avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Procedura scrisoare de recomandare
Discuție deschisă în Traduceri

Procedura scrisoare de recomandare

Ptr ca si pana acum am primit raspunsurile dorite ma reintorc cu o intrebare legata de atestatul de traducator/interpret.Una dintre cerinte ptr dosar este acea scrisoare de recomandare. M-am hotarat sa o obtin de la unul din profesorii de la Fac.de Litere. Intrebarea mea este daca aceasta scris.de recom .trebuie sa aiba antetul facultatii sau este suficienta o scris de recomandare avand semnatura profesorului si stampila facultatii? Ultima varianta mi-ar fi desigur mai simpla ,insa sunt in cumpana daca procedand astfel nu fac o greseala.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alex_KwD , utilizator 22:14, 27 Noiembrie 2013
Nu cred ca e necesar antetul facultatii pentru ca recomandarea e facuta de un profesioniste.. care poate fi chiar si pensionat. In opinia mea cred ca e suficient sa isi precizeze gradul didactic si titlurile stiintifice obtinute.

Cu stima
Av. Watkins Julia
Recomandarea o face o persoana in nume propri si nu in numele institutiei pe care o reprezinta si unde profeseaza. Deci nu este nevoie de antetul facultatii.
Pe site-ul Ministerului Justitiei, referitor la actele necesare pentru obtinerea atestatului de interpret/traducator,se precizeaza :

VII. recomandare privind buna reputaţie profesională şi socială eliberată de o instituţie cu care a colaborat sau de un cadru universitar;

Din text rezulta ca recomandarea poate fi eliberata de un cadru didactic - deci nu institutie - ceea ce nu presupune antetul, fiind suficienta stampila facultatii.
Oricum ar fi, genul acesta de recomandări instituite ca o condiţie a dobîndirii unui atestat constituie o absurditate. Tot aşa şi recomandarea solicitată pentru accesul într-o profesie reglementată. Păi dacă şeful meu de la ultimul loc de muncă este un încuiat cu care m-am aflat, pe plan strict profesional, la cuţite, cum pot eu să-i solicit o recomandare (favorabilă mie, bineînţeles) necesară pentru înscrierea, să spunem, la examenul de admitere în profesia de avocat? Ce obligaţie legală are el, acest şef, în această privinţă? Ce posibilităţi am eu să contest părerea lui (proastă, bineînţeles, avînd în vedere relaţiile dintre noi, proastă şi absolut subiectivă) despre persoana mea? Mai mult, ce relevanţă are o asemenea recomandare? În fond, nu o depun la un angajator căruia doresc să-i iau ochii cu recomandările mele.

Repet, din punctul meu de vedere este o absurditate. O condiţionare a accesului într-o profesie, lăsată la latitudinea, la bunăvoinţa unei persoane private pe care nimeni şi nimic nu o poate obliga să-mi recunoască meritele profesionale.

Mai mult subiectivism nici că se poate. Mentalitate cadristă.

2007_rozi a scris:
Recomandarea o face o persoana in nume propri si nu in numele institutiei pe care o reprezinta si unde profeseaza. Deci nu este nevoie de antetul facultatii.

Ce parere aveti despre solicitatea unei caracterizari de la locul de munca anterior? Credeti ca ar folosi la "ceva"? Recomandarea constituie in practica ceva similar? Ce domenii de activitate ar putea sa solicite astfel de acte?
Oare n-as parea ,cel putin ridicola,daca as inainta o cerere spre conducerea societatii in vederea eliberarii acestora? Va intreb asta deoarece,in saiturile ce promoveaza aplicarea,respectiv postarea CV-ului,n-am gasit oportuna prezentarea niciuneia dintre ele.

Precizez ca am lucrat in serv.Resurse Umane,din pacate fara a avea studii care sa-mi certifice competentele,fapt care,probabil,a determinat (odata cu aparitia dificultatilor generate de criza )ivirea riscului de concediere.Ca atare,acesta este motivul pentru care sunt interesata de necesitatea solicitarii sus mentionate.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca ai facultate pe alta specializare, dar ai facut liceul pedagogic esti incadrat la studii superioare la educatoare? silvana2020 silvana2020 Ma poate lamuri cineva daca absolventii de liceu pedagogic care fac o facultate care nu este de profil au nevoie de certificat de absolvire a programelor de ... (vezi toată discuția)
Profesia de invatator MaziluG MaziluG Pentru a profesa ca invatator este obligatorie facultatea de stiinte ale educatiei sau se poate si cu facuktate in alt domeniu? Pot sustine concurs pt ocuparea ... (vezi toată discuția)
Absolvent studii superioare fara licenta Gaby A Gaby A Buna seara! Am o rugaminte. Poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare? Un absolvent de studii superioare, care nu a obtinut diploma de licenta, ... (vezi toată discuția)