avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Implinirea termenului de prescripţie mai este ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Implinirea termenului de prescripţie mai este valabila?

Buna ziua. Pentru ca nu am mai gasit nimic recent as dori sa stiu daca se mai aplica Termenul de prescriptie si Prescrierea dreptului de a cere executarea silita ( art 405 C Pr Civ). Pe scurt: Am avut 2 carduri de credit la Credit Europe Bank emise in 2007 printr-o adeverinta de salariat comuna pentru toti angajatii unitatii unde lucram. Dupa expirarea cardurilor in 2011 am hotarat in urma discutiilor cu un angajat al CEB trasformarea cardurilor intr-un credit insa nu am mai apucat deoarece am fost plasat la o firma de recuperare. Dupa aprox. o luna dosarul a fost inapoi la CEB, dupa alta luna iar la firma de recuperare. Cam 6 luni a fost tot asa. Explicatia a fost ca firmele de recuperare (eos si coface) nu au putut sa ia banii de la mine si au dat dosarul inapoi la CEB. In Ianuarie 2012 un angajat al CEB mi-a facut o "oferta" telefonica cu reducerea a 40% din totalul sumei, iar de atunci si pana astazi 09 Martie 2015 nu am mai primit nici macar un sms, notificare scrisa, email , etc. prin care sa mi se ceara sa ajungem la un acord in vederea achitarii restantelor. Astazi am primit un sms de la o anume CRC. Am sunat si este vorba de restantele de la CEB. As dori sa stiu daca se mai aplica termenul de prescriptie.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:38, 10 Martie 2015
Pentru executarile incepute pe vechiul cod se aplica perimarea executarii. Ei au inceput in termen, actiunea nu era prescrisa. Daca nu mai faceau nici un act de executare in 6 luni, actiunea se perima.
Probabil in cazul dvs, actiunea s-a perimat.
Pe codul nou, respective executarile incepute dupa intrarea lui in vigoare, nu se mai perima.
Mie nu îmi pare ca s-a făcut vreun act de executare în cauza, dacă ajungeți la executare, puteți invoca cu succes prescriptia.
Va e aplicabil decretul 157/1958.
CristinaPaisa a scris:


Pe codul nou, respective executarile incepute dupa intrarea lui in vigoare, nu se mai perima.


:oops: Cum așa? Probabil exemplarul dvs de Cod de procedură civilă nu are articolul 696. Executarea silită se perimă, mai mult se perima inclusiv executarea silită prin poprie, despre care se spunea că pe vechiul cod nu s-ar perima, conform art. 390 VCPC

Se perimă, doar că se perimă doar din vina creditorului, așa cum e și normal, nu și dacă nu se fac acte de executare de către destoinicul executor judecătoresc.
Nu s-a facut nici un act de executare niciodata. Cei de la CRC urmeaza sa faca acest lucru daca nu ajungem la un acord. In 2011 cand am fost "plasat" catre EOS si Coface nu am facut niciun acord cu ei si nu s-a inceput executarea nici din partea lor nici a bancii. Decat sa ajung la executor si sa mai platesc si alte comisioane fac un acord, dar mi se par tare dubioase SRL-urile astea de apartament numite firme de recuperari. Si nu am inteles de ce nu au reusit in 2011 recuperatorii sa faca ceva, iar "oferta" facuta chiar de banca in 2012 cu reducere 40 % din suma m-a pus pe ganduri.
99 % s-a împlinit termenul de prescripție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie termen prescriptie datorii bancare alexandraoana alexandraoana Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Unde pot verifica prescrierea unei creante ? MateescuOlivian MateescuOlivian Va supun atentiei urmatorul caz: In 2006 am accesat un credit imobiliar pe care l-am platit pana in 2011. Apoi creditul a fost declarat [b]scadent ... (vezi toată discuția)
Perimare executare silita individ individ Am fost executat silit incepind cu 19.01.2011 dar neavand nimic, si nici loc de munca ,nu sa oprit nimic, se poate vorbi de perimarea actului de ... (vezi toată discuția)