avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cerere staruinta, dupa 10 luni
Discuție deschisă în Executare silită

Cerere staruinta, dupa 10 luni

Buna ziua. Un creditor a cerut incuviintarea executarii in ianuarie 2012, in februarie executorul bancar zice ca se va face executarea prin orice modalitate, prin poprire si valorificarea celorlalte bunuri, in aprilie 2012 creditorul cere preluarea dosarului de la executor bancar la executor judecatoresc (aceasi persoana). In dosar se face o somatie in mai 2012 si un proces verbal de inventariere a bunurilor in 2 august 2012. Urmatoarea "miscare" se face pe 31 ianuarie 2013 si e o cerere de staruinta simpla, fara a se comunica modalitatile in care creditorul vrea ca sa se continue executarea. In aprilie 2013 se emit somatii (in baza procesului verbal din 2 august 2012) si se inscrie la cadastru datoria. In iulie 2013 se face poprirea pe salariu . Intrebare: faptul ca, creditorul nu a fost diligent, lasand sa treaca 10 luni intre doua cereri de staruinta si oricum neinteresandu-se in mod clar asupra modalitatilor de continuare a executarilor, faptul ca intre doua acte de executare propriuzisa sunt 8 luni, chiar daca nu exista nici un impediment in a continua executarea sub toate formele, este motiv de perimare a dosarului?! Daca da, va rog si spete. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela12 , utilizator 01:12, 18 Iulie 2015
Conform art.697.NCPCTermenul de perimare.(1) In cazul in care,creditorul din culpa sa , a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar execuarii silite ce i-a fost solicitat in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept."Opinia mea este ca, nu operat perimarea,ar fi bine sa va adresati unui avocat ptr.solutie concreta si formulare. eventual, cerere de perimare.
Buna ziua. Multumesc de raspuns. E pe vechiul cod civil!!
Dacă lucrurile sunt așa cum spuneți, sunt de acord că a intervenit perimarea, implicit prescripția.
Experiența îmi șoptește că la dosarul de contestație va apărea încă o cerere de stăruință, care acoperă gaura de 10 luni.

:rolleyes:

Musai să aveți și un plan B.

Oricum, invocați perimarea.
Motivată bine, chiar și cu cerere de stăruință existentă, poate fi admisă cu succes.
Trebuie însă o motivare smart și nu una avocățească, copy-paste.

Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns. Nu se mai poate introduce nimic la dosar. E depus in instanta. :D Astea sunt toate actele. Intrebarea e....creditorul trebuia sa faca cerere de staruinta la fiecare 6 luni, sau la maxim 6 luni de la ultima forma de executare?! Nu mi se pare corect al doilea caz, pt ca daca executorul mai facea si in octombrie 2012 un act de executare (in interiorul celor 6 luni de la cererea de staruinta) , creditorul ar fi putut face o cerere de staruinta in aprilie 2013, ca sa nu se implineasca 6 luni de la ultima forma de executare?! Adica la un an de la cererea de staruinta din aprilie 2012?!
Legea cere să treacă 6 luni între emiterea a 2 acte de executare. La dvs este intervenită perimarea. Succes!

Alte discuții în legătură

Perimarea executarii silite Ionică71 Ionică71 Pentru a evita perimarea unei executari este de ajuns dacă executorul din 6 în 6 luni a emis câte un act de urmarire(publicații de vânzare, somații). Sau ... (vezi toată discuția)
Situatie termen prescriptie datorii bancare alexandraoana alexandraoana Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Acțiune în constatare perimare executare silita Ioanasergiu1985 Ioanasergiu1985 Am înaintat în instanță acțiune în constatare perimare executare silita. Am solicitat de la executori dosarele de executare și am mers la un avocat care ... (vezi toată discuția)