avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare act de identitate in urma Casatoriei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare act de identitate in urma Casatoriei

M-am casatorit in Ungaria pe data de 24 noiembrie cu un cetatean maghiar si dorim sa ne stabilim resedinta in Budapesta (aici locuim pentru moment). As dori sa stiu in cat timp trebuie sa-mi schimb cartea de identitate, pentru ca mi-am schimbat numele dupa cel al sotului si in cat timp pot sa trec granita fara sa am probleme, ca sa pot merge in Buzau (acolo unde am domiciliul stabil) si sa rezolv cu schimbarea buletinului. Si ce acte as avea nevoie. Dupa aceea intentionez sa-mi depun actele si aici pentru obtinerea resedintei dupa cea a sotului. Ca sa rezolv prin Ambasada Romaniei la Budapesta, formalitatile sunt mai dificile si mai costisitoare. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
gabyella, utilizator
Termenul e de 15 zile, insa in rare cazuri se respecta pt ca si amenda e cam mica si nici aia nu se aplica. Va zic asta pt ca poate nu puteti veni cat sa va incadrati in termen.
Nu veti avea probleme la granita pt ca aveti un buletin valabil, vamesii n-au de unde sa stie ca v-ati schimbat numele si chiar daca ar sti, tot ar trebui sa va lase sa intrati fiind cetatean roman.


Acte necesare pt schimbare buletin

Cerere tip pentru eliberarea cartii de identitate ( formularul il gasiti la evidenta populatiei unde mergeti sa depuneti actele)
Actul de identitate
Certificatul de nastere, casatorie (original si copie)
Actul cu care se face dovada spatiului de locuit (original si copie)- daca nu sunteti proprietar, il veti lua si pe proprietarul casei unde va veti face domiciliul pt a declara ca e de acord sa va ia in spatiu.
Chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate (7 lei)- in cazul multor oficii se plateste acolo la ghiseu
Timbru fiscal in valoare de 4 lei- unii vor timbru, altii vor taxa platita la administratia financiara, puteti sa va interesati intai la ghiseu exact de ce aveti nevoie, apoi sa mergeti cu toate actele in regula.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Va multumesc frumos pentru ajutor!
Problema dvs. este ca daca v-ati casatorit in Ungaria, dupa cum declarati, trebuia mai intai sa solicitati autoritatilor romane transcrierea certificatului de casatorie si doar dupa aceea puteti solicita eliberarea unei noi carti de identitate, de aceasta data pe numele sotului. Termenul de a solicita transcrierea este 6 luni de la eliberarea certificatului de casatorie. Puteti sa mergeti la Buzau, la starea civila, unde pe baza buletinului, daca acesta mai este valabil*(-daca cumva buletinul dvs. a expirat pentru a putea pleca in Romania solicitati un permis de calatorie de la ambasada/consulat ce aveti dvs.mai aproape )* a certificatului de casatorie in original eliberat de autoritatile magiare, traducerii legalizate a certificatului, declaratiei pe proprie raspundere cu privire la numele pe care il veti purta pe timpul casatoriei*daca acest lucru nu este stipulat in cuprinsul certificatului*, certificatului de nastere, solicitati transcrierea certificatului. Daca buletinul dvs. se afla inca in termenul de valabilitate puteti calatorii cu acesta pana in Romania fara a avea nevoie de a va deplasa la ambasada/consulat. Puteti solicita transcrierea certificatului de casatorie si la ambasada/consulat, dar probabil dupa cum afirmati dvs. aceste formalitati sunt ceva mai costisitoare. Singura solutie este sa veniti in Romania, la Buzau si sa solicitati transcrierea certificatului dupa care schimbarea cartii de identitate. Daca aveti carte de alegator luati-o si pe aceea cu dvs. Succes!
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
Justitiarul711, utilizator
Ufff....se pare ca o sa-mi ia ceva timp pana o sa rezolv cu toate actele, mai ales ca se apropie sarbatorile si nu stiu cum o sa fie programul cu publicul. Si dupa aceea o sa trebuiasca sa rezolv si aici, in Ungaria, cu obtinerea resedintei dupa cea a sotului ca sa pot beneficia de asigurare, dreptul la munca etc. Sper sa nu am probleme daca o sa reusesc sa finalizez toate documentele abia la inceputul anului viitor.
Luati partea buna a lucrurilor...sunteti maritata:vishenka:Casa de piatra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin romanesc gina1978 gina1978 buna,eu sunt casatorita in italia cu un italian si am o fetita.Am buletinul expirat,vreau sa merg de sarbatori sa il reinnoiesc.Am certificat de casatorie ... (vezi toată discuția)
Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru schimbarea documentelor personale de identitate in urma unei casatorii. Alusa Alusa Buna, Situata in Anglia,..casatorita acum 2 ani in Anglia,..inca nu am reusit sa vin in Romania sa-mi schimb numele si documentele de identitate! Rugamintea ... (vezi toată discuția)