avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... fidejusor=codebitor in cazul unui credit ipotecar???
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

fidejusor=codebitor in cazul unui credit ipotecar???

- exista diferenta intre fidejusor si codebitor in cazul unui ctr. ipotecar?
- in 2007 am incheiat un ctr de credit ipotecar, imprumutantul semnand prin mandatar. In 2010 la implementarea OUG 50, mandatarul a fost numit codebitor. Banca explica aceasta modificare prin existenta unui ctr de fidejusiune (pe care eu nu-l am ), incheiat intre creditor si fidejusor (mandatarul ctr de credit).
Art. 2285 -Condiţiile pentru a deveni fideiusor
(1) Debitorul care este obligat să constituie o fideiusiune trebuie să prezinte o persoană capabilă de a se obliga, care are şi menţine în România bunuri suficiente pentru a satisface creanţa şi care domiciliază în România. Dacă vreuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită, debitorul trebuie să prezinte un alt fideiusor.
(2) Aceste reguli nu se aplică atunci când creditorul a cerut ca fideiusor o anumită persoană.

Codebitorul este a cea persoana care trebuie sa contribuie cu venitul sau net, in vederea obtinerii creditului de catre o solicitantului creditului. Venitul codebitorului impreuna cu venitul debitorului (solicitantului creditului) impreuna formeaza totalul vebiturilor de care se tine seama pentru acordarea imprumutului.
Din cate cunosc, calitatea de codebitor putea fi obtinuta numai daca solicitantul creditului avea aceelasi domiciliu cu codebitorul. In functie de institutia bancara, puteau fi codebitori, rudele si afinii de grad I pana la gradul IV..
In cazul in care se schimba codebitorul, se face un act aditional la contractul de credit si la contractul de ipoteca, ambele fiind semnate de toti cei implicati in creditul luat.

multumesc frumos pt raspuns.
Asadar fidejusorul din 2007 nu ar fi trebuit sa devina codebitor in 2010.
Acest contract de fidejusor ar fi trebuit fi mentionat in conventia de credit, in arhiva electronica de garantii reale mobiliare,...in alte documente?
In plus in 2007 persoana respectiva intrunea calitatea de codebitor (a fost depusa adeverinta de venit ) si nu de fidejusor (nu detinea absolut niciun bun).
Daca asa prevad codul civil si ordinele bancii, eu inteleg ca numai in conditiile in care dvs. ati luat in casatorie fideiusorul sau s-a mutat la dvs. acasa, acesta putea sa se transforme in codebitor. :)
Poate ca banca a ales fideiusorul si atunci trebuia sa fiti si dvs. in cunostinta de cauza.....adica trebuia sa stiti ca banca nu a acceptat fideiusorul propus de dvs., intrucat nu indeplinea conditiile si a ales un altul conform al.2 din art.2285.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare scadenta anticipata CristinaMunteanu83 CristinaMunteanu83 Buna ziua, In 2008 am accesat un credit PF de nevoi personale cu garantie ipotecara in CHF de la banca X. Din luna februarie a.c. nu am mai achitat din ... (vezi toată discuția)
Partile unui contract de fidejusiune ContSters69460 ContSters69460 Buna ziua, am gasit iinserate in mai multe contracte comerciale 'clauza de fidejusiune" in sensul ca :"Intre vanzatorul X si cumparatorul Y, semnatari ai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, poate fi executat un bun imobiliar ipotecat in baza ... doinatruica doinatruica Buna ziua, Poate fi executat un bun imobiliar ipotecat in baza unui contract de fidejusiune semnat cu un alt creditor? Apartament luat prin credit ipotecar ... (vezi toată discuția)