva, aveti sanse sa va vedeti banii inapoi. Puteti incheia un imprumut cu plata in rate lunare.
Daca nu aveti bunuri in proprietate, in afara de poprire pe salariu, creditorul nu are ce va face. Mama nu va raspunde cu bunurile ei pentru imprumuturile dvs.

Multumesc pentru raspuns. As dori sa ami stiu si daca firma de recuperare trebuie sa demareze, la randul ei, procedura de executare silita? sau executarea a fost doar cea initiata de banca in 2010?
Firma de recuperari creante trebuie sa se adreseze unui executor iar acela, sa va poata executa, cere incuviintare pt executare silita a dvs.
Ar trebui sa incercati sa va gasiti pe portalul instantelor de judecata ( accesati portal. just .ro, cautati pe harta judecatoria de care apartineti cu domiciliul, introduceti numele dvs la parti si vedeti daca apare ceva
cf. L287/2011, Corpul Executorilor Bancari a fost desfiintat, dosarele de executare fiind preluate de catre executori judecatoresti. In cazul in care banca a solicitat continuarea executarii silite nu se poate pune problema prescriptiei.
Totodara, observ ca banca a cesionat creanta catre o societate specializata in recuperari, care, la randul ei, poate solicita continuarea executarii silite sau poate solicita inceperea unei noi executari silite. Este foarte important de stiut ce s-a intamplat cu dosarul de executare instrumentat de catre executorul bancar. In cazul in care acesta a fost inchis odata cu desfiintarea CEB, se poate discuta de termen de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita, care curge de la data inchiderii dosarului de executare.

Alte discuții în legătură

Cerere staruinta, dupa 10 luni Gabriela12 Gabriela12 Buna ziua. Un creditor a cerut incuviintarea executarii in ianuarie 2012, in februarie executorul bancar zice ca se va face executarea prin orice modalitate, ... (vezi toată discuția)
Implinirea termenului de prescripţie mai este valabila? razvan279 razvan279 Buna ziua. Pentru ca nu am mai gasit nimic recent as dori sa stiu daca se mai aplica Termenul de prescriptie si Prescrierea dreptului de a cere executarea ... (vezi toată discuția)
Încetarea executării silite prettydaniola prettydaniola Inteleg ca executarea silită poate inceta pe motivul inexistentei de bunuri urmaribile. 1. La cat timp după încetarea executării silite poate începe o ... (vezi toată discuția)